Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Να σταματήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο ανατολικό τμήμα των Άνω Λιοσίων ζητά ο δήμαρχος Φυλής από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής


Να σταματήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης από την Περιφέρεια που θα αντιμετώπιζε τα πλημμυρικά φαινόμενα στο ανατολικό τμήμα των Άνω Λιοσίων, συνολικού προϋπολογισμού
830.400 ευρώ, ζητά με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου και τις τεχνικές υπηρεσίες, ο δήμαρχος Φυλής.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής το 2013 ενώ τον επόμενο μήνα οι υπηρεσίες ήταν έτοιμες, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσουν στη δημοπράτησή της.
Το ιστορικό
Η εκπόνηση δυο προκαταρκτικών μελετών για αντιπλημμυρικά έργα στα Άνω Λιόσια είχε ανατεθεί σε δυο ειδικά μελετητικά γραφεία, προκειμένου να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την τελική μελέτη. Και οι δυο πέρασαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Έργων και το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει η δημοπράτησή τους και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Το 2012, με εισήγηση της τότε αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλας Δήμου και απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας: για το μεν δυτικό τμήμα της λεκάνης των Άνω Λιοσίων η χρηματοδότηση θα ήταν 100%, για το δε ανατολικό 50%. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του δήμου Φυλής καταφέρουν να πετύχουν ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία το 50% της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια (για το ανατολικό τμήμα), θα αφορούσε στο σύνολο του έργου. Πράγμα, το οποίο σημαίνει ότι το ποσό που θα έδινε η Περιφέρεια παρέμενε, σε κάθε περίπτωση, σταθερό ενώ τα χρήματα για το δήμο, με τις εκπτώσεις, θα ήταν πολύ λιγότερα.
Η χρηματοδότηση της μελέτης από την Περιφέρεια συνεπαγόταν και ένα επιπλέον κέρδος: υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί και η χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ, που θα σήμαινε λύση στο πρόβλημα, χωρίς επιβάρυνση του δήμου.
Να σημειωθεί, ότι οι δυο προκαταρκτικές μελέτες εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, με σκοπό να δημοπρατηθεί και μέσα στο Δεκέμβριο να ξεκινήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης. Απώτερος στόχος ήταν η κατασκευή του έργου να δημοπρατηθεί το 2017.
«Θα το κάνουμε μόνοι μας!»
Με αυτά ως δεδομένα, η επιστολή του δημάρχου Φυλής με την οποία ζητά να σταματήσει κάθε διαδικασία από την Περιφέρεια και συνεπώς οποιαδήποτε χρηματοδότηση, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις τεχνικές της υπηρεσίες.
 Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι ο δήμος προτίθεται να συντάξει άμεσα και με ίδιους πόρους την αναγκαία τεχνική μελέτη για την επίλυση του προβλήματος του πλημμυρικού φαινομένου στο ανατολικό τμήμα της δημοτικής ενότητας Άνω Λιοσίων. Αφήνει δε, να εννοηθεί ότι θα κάνει τη μελέτη η τεχνική υπηρεσία του δήμου.
Έγκυρες πηγές εκφράζουν την απορία τους για την απόφαση του δήμου Φυλής να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, ένα σχεδόν έτοιμο έργα με έτοιμα χρήματα και να αφαιρέσει από τους πόρους του σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ. «Είναι σα να χαρίζεις σε κάποιον 800.000 ευρώ για να φτιάξει κάτι και να σου λέει “όχι ευχαριστώ θα χαλάσω δικά μου χρήματα!” υπογραμμίζουν.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν υπόνοιες ότι η δυσνόητη αυτή ενέργεια της διοίκησης του δήμου, συνδέεται με την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των πλημμυρών. Κοινώς, ότι το «κλειδί» της απόφασης, ενδεχομένως, να βρίσκεται στο γεγονός ότι όντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η διοίκηση του δήμου έχει τη δυνατότητα να κάνει απευθείας ανάθεση απεριόριστου ποσού, όπου κρίνει, για την εκπόνηση της μελέτης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
πηγή :doxthi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου