Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Παράταξης < Αριστερό Σχήμα Ιλίου>



Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου ( 14-1-2016 )

  • Την Πέμπτη 14-1-2016 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν προς τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή από τους
δημοτικούς συμβούλους του ΑΣΙ. Σε παρένθεση οι απαντήσεις του δημάρχου και των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.
  • Σας είχαμε ρωτήσει για τη μεταφορική εταιρεία < Λεβέντης > που χρησιμοποιεί δημόσιο χώρο. Κάνατε σχετικές ενέργειες; ( Έχουν δοθεί οδηγίες για οριοθέτηση, ό,τι είναι δημόσιο ανήκει σε όλους τους δημότες, δε θα αφήσουμε να καταπατηθεί από ιδιώτες δημόσια έκταση ).
Ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών της επόμενης εβδομάδας είναι έτοιμος ο δήμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν; Υπάρχουν θερμαινόμενοι χώροι που θα φιλοξενήσουν όσους έχουν ανάγκη; Τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ έχουν επάρκεια πετρελαίου; Πως θα ενημερωθούν οι δημότες και ειδικά όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε INTERNET; ( Πάντα είμαστε έτοιμοι είτε έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες είτε έχουμε καύσωνα, η ενημέρωση γίνεται και μέσα από τα ΚΑΠΗ, έχουμε ζητήσει ειδικό έντυπο για την ενημέρωση που δεν εγκρίνεται από την επίτροπο, είναι παράλογο αυτό και το θέσαμε σε σχετική συνάντησή μας μαζί με άλλα παράλογα θέματα, ίσως δοθεί λύση για την ενημέρωση, να μπορεί και η αντιπολίτευση να ενημερώνει, οφείλουν να ξέρουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ότι υπάρχουν θερμαινόμενοι χώροι, ενημερώνουμε και μέσω δημαρχείου και μέσω εφημερίδων, υπάρχουν χώροι με γεννήτρια, εμπλουτίζονται συνεχώς οι χώροι, αναμένω δωρεά του κ. Λιόση για γεννήτρια που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις αθλητικές εγκαταστάσεις ).
  • Οι παραπάνω ερωτήσεις έγιναν από τον Πάνο Κουτσιανά.
Ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω 2 θέματα:
  • Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του δήμου για το 2015( Δηλώσαμε αποχή ).
Σύμβαση συνεργασίας του δήμου με το σύστημα ανταποδοτικής εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης συσκευασιών και αποβλήτων( Δεν το ψηφίσαμε ).
  • Ακολουθεί τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το συγκεκριμένο θέμα:
Θα θέλαμε να μάθουμε πώς αντιλαμβάνεται την κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση του θέματος η δημοτική αρχή και πώς η εταιρεία;
Ποια είναι η σύνθεση του νομικού προσώπου της εταιρείας και ποια η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου;
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα;
Οφείλετε να είστε προσεκτικοί στις επαφές σας.
Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι αφαιρέθηκε η άδεια της λειτουργίας της εταιρίας για ψευδείς πληροφορίες καθώς υπήρχαν αποκλίσεις στις ποσότητες που μαζεύονταν και σε αυτές που δηλώνονταν, υπάρχει πρόβλημα στη μετοχική σύνθεση, κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι εταιρείες που τη δημιούργησαν, οφείλετε να τα ερευνήσετε όλα αυτά αν ισχύουν.
  • Τόσο ο τοπικός σχεδιασμός όσο και ο κεντρικός είναι αόριστοι και ασαφείς, είναι συνειδητό αυτό για να προωθηθεί η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, η κ. Δούρου δε διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα με τέτοιες τακτικές, 500.000.000 ευρώ είναι μόνο για την Αττική, είναι ευθύνη του δήμου να αναλάβει την ανακύκλωση, αναιρείτε τον τοπικό σχεδιασμό σας, είναι προσβλητικό η εταιρεία να απευθύνεται σε μαθητές σχολείων και να τους δίνει δώρα ως κίνητρο για την ανακύκλωση, στόχος να μπουν οι χορηγοί στα σχολεία, σαν δημοτική αρχή σας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή προβολή σας, ένα πράσινο σπιτάκι που θα σας διαφημίζει, εμείς είχαμε ψηφίσει τον τοπικό σχεδιασμό, είχαμε πει και τότε ότι ήταν αόριστος και ασαφής και δικαιωνόμαστε με τις σημερινές εξελίξεις, ακυρώνετε τον δημόσιο χαρακτήρα.
  • Ακολουθεί τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το θέμα ρύθμισης οφειλών από προσκύρωση που το ψηφίσαμε:
Δε συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο θέμα όταν συζητήθηκε, αν αληθεύει ότι ο δήμος ζήτησε από την τράπεζα να δεσμευτεί ο λογαριασμός της συγκεκριμένης δημότισσας υπάρχει θέμα, είναι συνταξιούχος και είναι ανεπίτρεπτες τέτοιες λογικές.
  • Ακολουθεί τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για την ονοματοδοσία αίθουσας θεάτρου στο χώρο της ΒΙΑΦΑΛ( Άννα Συνοδινού ) που το ψηφίσαμε: 
Είναι τιμή για αίθουσα πολιτισμού να δίνεται αυτό το όνομα, βαφτίζετε όμως την αίθουσα όχι απλώς πριν λειτουργήσει, αλλά πριν καλά δημιουργηθεί, μας βομβαρδίζετε με διαφημιστικά μηνύματα, συνεχίζετε το παιχνίδι της επικοινωνιακής πολιτικής.
  • Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για την πρόταση της δημοτικής αρχής( εκτός ημερήσιας διάταξης ) να περάσει η διαχείριση του πάρκου < Αντώνης Τρίτσης > στον δήμο:
Να μας διαβάσετε την επιστολή του αρμόδιου υπουργού, τι ζητά συγκεκριμένα, πώς ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το φέρνετε εκτός ημερήσιας διάταξης χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι, να κάνουμε έκτακτο συμβούλιο αύριο, ενημερώστε μας για τις προθεσμίες που υπάρχουν. Θέση μας είναι το πάρκο να μην είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου ούτε στην αρμοδιότητα του ΑΣΔΑ ούτε στην αρμοδιότητα του δήμου. Να είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας και να ενισχύεται με κοινοτικά χρήματα. Λέμε όχι στον εκβιασμό της κυβέρνησης που ζητά να πάρουμε το πάρκο αναλαμβάνοντας και τα χρέη του, να γίνει διαχειριστικός έλεγχος για το πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη, πόσο καιρό θα αντέξει ο δήμος από το αποθεματικό του να συντηρεί το πάρκο; Θα έρθουν οι εκλογές το 2019 και μετά θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες.

  • Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη για το ίδιο θέμα:
Μιλάτε για ιστορική στιγμή. Την έχετε ξανακάνει όμως την πρόταση στο παρελθόν. Είχατε μάλιστα υπολογίσει τα έξοδα του πάρκου γύρω στο 1.000.000 ευρώ, αλλά επειδή διαθέτατε το κατάλληλο προσωπικό και τα απαραίτητα μηχανήματα υπολογίζατε να κατεβάσετε το κόστος συντήρησης στα 700.000 ευρώ. Πόσα χρόνια όμως θα αντέξετε με το αποθεματικό που διαθέτετε;
Βάζετε στόχους ανέφικτους. Σας θυμίζω το δημοτικό κολυμβητήριο που το διαφημίζατε χρόνια και πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.
Εδώ και 5 χρόνια έχετε εξαγγείλει ότι θα χτίσετε με χρήματα του δήμου νέο κτίριο για το 8ο γυμνάσιο Ιλίου χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σας το είπαμε ότι οι στόχοι που βάζετε είναι εκτός πραγματικότητας και σας έχουμε ζητήσει να διαθέσετε το αποθεματικό για ζητήματα εφικτά που έχουν χαμηλότερο κόστος( π.χ. να πληρώνετε τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και τη θέρμανση των σχολικών μονάδων ώστε τα σχολεία να λειτουργούν αξιοπρεπώς ), αλλά αρνείστε με το επιχείρημα ότι οι σχολικές επιχορηγήσεις είναι δουλειά της πολιτείας και όχι του δήμου.
Και η ανέγερση σχολικών κτιρίων όμως όπως και η συντήρηση του πάρκου είναι δουλειά της πολιτείας στα οποία όμως ανακατεύεστε και δηλώνετε ότι θα διαθέσετε τεράστια ποσά από το αποθεματικό σας αν σας αφήσει η πολιτεία.
Μπορεί να έχετε καλές προθέσεις, αλλά εμείς το βλέπουμε ως επικοινωνιακή πολιτική. Αν η πολιτεία δώσει όντως 700.000 ευρώ για το πάρκο είτε αυτά χρησιμοποιηθούν για λειτουργικές δαπάνες είτε για έργα θα είναι μια ανάσα ζωής. Αν μείνουμε όμως μόνο σε αυτά το πάρκο δεν έχει ζωή ούτε μέλλον. Ούτε θέλουμε να μπει εισιτήριο στο πάρκο ώστε ο δημότης να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για να χαρεί τις ομορφιές της φύσης αυτός και η οικογένειά του, ούτε να περάσει στους ιδιώτες που θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος των πολιτών.
Δεν ψηφίσαμε το παραπάνω θέμα.
  •  Αριστερό Σχήμα Ιλίου Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Χρόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου