Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια αναδιάρθωσης των Eurobank και Alpha

Την ικανοποίησή της για την άντληση αποκλειστικά ιδιωτικών κεφαλαίων για την Alpha Bank και τη Eurobank, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή διαπιστώνει επίσης ότι τα τροποποιημένα σχέδια αναδιάρθρωσης της Alpha Bank και της Eurobank είναι σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.


«Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κάλυψη των ελλείψεων που εντόπισε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (EEM) κατά τη συνολική αξιολόγηση της Alpha Bank και της Eurobank προήλθαν αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές.Ως εκ τούτου, δεν θα χρειαστούν εισφορές κεφαλαίων από το κράτος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζών, καθώς και εκείνα που προβλέπονται στα τροποποιημένα σχέδια, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Alpha Bank και τη Eurobank να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητά τους σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Η άντληση αποκλειστικά ιδιωτικών κεφαλαίων τόσο για την Alpha Bank όσο και για τη Eurobank είναι σαφής ένδειξη της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δύο τραπεζών και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

H Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στις 31 Οκτωβρίου 2015, κατά τη συνολική αξιολόγηση που διενήργησε ο EEM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να εξετάσει αν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, διαπιστώθηκε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 2,74 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και 2,12 δισ. ευρώ για τη Eurobank.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων για την Alpha Bank και τη Eurobank διευκολύνθηκε από το σύστημα προστασίας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο δεσμεύτηκε να καλύψει όλες τις κεφαλαιακές ανάγκες που δεν θα καλύπτονταν από ιδιώτες επενδυτές ή από τους υφιστάμενους κατόχους ομολόγων.

«Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς στην αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δύο τραπεζών. Επίσης, δείχνει ότι οι συνεισφορές κατόχων ομολόγων μειωμένης ή/και αυξημένης εξασφάλισης μπορούν να μειώσουν σημαντικά ή ακόμη και να εξαλείψουν εντελώς την ανάγκη χρησιμοποίησης των χρημάτων των φορολογουμένων για τη στήριξη των τραπεζών, με ταυτόχρονη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα προστασίας που παρέχει το ΕΤΧΣ, καθώς και τα τροποποιημένα σχέδια αναδιάρθρωσης συμβαδίζουν με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου