Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση Πολιτισμού Δυτικής Αττικής 2016 και μεγάλη προσέλευση κόσμου

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε η Έκθεση Πολιτισμού
Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα (Παλαιά Ελαιουργική) το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου. Η φετινή Έκθεση εντάχθηκε στο πλαίσιο στήριξης της Ελευσίνας ως υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης για το 2021 και βασικός σκοπός της ήταν η ανάδειξη της σημασίας των παλιών και νέων πατρίδων ως στοιχείου αλληλεγγύης, συμφιλίωσης και ειρήνης σε αντίθεση με τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά καλέσματα με αφορμή την φιλοξενία προσφύγων σε περιοχές της Αττικής.
Βασικό μήνυμα της Έκθεσης ήταν ότι η Δυτική Αττική είναι και τόπος μετάβασης αλλά και μόνιμης υποδοχής για όσους και όσες ψάχνουν νέες πατρίδες σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους, ταραγμένους και αβέβαιους. Η ίδια η ιστορία της, όπως αποτυπώθηκε στην προέλευση και την ιδιαιτερότητα των πολιτιστικών φορέων που συμμετείχαν στην Έκθεση, είναι άρρηκτα δεμένη με τις παλιές πατρίδες των Αρβανιτών, των Μικρασιατών, των Βορειοηπειρωτών, των Θεσσαλών, των Μακεδόνων, των Θρακών, των νησιωτών, των παλιννοστούντων Ποντίων, των τσιγγάνων και σήμερα των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. Η Δυτική Αττικής ως νέα πατρίδα, παρά τις αντιξοότητες, μπορεί να είναι παράδειγμα αλληλεγγύης και αποδοχής.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης έκαναν οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή της Ελευσίνας, ενώ την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, βράβευσε τον αστυνομικό του Α.Τ. Μεγάρων, κ. Μ. Κουτσούκο για την προθυμία του να υιοθετήσει προσφυγόπουλο ως πράξη με σημαντική ηθική αξία για την αλληλεγγύη και τη συμφιλίωση. Στα εγκαίνια της εκδήλωσης, παραβρέθηκε και έκανε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Γ. Τσουκαλάς, ο Δήμαρχος Μεγάρων, κ. Γ Σταμούλης, ενώ καθ’ όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων την Έκθεση επισκέφτηκαν βουλευτές, αντιδήμαρχοι των πόλεων της Δυτικής Αττικής, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των Δήμων, εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων, επιλαχόντες βουλευτές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας των πολιτών και πολίτες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η φετινή Έκθεση Πολιτισμού Δυτικής Αττικής έχει ένα διττό συμβολικό φορτίο. Από τη μια πλευρά, οφείλουμε να δούμε με ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο πνεύμα το προσφυγικό θέμα και η Ελευσίνα φιλοξενεί σήμερα πρόσφυγες τους οποίους καλοδεχόμαστε και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Από την άλλη πλευρά, η Ελευσίνα είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαίτερα της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής. Τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά καλέσματα δεν έχουν καμία τύχη και δεν θα έχουν καμία τύχη, ιδιαίτερα στην Ελευσίνα και στη Δυτική Αττική. Όχι μόνο διότι αντιστρατεύονται τις αξίες και την ιδεολογία μας αλλά γιατί αντιστρατεύονται την ίδια την ιστορίας μας, εθνική και τοπική, την ίδια μας την ανθρωπογεωγραφία μας, το γεγονός ότι είμαστε λαός μεταναστευτικός με μια πολυάριθμη διασπορά και ομογένεια σε όλο τον κόσμο, εντέλει αντιστρατεύονται την ουσία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου