Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πέντε παιδικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν

Επιλέξαμε και προτείνουμε πέντε παιδικές παραστάσεις που θα «μιλήσουν» στις ψυχές των παιδιών με διδαχτικά μηνύματα και αξιόλογους συντελεστές, μιας και η αποστολή του θεάτρου σε αυτή την ηλικία είναι να τα βοηθήσει να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες παράλληλα με αισθητική και καλλιτεχνική αγωγή.

Η Λυδία Κονιόρδου εμπνέεται από τους πίνακες του Θεόφιλου και σκηνοθετεί τον «Σιμιγδαλένιο» που παίζεται στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Πρόκειται για ένα τρυφερό συγκινητικό, λαϊκό παραμύθι που υμνεί τη δύναμη της αγάπης «ντυμένο» με παραδοσιακά κοστούμια μετουσιωμένα με φαντασία και χιούμορ θυμίζοντας στα παιδιά παιχνίδια ξεχασμένα.
Οι μουσικοί επί σκηνής παίζουν παραδοσιακά όργανα όπως ζουρνά και σαντούρι σε μία εντυπωσιακή παράσταση με ζωντανές χρωματιστές εικόνες, ήχους, παιχνίδια και χιούμορ που προβάλλει τα διαχρονικά σύμβολα του παραμυθιού αυτού.

«Το δικό μου Ψάρι» που βασίζεται στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο ψαράς και η γυναίκα του» από την ομάδα του Κινητήρα της Αντιγόνης Γύρα στο Θέατρο Ροές έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με το χοροθεατρικό δρώμενο.
Μέσω της γλώσσας του σώματος, της μουσικής και της βιντεοτέχνης, τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια παράσταση που τα βγάζει από την αδράνεια –μεταδίδοντάς τους κέφι και όρεξη–, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την κριτική τους ικανότητα.
Το έργο αφηγείται την ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου για όλο και περισσότερα αγαθά, το θυμό του όταν τελικά τα χάνει, αλλά και το σάστισμά του όταν έρχεται αντιμέτωπος με το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου.

Στο πασίγνωστο μυθιστόρημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου βασίζεται η παράσταση «Τα Ψηλά Βουνά» που ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική, το 1918 κατ’ εντολή του υπουργείου Παιδείας, επί κυβερνήσεως του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου που φιλοξενείται στο Θέατρο Ακροπόλ διατηρεί το λόγο και τις εικόνες του βιβλίου αυτούσια στόχο έχει να ζωντανέψει όλες αυτές τις εικόνες της φύσης και της βουκολικής ζωής, όπως επίσης και τις αυθεντικές ζωγραφιές του βιβλίου.
Τα σκηνικά της παράστασης εµπλουτίζονται µε ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούµενα σχέδια (3D Animation), που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

Η καλοσύνη και η γενναιοδωρία αλλά και τις ταξικές διαφορές που καταλύονται και αναδεικνύονται η αλληλεγγύη και η προσφορά χωρίς όρια, συνθέτουν το αγαπημένο παραμύθι «Η παπλωματού» -βασισμένο στο πολυβραβευμένο παραμύθι του Τζεφ Μπραμπό- που φιλοξενείται στο θέατρο της Κατερίνας Βασιλάκου σε διασκευή-σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη.

Το ρόλο της μικρής παπλωματούς ερμηνεύει η Αντιγόνη Ψυχράμη και το ρόλο της μεγάλης παπλωματούς η Μαριάννα Τόλη, το ρόλο του άπληστου και αστείου βασιλιά ο Σωκράτης Μαιδώνης και στο ρόλο της μοδίστρας η Άννα Φιλιππάκη.

Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας γίνεται παράσταση με τον Γιάννη Στάνκογλου στο ρόλο του Ιάσονα και τη Σαβίνα Γιαννάτου σε διπλό ρόλο: ως Μήδεια αλλά και ιερή ομιλούσα βελανιδιά που τοποθέτησε η θεά Αθηνά στην πλώρη της Αργώς.
Η επική περιπέτεια που αφηγείται την πορεία του Ιάσονα και των συντρόφων του από το Πήλιο και την Ιωλκό ως τις ακτές της Κολχίδας θα ανέβει στο Θέατρο Badminton από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου πλαισιωμένη από 25 χορευτές, ηθοποιούς και τραγουδιστές.
Τον Ορφέα, τον αχώριστο φίλο του Ιάσονα, ενσαρκώνει ιδανικά ο Ζαχαρίας Καρούνης, τον Δία ο Γιώργος Γάλλος, ενώ τον Κένταυρο Χείρωνα υποδύεται ο Ιβάν Σβιτάιλο. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Σοφία Σπυράτου ενώ τα κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ο Παρασκευάς Καρασούλος. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Νίκος Κυπουργός. Τα σκηνικά και κοστούμια εμπνεύστηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου