Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων και στη Δυτική Αθήνα!


Εξαρθρώθηκε, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων

  • Συνελήφθησαν δεκατρία (13) μέλη της σπείρας, όλοι ημεδαποί εκ των οποίων πέντε (5) γυναίκες, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο (2) επιπλέον συνεργοί τους

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά (36) υποθέσεις κλοπών και μία (1) ληστεία

  • Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων, -2- πιστόλια, το χρηματικό ποσό των -4.420- ευρώ και 70 δολαρίων

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παραπάνω παράνομη δράση της, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων.

  • Πρωινές ώρες της 13-01-2016, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας, Κερατσινίου, Ηλιούπολης και Σπάτων με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Ο.Π.Κ.Ε., της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Τμημάτων Ασφαλείας Άνω Λιοσίων και Αγίας Βαρβάρας, προς εντοπισμό των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω επιχείρησης συνελήφθησαν δεκατρία (13) μέλη της οργάνωσης , όλοι ημεδαποί, εκ των οποίων πέντε (5) γυναίκες, ηλικίας από 17 έως 43 ετών. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο (2) επιπλέον συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση , διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή και ληστεία κατά συναυτουργία.

Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Πλήθος κοσμημάτων.
Δύο (2) πιστόλια
Το χρηματικό ποσό των 4.420 ευρώ.
Το χρηματικό ποσό των 70 δολαρίων ΗΠΑ.
Ένας φορητός Η/Υ.
Είκοσι επτά (27) κινητά τηλέφωνα.
Διάφορες χειρόγραφες σημειώσεις όπου αναγράφονταν διευθύνσεις σπιτιών προς ενοικίαση.

  • Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας μετά από πολύμηνες έρευνες για υποθέσεις κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης, πιστοποίησε τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ατόμων που διέθεταν διαμερίσματα προς ενοικίαση. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα.

Συγκεκριμένα, αναζητούσαν διαμερίσματα προς ενοικίαση μέσω αγγελιών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά που βρίσκονταν στο ίδιο οίκημα ή πολυκατοικία με την κατοικία του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να κανονίσουν συνάντηση για επίδειξη του προς ενοικίαση σπιτιού.

  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζονταν ως υποψήφιοι ενοικιαστές δύο εκ των δραστών (άνδρας – γυναίκα) και μαζί με τους παθόντες εισέρχονταν στο προς ενοικίαση διαμέρισμα, ενώ οι συνεργοί τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί παρέμεναν στις σκάλες, έξω από το διαμέρισμα του παθόντα, ο οποίος άφηνε συνήθως ανοιχτή ή ξεκλείδωτη την πόρτα του διαμερίσματός του. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία του ιδιοκτήτη, εισέρχονταν στο εσωτερικό του και αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν τιμαλφή και χρηματικά ποσά.
Τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν ως θύματα τους, κυρίως γυναίκες και τις περισσότερες φορές ηλικιωμένες, καθότι κέρδιζαν ευκολότερα την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την γρηγορότερη και όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτη διαφυγή τους. Τα θύματα συνήθως αντιλαμβάνονταν την αφαίρεση των αντικειμένων αργότερα και ενώ οι δράστες είχαν ήδη αποχωρήσει από το διαμέρισμα τους.

  • Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν τριάντα έξι (36) υποθέσεις κλοπών και μία (1) ληστεία, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παραπάνω παράνομη δράση της, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

  • Σε βάρος των κατηγορούμενων έχουν σχηματισθεί κατά το παρελθόν δεκάδες ποινικές δικογραφίες για αξιόποινες πράξεις που έχουν τελέσει με παρόμοια μεθοδολογία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου