Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Κατατέθηκε τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων απο τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2016 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ρυθμίζονται νομοθετικά οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό του φόρου. Σύμφωνα με την τροπολογία, το κόστος της διάταξης εξαίρεσης των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, ορίζεται οτι ο ΕΝΦΙΑ καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά απο το τέλος Σεπτεμβρίου. 'Ετσι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ολοκηρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, αντί για το Δεκέμβριο του 2016, που προέβλεπε ο αρχικός νόμος.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του υπ.ΟΙΚ, θα υπολογίσουν αν από την εκκαθάριση υπό τα νέα δεδομένα (χωρίς δηλαδή συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια και χωρίς να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους) βγάζει το πολυπόθητο νούμερο εσόδων των 3,5 δις. ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί ότι λογω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι (σ.σ αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο μειώθηκε το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου στα 200.000 ευρώ ενώ αυξήθηκαν και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου).

Στην τροπολογία προβλέπονται ακόμη:

Η απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η προαιρετική (από υποχρεωτική, που είναι σήμερα) έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το πρόστιμο που προβλεπόταν σε περίπτωση μη εκδοσής του. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από 1.1.2016.

Η παράταση για τρία χρόνια της παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν μεταφερθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

© Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου