Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου: Η Κατάσταση στους Παιδικούς Σταθμούς έχει φτάσει στο απροχώρητο, ως εδώ!

Σε ανακοίνωση της για τους Παιδικούς Σταθμούς η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου δήλωσε τα εξής:

Ως διοίκηση δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί εκτός της προσχολικής αγωγής όπως και τα
προηγούμενα 2 χρόνια και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα παιδιά μας να πάρουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται σε αυτή τη κρίσιμη ηλικία.
  • Θέλουμε με αυτή την ανακοίνωση να σας γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που και εμείς ως Δήμος αντιμετωπίζουμε.
«Αγαπητοί γονείς,
Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου, γνωρίζοντας την ανάγκη όλων των παιδιών για τη σωστή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, να ενταχθούν στην προσχολική αγωγή ανεξάρτητα από την ένταξη σας στα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα πολυπόθητα voucher, θέλουμε με αυτή την ανακοίνωση να σας γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που και εμείς ως Δήμος αντιμετωπίζουμε.
  • Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και δηλώνει ικανοποιημένη την ίδια στιγμή που σήμερα 48.000 παιδιά έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ!
 Οι αλλαγές που έκανε στα κριτήρια του προγράμματος και ταυτόχρονα η δραματική μείωση στην ήδη χαμηλή χρηματοδότησή των Δήμων, φέρνει σήμερα σε πραγματικό αδιέξοδο εκατοντάδες γονείς, αλλά και εμάς που καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση.
  • Η κυβέρνηση εν γνώσει της, ήρθε φέτος να πριμοδοτήσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς κι έτσι για πρώτη φορά δόθηκαν στους γονείς τα voucher και η υποχρέωση της αναζήτησης παιδικού σταθμού φιλοξενίας για τα παιδιά τους. 
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για την περίοδο 2016-2017 από τα ωφελούμενα παιδιά με voucher έχει εγγραφεί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μόνο το 65%! 
  • Την ίδια στιγμή, με αυτό το μέτρο πριμοδοτούνται οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και ταυτόχρονα μειώνεται η χρηματοδότηση στους Δημόσιους Παιδικούς Σταθμούς!
Στο Δήμο μας, η συνολική δυναμική των σταθμών, μετά το άνοιγμα και του νέου Παιδικού Σταθμού στο Δάσος, ανέρχεται στα περίπου 700 παιδιά, ενώ οι αιτήσεις φέτος αυξήθηκαν και έφτασαν περίπου τις 800, αντίστοιχα από 350 παιδιά μέσω ΕΣΠΑ μειώθηκαν στα 240, πράγμα που μεταφράζεται ως έλλειμμα της τάξης των 300.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα, έλλειμμα που δεν το συμπληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός του κράτους κι ας το έχουν ανάγκη οι Δήμοι.
  • Ως διοίκηση δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί εκτός της προσχολικής αγωγής όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα παιδιά μας να πάρουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται σε αυτή τη κρίσιμη ηλικία. Για εμάς είναι πολύ κρίσιμο αυτό το ζήτημα γι’ αυτό και φέτος θα συνεχίσει να ισχύει πως κάθε οικογένεια με εισόδημα κάτω των 25000 ευρώ έχει ολοκληρωτική απαλλαγή από τα τροφεία.
Το γεγονός ότι φέτος η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο διάθεσης των voucher, έχει οδηγήσει τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων που απευθύνθηκαν στις δημοτικές δομές και θα μεταφραστεί άμεσα σε λιγότερη χρηματοδότηση.
  • Η περαιτέρω οικονομική ασφυξία του Δήμου μας, είναι πιθανό να δημιουργήσει νέα προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, τόσο στο προσωπικό, αφού κομμάτι των εργαζόμενων είναι καθ’ αναλογία της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά και στις υπόλοιπες καθημερινές υποχρεώσεις λειτουργίας των σταθμών.
Ως Διοίκηση, παρά την οικονομική κατάσταση, στην οποία ο Δήμος έχει περιέλθει και αποτελεί απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες στην συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών στους παιδικούς μας σταθμούς, είτε είναι από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, είτε όχι. Εξάλλου, η αποκλειστικά δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς είναι πάγια θέση μας και διαπερνά όλες τις δομές του Δήμου, αφού σε όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν είτε με συμβολικό, χαμηλό αντίτιμο.
  • Η ανησυχία που εκφράσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και η πλήρης διαφωνία μας με τις αλλαγές στο πρόγραμμα επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, στο ακέραιο. 
Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση για όλες τις εξελίξεις. Ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε σύγχρονες υποδομές, μόνιμο και επαρκές προσωπικό, συνολικά ένα περιβάλλον για τα παιδιά μας που θα τα βοηθά καθημερινά στην ανάπλαση του χαρακτήρα τους είναι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φορείς, όλος ο λαός να γίνει μπροστάρης στον αγώνα αυτό για τη διεκδίκησή τους. Διεκδικούμε:
* Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτηριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα στο φαγητό.
* Δωρεάν φιλοξενία όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
* Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
* Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν' αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  • Ο αγώνας μας συνεχίζεται, ελπίζουμε με όλους εσάς στο πλευρό μας, έχοντας σαν πρόσταγμα ότι η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη για κάθε παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου