Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου» ψήφισαν το νομοσχέδιο, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις και ενστάσεις τους.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του. Το Ποτάμι καταψήφισε το άρθρο 2, επισημαίνοντας πως δεν έχει πρόβλεψη για τους μικροομολογιούχους.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια κινήθηκε σε σχετικά χαμηλού τόνους, με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των ευθυνών γύρω από το γεγονός ότι οι τράπεζες οδηγήθηκαν στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και το διαδικαστικό ζήτημα του κατεπείγοντος.  

Τη θέση ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά στην ανεύθυνη πολιτική που άσκησε η συγκυβέρνηση στην πρώτη της θητεία, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απέδωσε την ευθύνη για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των stress test.

Για αμφιθυμίες, αοριστίες και κολοσσιαία λάθη, που οδήγησαν σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα τη χώρα, με μεγάλη διαρροή καταθέσεων και διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τερατούργημα» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και υποστήριξε, ότι αποτελεί «μάθημα για τον ταξικό ρόλο που παίζει το αστικό κράτος στην καπιταλιστική οικονομία».

Αναγκαία χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη των στόχων του, καθώς εκτιμά ότι «η μαύρη τρύπα των τραπεζών θα αυξάνει».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου