Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Δήμος Πετρούπολης ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ “8ης ΜΑΡΤΗ”


 Το Σάββατο, 11/6, ο Δήμος Πετρούπολης μαζί με την ΟΓΕ και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών
Πετρούπολης πραγματοποίησε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των γυναικείων εργατικών αγώνων της 8ης Μάρτη 1857.

  •     Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία, στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης το 2013 πήρε την απόφαση και την ονομάτισε πλατεία “8η Μάρτη”, μέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
  
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, εξήγησε πως από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του τοπικού Συλλόγου της ΟΓΕ να δοθεί το όνομα 8η Μάρτη σε πλατεία της πόλης, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει να γνωρίζουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι νέες, κόντρα στην προσπάθεια διαστρέβλωσης, την ιστορία των γυναικείων εργατικών αγώνων της 8ης Μάρτη 1857.
  • Αναφέρθηκε ακόμα στην ακούραστη δράση και την καθημερινή διεκδίκηση του Συλλόγου Γυναικών Πετρούπολης, τονίζοντας πως μια σειρά αποτελέσματα ήρθαν και μέσα από το δικό τους αγώνα. Για παράδειγμα, η εξασφάλιση θέσης στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, αλλά και η δημιουργία του δεύτερου ιδιόκτητου δημοτικού παιδικού σταθμού, έργο που πρόκειται να δημοπρατηθεί τον Ιούλη και αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη κάλυψη του δικαιώματος κάθε παιδιού στην Προσχολική Αγωγή. Επίσης, υπενθύμισε τη στελέχωση των ιατρείων του ΙΚΑ με ειδικότητες γιατρών μέσα από μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες συνεχίζονται προκειμένου να καλυφθούν και ειδικότητες που λείπουν, όπως αυτές του παιδιάτρου και του καρδιολόγου.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, επισήμανε πως πρόκειται για την πρώτη πλατεία της χώρας στην οποία δίνεται το όνομα της 8ης Μάρτη, ευχαριστώντας το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανταπόκρισή του και όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία του μνημείου. Υπενθύμισε ότι η εκδήλωση γίνεται σε μια περίοδο που η ΟΓΕ «γιορτάζει» τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της και σημείωσε πως πίσω από κάθε κατάκτηση των γυναικών όλα αυτά τα χρόνια μπορεί κανείς να βρει τον αγώνα και τη συμβολή της. Αναφερόμενη στην επίθεση που δέχονται σήμερα αυτές οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών, τόνισε πως ό,τι έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής δεν πρέπει να θεωρείται πως έχει χαθεί για πάντα. Μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα της ΟΓΕ προς τις γυναίκες του λαού, πως η δική τους αγωνιστική και μαχητική στάση είναι αυτή που μπορεί και πρέπει να κρίνει το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

«8η Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα»

Ένα λιτό μνημείο με το σύνθημα αυτό και την υπογραφή της ΟΓΕ έχει στηθεί στην πλατεία. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την πρόεδρο της ΟΓΕ και την Σοφία Βλάχου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών της πόλης, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τις αγωνίστριες που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.
  • Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Γιώγος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου