Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

αντιπροσωπεία από το ίδρυμα «Σπίτι του Αγωνιστή» παρέδωσαν στο Μιχάλη Σελέκο τρόφιμα για τους πρόσφυγες του Σκαραμαγκά


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/7 συνάντηση του Δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου με πολυμελής αντιπροσωπεία από το ίδρυμα «Σπίτι του Αγωνιστή», επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Μαραγκουδάκης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παράδοση τροφίμων για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Σκαραμαγκά, τα οποία με πολύ κόπο και προσπάθεια εξασφάλισαν οι φιλοξενούμενοι στο ίδρυμα αγωνιστές.

Αφού παρέδωσαν τα τρόφιμα ο Δήμαρχος τους κάλεσε στο γραφείο του, όπου τους δώρισε ένα βιβλίο ως ενθύμιο για το Χαϊδάρι, ενώ κουβέντιασαν αρκετή ώρα για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην καθημερινότητά τους και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Δήμος για να διευκολύνει την παραμονή τους.
Έχει αξία να μάθει καθένας τι είναι και πως λειτουργεί το «Σπίτι του Αγωνιστή», διότι το έργο που επιτελεί είναι μοναδικό και πολύ ιδιαίτερο.

Τι είναι το Σπίτι του Αγωνιστή;
«Το «Σπίτι του Αγωνιστή» είναι ένα πρότυπο κοινωφελές ίδρυμα που δημιουργήθηκε έξω από κάθε κερδοσκοπική επιδίωξη, για παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας, συμπαράστασης και περίθαλψης σε ηλικιωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες που στερούνται των απαραίτητων οικονομικών και το πρόσφορο, για μια ομαλή και αξιοπρεπή ζωή, περιβάλλον.
Γίνονται δεκτά ηλικιωμένα πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας και έχουν σήμερα ανάγκη βοήθειας στα γεράματά τους, σε ένα θερμό συντροφικό, φιλικό και ενδιαφέρον περιβάλλον.
Το Ίδρυμα καλύπτει τις ανάγκες στέγης, διατροφής, καθαριότητας, ψυχαγωγίας και άνετης διαμονής των φιλοξενουμένων.
Το «Σπίτι» λειτουργεί κανονικά από τις αρχές του 2008, ενώ η λειτουργία του, το 2009, με σχετική πληρότητα του αριθμού των φιλοξενουμένων και του αναγκαίου προσωπικού (διευθυντής, νοσοκόμοι, φύλακες, τραπεζοκόμοι κ.λπ.) επέτρεψε την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις πραγματικές ανάγκες, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η δημιουργική πρωτοβουλία.

Το «Σπίτι του Αγωνιστή» στεγάζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο, κατάλληλα διαμορφωμένο με όμορφους και λειτουργικούς χώρους - τα δωμάτια και την επίπλωσή τους, τους κοινόχρηστους χώρους διαμονής στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου, κουζίνα και τραπεζαρία, το ιατρείο και την αίθουσα προσωρινής ανάρρωσης κ.λπ. Με δυνατότητα να φιλοξενεί και εξυπηρετεί, συνολικά, 26 άτομα για τα οποία επιμελούνται και φροντίζουν μόνιμο προσωπικό, πέρα από όσους εθελοντικά (κυρίως γιατροί) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων αγωνιστών δεν περιορίζεται στην εξασφάλιση καλής κτιριακής υποδομής, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Έχει να κάνει με μια συνολικότερη φροντίδα και προσφορά στους συναγωνιστές, ώστε η διαμονή στο Ίδρυμα να είναι λειτουργική και παραγωγική και, τελικά, ευχάριστη. Γι' αυτό η διοίκηση και το προσωπικό του Σπιτιού, με τη συνδρομή και ανιδιοτελή προσφορά γνωστών καλλιτεχνών, κατά διαστήματα, διοργανώνει ποικίλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Ενώ στη διάθεση των φιλοξενουμένων υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη που συνεχώς εμπλουτίζεται με προσφορές συναγωνιστών σε βιβλία. Ο στόχος είναι η διαμονή να είναι δημιουργική και ευχάριστη…»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος τόνισε ότι:

«…Η ευαισθησία μας για την προσφυγιά – γενικότερα αποτελεί ηθική κληρονομιά της αθάνατης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Πολλές δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων έζησαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για χρόνια μετά από αυτόν, το δράμα των αγωνιστών προσφύγων και των οικογενειών τους ως την επιστροφή και επανεγκατάσταση στη χώρα μας…
…Όλοι μας, στο «Σπίτι του Αγωνιστή», νοιώθουμε βαθύτατα την ανάγκη αλληλεγγύης, στα χιλιάδες και χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και ταυτόχρονα την ανάγκη συγκεκριμένης συμπαράστασης σε αυτούς – στο μέτρο του δυνατού.
Συμπορευόμαστε λοιπόν απόλυτα, - ηθικά και υλικά- στη δική σας φροντίδα στους πρόσφυγες που βρίσκονται δίπλα σας, στο Σκαραμαγκά…
Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα στο ΗΡΩΪΚΟ ΧΑΪΔΑΡΙ, να συζητήσουμε κοινούς στόχους του Δήμου σας και του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ και να τους βάλουμε σε εφαρμογή…»

Τέλος, δόθηκε για το επόμενο διάστημα νέο ραντεβού με το Ίδρυμα, ενώ τονίσθηκε, από το Δήμαρχο, πόση ξεχωριστή σημασία έχει για το Δήμο αυτή η προσφορά διότι γίνεται από ανθρώπους χορτάτους από αγώνες, μπαρουτοκαπνισμένους απ’ την ταξική πάλη και ακόμα και τώρα ως απόμαχοι συνεχίζουν με όλες τους τις δυνάμεις να προσφέρουν στο κίνημα της εργατικής τάξης. Αυτή η στάση, της ανιδιοτελούς προσφοράς, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους εργάτες και τους εργαζόμενους, είναι πηγή έμπνευσης για τους νέους αγωνιστές να μην το βάλουν κάτω, αλλά, να πολεμήσουν την αντεργατική λαίλαπα που έρχεται.

Γραφείο Τύπου Δήμου Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου