Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πολυχώρος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού «Ομπρέλα» - Eκδήλωση- συζήτηση «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



 
Ο Πολυχώρος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού «Ομπρέλα» σας προσκαλεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:00, στον χώρο της Μενελάου 90, στο Ίλιον στην εκδήλωση- συζήτηση
«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ‘ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ’».

  • Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν οι: Δημήτρης Ζιώμας, Ερευνητής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Οικονομίας ΕΚΚΕ και ο Γιάννης Μπάρκας, Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία.

Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, οι υψηλοί ρυθμοί της οικονομικής μεγέθυνσης, δημιούργησαν εισοδήματα και θέσεις εργασίας που χαρακτηρίστηκαν από άνιση κατανομή του πλούτου, αγνοώντας τις κοινωνικές ανάγκες όταν αυτές δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσες και αποδοτικές. Από το 2009 και μετά, έχουμε ραγδαία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, των εισοδημάτων και των δημόσιων παροχών στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

  • Έχουμε παράλληλα ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της μακροχρόνιας ανεργίας, αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και συγχρόνως αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών.

Εμφανίζεται, λοιπόν, η ανάγκη κάλυψης του κενού που δημιουργείται λόγω της κρίσης του παραδοσιακού/ επιχειρηματικού μοντέλου. Η κοινωνική οικονομία είναι ένας διακριτός χώρος ανάμεσα στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα και το δημόσιο τομέα. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η κοινωνική στόχευση και η αλληλέγγυα οικονομία.

  • Με τον όρο κοινωνική, συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία εννοούμε τις δραστηριότητες φυσικών ή νομικών προσώπων στο φάσμα της παραγωγής, συναλλαγής και κατανάλωσης με απώτερο σκοπό την κάλυψη συλλογικών και κοινωνικών αναγκών.

Στην εκδήλωση θα αναφερθούν συγκεκριμένα παραδείγματα δραστηριοτήτων που έχουν συλλογικό όφελος ή εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων (κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών, τράπεζες χρόνου) και προϊόντων, τα εναλλακτικά νομίσματα, οι επιχειρήσεις ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. Κίνητρο όλων αυτών των δράσεων είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και των εργαζομένων σε αυτές και όχι η επιδίωξη του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου