Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι: Παρεμβάσεις και θέσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Νοεμβρίου


Δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου 5-11-2015

Σημαντικά θέματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της έθεσαν στην διοίκηση του Δήμου Περιστερίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης <Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι> , στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.


  • Υποβάθμιση του ρόλου του θεσμού των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων
Ο επικεφαλής της παράταξης Φώτης Κουγιουμτζής αναφέρθηκε στη λειτουργία των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων τα οποία κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου , ένα πολυσέλιδο σχέδιο που μπορεί να υπερβαίνει και τις 200 σελίδες το οποίο δεν δόθηκε αλλά αναζητήθηκε από ορισμένους τελευταία στιγμή και στάλθηκε με e mail.
Αυτό αποτελεί υποβάθμιση του ρόλου του θεσμού. Δεν μπορεί να δίνονται κείμενα που αφορούν την πόλη και μάλιστα για την επόμενη 5ετία και να αποφασίζουν μόνο τυπικά οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων. Γιατί να συμβαίνει αυτό ;
  • Ανασφάλιστοι μαθητές
Δύο ερωτήματα για τα σχολεία τα οποία ουσιαστικά είναι προτάσεις του διοικητικού συμβούλιου της ΕΛΜΕ έκανε ο Νίκος Ζούτσος. Το ένα θέμα αφορά τους μαθητές των οποίων οι γονείς δεν εργάζονται, είναι άνεργοι με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι ανασφάλιστα και να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά ζητήματα , όσον αφορά την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.
Γι αυτό εισηγούμαστε στο δημοτικό συμβούλιο, να συντάξει ψήφισμα με το οποίο θα ζητά από την κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί ο νόμος Φωτίου, που προβλέπει την ένταξη των μαθητών σε ένα προνοιακό πρόγραμμα.
  •  Μαθητές που δεν συτίζονται
 Επίσης υπάρχουν καταγγελίες και μαρτυρίες από συναδέλφους διευθυντές και καθηγητές ακόμα και υπεύθυνους των κυλικείων , ότι πολλά παιδιά δεν σιτίζονται και υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα στα σπίτια τους. Θα μπορέσει ο δήμος αυτοτελώς να λειτουργήσει για να δοθεί βοήθεια σε όσους αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα;
  •  Φύλαξη των σχολείων
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι αυτό της φύλαξης των σχολείων που αποτελεί μια πληγή η οποία δεν θεραπεύεται. Έχουμε τεράστιες υλικές καταστροφές και το ερώτημα είναι τι προτίθεται η διοίκηση να κάνει πιέζοντας και το υπουργείο παιδείας. Και όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο δήμος θα συνεχίσει να είναι αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια των ανθρώπων, ή θα αφεθεί ο καθένας στην μοίρα του;
  • Καταλήψεις
Επίσης, ο Νίκος Ζούτσος είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και ενημέρωσε σχετικά και το Σώμα, ότι στην συνεδρίαση παρίστανται μαθητές και γονείς που θέλουν να εκθέσουν τα προβλήματά τους και στο βαθμό που μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να πιέσει ώστε να βρεθεί λύση. Ζήτησε τέλος αναφορικά με τις καταλήψεις να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν βγάζουμε στον τάκο ανθρώπους με ονοματεπώνυμα. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις στα σχολεία και όχι να εκτοξεύονται κατηγορίες με ονοματεπώνυμο , καθώς έτσι τραυματίζεται η ίδια η αξιοπιστία του εκπαιδευτικού συστήματος .
  • Δημοτικά τέλη και ευταξία στο δήμο
Για τα δημοτικά τέλη ο Φώτης Κουγιουμτζής επισήμανε ότι στο εισηγητικό θα έπρεπε να έχουμε συγκριτικούς πίνακες με τις τιμές που επικρατούσαν και τις νέες.
Επίσης η ευταξία στο δήμο θα πρέπει να τηρείται ούτως ώστε να μην διογκώνονται οι αυθαιρεσίες, όπως στην Τζον Κένεντι, όπου έχουμε κατάληψη ολόκληρου πεζοδρομίου από ένα περίπτερο ή σε καφετέρια στο Μετρό της Ανθούπολης που προχώρησε σε μεγάλες κατασκευές. Πως επεμβαίνουμε σ αυτά τα ζητήματα; Ή θέλουμε να τα έχουμε καλά με ορισμένα μαγαζιά; Έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μαγαζιών ;

  • Με αφορμή την διαπαραταξιακή επιτροπή για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ο Στέφανος Παπαδόπουλος ρώτησε γιατί δεν έχει γίνει διαπαραταξιακή για την παιδεία όπως έχουμε ζητήσει.

Tέλος η δημοτική ομάδα των Ενεργών Πολιτών με παρεμβάσεις του επικεφαλής Φώτη Κουγιουμτζή και του δημοτικού συμβούλου Νίκου Ζούτσου, καταψήφισε το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων που έφερε η διοίκηση προς ψήφιση , σχετικά με τις άστοχες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη περί γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης του Ποντιακού Ελληνισμού.

  • H αντίθεση στο ψήφισμα της Ομοσπονδίας έχει σχέση μόνο με υπερβολές και ανακρίβειες που εμπεριείχε, ιδιαίτερα για το ποιος ευθύνεται συγκεκριμένα τόσο για τη διακοπή του βοηθήματος, όσον και για την αφαίρεση διδακτέας ύλης σχετικά με τον Ποντιακό Ελληνισμό από την ανεξάρτητη αρχή(Παιδαγωγικό Ινστιτούτο)

Οι Ενεργοί Πολίτες αναφέρθηκε εκ μέρους των ομιλητών , ότι ουδόλως αμφισβητούν την καταστροφή και την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την Τουρκία ,γεγονός ιστορικά αποδεδειγμένο και αναγνωρισμένο από την Ελληνική Βουλή, στέκονται δε αρωγοί στους αγώνες των Ποντίων συμπατριωτών μας.

  • Θεωρούν δε αυτονόητη την επαναχορήγηση εκ μέρους της Πολιτείας του βοηθήματος στους ομογενείς συμπατριώτες μας, που είχε διακοπεί λόγω μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θεωρούν δε ότι υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση και πατριδοκαπηλία από ακραίες ομάδες και εθνικιστικούς κύκλους , όλου αυτού του θέματος που δημιουργήθηκε με τις άστοχες και άκαιρες δηλώσεις του κ. Φίλη.

Το Γραφείο τύπου

9-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου