Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Εκδήλωση για τα παιδιά των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά από το Δήμο Χαϊδαρίου

 Ο Δήμος Χαϊδαρίου πιστός στην αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια των λαών, πραγματοποίησε εκδήλωση για τα παιδιά των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά το απόγευμα της
Κυριακής. Ήταν μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στη συνολική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Δημοτική Αρχή από την πρώτη μέρα που τα καραβάνια των ξεριζωμένων έφταναν στην χώρα μας.

  • Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δημιούργησε κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου, με απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλώντας όλους τους μαζικούς φορείς του Χαϊδαρίου αποφασίσαμε την αμέριστη στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που ονειρεύονται και παλεύουν για μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο και την προσφυγιά. 

Ο Σκαραμαγκάς χθες το απόγευμα γέμισε από επιφωνήματα χαράς, από τραγούδια, ζωγραφιές, μουσικές και χορούς. Ήταν τα μικρά προσφυγόπουλα που θυμήθηκαν ξανά πως είναι να είναι παιδιά… να παίζουν με τα χρώματα ζωγραφίζοντας, να τραγουδούν ξέγνοιαστα έστω και για λίγο, να ξεφύγουν από μια πραγματικότητα που τα μεγάλωσε απότομα… που τους επέβαλε ο ιμπεριαλισμός να θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια το θάνατο, τον πόνο και την απώλεια αγαπημένων…
  • Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση των ξεριζωμένων παιδιών, σε αυτή την πραγματικότητα κανείς δε μπορεί να μένει απαθής. Ελάχιστη υποχρέωση του καθένα μας είναι να στηρίξει ανάλογες προσπάθειες, να δει τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς, τον πόλεμο που διεξάγουν μια χούφτα καπιταλιστές με τις πολεμικές μηχανές τους και να αγωνιστεί στοχεύοντας τη ρίζα του προβλήματος.
Στην αρχή της εκδήλωσης, τα παιδάκια από το μικρόφωνο το απαίτησαν καθαρά, ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ! Αυτό θέλουν, αυτό απαιτούν οι πρόσφυγες.
  • Το λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι, το Χαϊδάρι καλωσορίζει με όλη του τη δύναμη τους πρόσφυγες στο Δήμο μας. Επανέλαβε το δίκαιο αίτημα που έχουν να ανοίξουν τα σύνορα, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολυνθούν με όλους τους τρόπους ώστε να φτάσει ο καθένας στον προορισμό του. Εξήγησε ότι, είναι οι αποφάσεις της ΕΕ που εγκλωβίζουν τον κόσμο εδώ, αποφάσεις που συνυπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση και επέβαλε στον ελληνικό λαό να έχει τοποτηρητή στο Αιγαίο, το σφαγέα των λαών, το ΝΑΤΟ. Είπε, ότι είναι απόφαση του Δήμου να στηρίξει τους πρόσφυγες με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και της πάλης ενάντια στις αποφάσεις των Κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας. Κατήγγειλε τον πόλεμο σαν την αιτία του ξεριζωμού, καλώντας Έλληνες και πρόσφυγες σε κοινό αγώνα ενάντια στο πόλεμο που τους έφερε τόσα δεινά. Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και να υλοποιήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις προσλήψεις προσωπικού, αναβάθμιση της υποδομής και καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης
 
Στην εκδήλωση που συνεχίστηκε, συμμετείχαν φοιτητές από τους Συλλόγους Φοιτητών Νηπιαγωγών και Ιστορικού Αρχαιολογικού, οι οποίοι συνέβαλαν με τα παιχνίδια, τις ζωγραφιές κλπ. να στηθεί ένα γιορτινό πανηγύρι που εξελίχθηκε σε λαϊκό γλέντι με μουσικές και λαικά τραγούδια από τον τόπο τους. Εκεί παιδιά και μεγάλοι, πρόσφυγες και Έλληνες, έγιναν ένα τραγουδώντας και χορεύοντας.
  •  Αποδεικνύοντας ότι τα σύνορα υπάρχουν για να κρατάνε τους λαούς χώρια, στην πραγματικότητα οι λαοί ενωμένοι μπορούν όχι μόνο να ζουν μονιασμένοι αλλά σε μια άλλη κοινωνία χωρίς ανισότητες και ταξικές διαφορές μπορούν να μεγαλουργήσουν.
 
 Ο Δήμος Χαϊδαρίου, οι Λαϊκές Επιτροπές από τη Δυτική Αθήνα και αντιπροσωπία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) μοίρασαν μια πρώτη δόση αλληλεγγύης με διάφορα είδη πρώτης ανάγκης στις οικογένειες των προσφύγων. Το πανό της ΕΕΔΔΑ με σύνθημα «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΙ ΑΙΓΑΙΟ» δέσποζε στο χώρο της εκδήλωσης. Τις επόμενες ημέρες και άλλοι φορείς θα επισκεφτούν το χώρο και οργανωμένα θα μοιράσουν τα πράγματα που έχουν μαζέψει στους πρόσφυγες. Κάθε τέτοια βοήθεια είναι πολύτιμη, ωστόσο δεν μπορεί να κρυφτεί η πραγματικότητα. Η αλληλεγγύη από μόνη της δεν φτάνει, ούτε λύνει βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά.
  • Γι’ αυτό και το αίτημα του Δήμου μας, είναι να βελτιωθούν και να στελεχωθούν, αποκλειστικά από το κράτος, άμεσα οι υποδομές με γιατρούς, προσωπικό, να διευκολυνθεί η μετακίνηση των ανθρώπων προς το κέντρο της Αθήνας κτλ. Να διαμορφωθεί περιβάλλον ανθρώπινης φιλοξενίας…όσο ανθρώπινο είναι βέβαια να ζεις σε μια προβλήτα.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από το λαό του Χαϊδαρίου, τα σωματεία εργαζομένων και τους μαζικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου