Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ο Ταγίπ Ερντογάν για τον 14χρονο που αιματοκύλησε τον κουρδικό γάμο στο Γκαζίαντεπ


Μπορεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να δήλωσε ότι ο καμικάζι που αιματοκύλησε τη
γαμήλια τελετή να ήταν ανήλικο παιδί έως 14 ετών, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός:
«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να ταυτοποιήσουμε δράστη και οργάνωση» δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Πενήντα ένας είναι οι νεκροί και 69 οι τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά την πλέον αιματηρή επίθεση στην Τουρκία φέτος. Οι 17 εκ των τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο καμικάζι ανατινάχθηκε την ώρα που οι καλεσμένοι στο γάμο χόρευαν στο δρόμο.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον κουρδικό γάμο στο Γκαζίαντεπ είναι του ιδίου τύπου με αυτήν που είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις του 2015 στη διάρκεια ειρηνευτικής συγκέντρωσης στην Άγκυρα, καθώς και στο Σουρούτς, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Για τις επιθέσεις στην Άγκυρα και το Σουρούτς κατηγορείται το Ισλαμικό Κράτος και σύμφωνα με τον αξιωματούχο ενισχύονται οι υποψίες ότι και η επίθεση στο Γκαζίαντεπ -που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 50 άτομα- είναι έργο της ISIS.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο τύπος της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε -παραγεμισμένη με μέταλλο- είναι ο ίδιος που είχε χρησιμοποιηθεί και στις επιθέσεις στη μεθοριακή πόλη Σουρούτς (άφησε πίσω της 34 νεκρούς) και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας (όπου σκοτώθηκαν 103 άτομα).

Ένα γιλέκο για εκρηκτικά βρέθηκε την Κυριακή στον τόπο της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ.

Η Γκαζιάντεπ βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η μεθόριος της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να «καθαρίσει» εντελώς από το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου