Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Εγκρίθηκαν τα άρθρα για τα δημοτικά τέλη και τις προσλήψεις για τους Τρίτεκνους

Με επιτυχία στέφθηκαν οι προσπάθειες της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων καθώς εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της βουλής, σημαντικές διατάξεις που αφορούν στη μείωση των δημοτικών τελών καθώς και στις προσλήψεις.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που ικανοποιεί πλήρως τα μέλη του Ομοσπονδίας Τριτέκνων που είχαν εισηγηθεί με βασική ομιλήτρια την αντιπρόεδρό τους Μαρία Ναυροζίδου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής,την υιοθέτηση των συγκεκριμένων διατάξεων . Μοναδικό»αγκάθι» όπως το χαρακτηρίζει η κ.Ναυροζίδου είναι η επιδότηση στις προσλήψεις των τριτέκνων στο δημόσιο. Στο άρθρο που ψηφίστηκε προβλέπεται επιδότηση 2% και με όριο ηλικίας το 26ο έτος, ενώ αίτημα των Τριτέκνων είναι η απαλοιφή της ηλικίας όπως ισχύει και για τους Πολύτεκνους.

Ήδη, έχει σταλεί σχετική επιστολή με στόχο να διορθωθεί η «μικρή παράβλεψη»πριν τη ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου.

Ακολουθεί η συζήτηση που έγινε στη Βουλή:
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄,ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΣΤ΄ Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 1η ημέρα συζήτησης
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ως προς το άρθρο για τις τρίτεκνες οικογένειες, το άρθρο 30, με τον νόμο είχαν μία επιδότηση 2% στις θέσεις του Δημοσίου. Τώρα το βάζετε μαζί με τον ν. 2643/1998 που περιλαμβάνει τις πολύτεκνες οικογένειες που ανήκουν το 5%. Σ’ αυτές ανήκουν τα 2/8, μετά πάει σε Α.με.Α. κλπ. Πριμοδοτείτε τώρα τις τρίτεκνες εναντίον των πολυτέκνων, δηλαδή τους «χαρατσώνετε» πάλι. Τα παιδιά είναι είδος πολυτελείας, είναι «αμάξια». Τους «χαρατσώνετε» και τους βάζετε να έχουν μικρότερη ποσόστωση απ’ ό,τι έχουν οι τρίτεκνοι. Μάλιστα, σας καταθέτω την επιστολή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος που σας τα αναλύει. (Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Τρίτεκνοι. Παρέχεται η προστασία στις τρίτεκνες οικογένειες, τόσο διά της πρόβλεψης πρόσληψής τους σε φορείς του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της μοριοδότησης των γονέων αλλά και ενός από τα τρία τέκνα. Φοβερή αδικία και αυτή! Σήμερα το πρωί ήταν πάνω πολλοί σύλλογοι τριτέκνων και ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι με αυτήν τη ρύθμιση. Φοβερή αναλγησία, λοιπόν, για την οποία θα έπρεπε να ντρεπόμαστε, φαντάζομαι.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια θετικά σημεία, όπως είναι οι εξάμηνες συμβάσεις και υπάρχουν, βέβαια, και κάτι ψίχουλα, όπως η απαλλαγή στα δημοτικά τέλη, η υγειονομική περίθαλψη σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και κάποιες δραστηριότητες ενημέρωσης στους δήμους για τα δικαιώματά τους. Β
ΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό γιατί δεν ψηφίζετε διατάξεις για τις νησιωτικές περιοχές με τα κίνητρα στους νέους γιατρούς. Να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό γιατί δεν στηρίζετε τη διάταξη για την απαλλαγή των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τα δημοτικά τέλη.
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Στο παρόν σχέδιο νόμου θα στηρίξουμε πλήθος διατάξεων που θεωρούμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες κατά βάση χτίζουν πάνω σε πολιτικές που σας δόθηκαν ως παρακαταθήκη από εμάς. Για παράδειγμα το άρθρο 19, τώρα άρθρο 13, που προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, την επέκταση του πεδίου εφαρμογής ισχύουσας διάταξης στους τριτέκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ανέργους και τους δικαιούχους του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις για το υγειονομικό προσωπικό και κίνητρα για τους ακρίτες γιατρούς, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, απαλλαγή ευάλωτων ομάδων από δημοτικά τέλη και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τα ΚΕΠ των «φτωχών» που θα δίνουν πληροφόρηση για κοινωνικές παροχές. Επομένως, είναι ένα νομοσχέδιο που θα λύσει αρκετά προβλήματα και θα ελαφρύνει κοινωνικά στρώματα που υποφέρουν.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄,ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΖ΄ Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Στο άρθρο 13 δίνεται η δυνατότητα διεύρυνσης του εύρους όλων των ευπαθών ομάδων που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό τιμολόγιο και με τις ατέλειες που μπορεί να προσφέρει ο δήμος. Εδώ συμφωνώ με μια παρατήρηση του κ. Κεγκέρογλου, ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να είναι πολίτες που υπάγονται στην κάρτα σίτισης, στο εγγυημένο εισόδημα και στο ΤΕΒΑ.Το άρθρο 19 αφορά , κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τους τριτέκνους, που τους υπάγουμε στον ν. 2643.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ: Με το άρθρο 13 δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προβαίνουν σε μείωση των δημοτικών φόρων ή ακόμα και σε απαλλαγή απ’ αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι, λοιπόν, οι διατάξεις που αφορούν την ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών, η λίστα του χειρουργείου, το γεγονός ότι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη οι ευπαθείς ομάδες, νομίζω ότι είναι διατάξεις οι οποίες αντιμετωπίζουν χρονίζοντα προβλήματα.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ, πραγματικά, ποιος ή ποια Βουλευτής θα μπορούσε να καταψηφίσει θέματα, όπως την παροχή δυνατότητας στους δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη. Διευρύνουμε τους δικαιούχους, προσθέτοντας τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργους και τους δικαιούχους του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: Στο άρθρο 19, περί ένταξης των τρίτεκνων οικογενειών στη μοριοδότηση, θα ψηφίσουμε «ΝΑΙ», όπως και στο άρθρο 22, περί χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα στερεά απόβλητα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πάω στο άρθρο 13. Το άρθρο 13, κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, έχουμε κάθε διάθεση να το ψηφίσουμε. Όμως, επειδή πιστεύω ότι κι εσείς θέλετε να διασφαλίσετε ότι οι δήμοι και γενικότερα όλοι -οι δημοτικοί άρχοντες, οι τοπικοί άρχοντες και όλοι μας- δεν θα κάνουμε παιχνίδι σε βάρος των απόρων, θα έλεγα ότι θα πρέπει βάλουμε κριτήρια: Πρώτον, κάποιος να είναι δικαιούχος της Κάρτας Αλληλεγγύης που εσείς κάνετε, δεύτερον, να είναι δικαιούχος του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος ή τρίτον, να είναι δικαιούχος που προγράμματος ΤΕΒΑ. Εάν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις πληρούνται, βεβαίως τότε να υπάρξει και η δυνατότητα να απαλλαγούν από τα τιμολόγια. Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής; ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατά πλειοψηφία. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Παρών. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Παρών. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Παρών. ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Κατά πλειοψηφία. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία. Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 13 ως έχει; ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Συνεπώς, το άρθρο 13 έγινε δεκτό ως έχει ομοφώνως. Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 19 ως έχει; ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Παρών. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Συνεπώς, το άρθρο 19 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία. Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου. OΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Τέλος συζήτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου