Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Φ. Κουγιουμτζής: Το Σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Περιστερίου Αποτελεί μια έκθεση ιδεών και ευχών και όχι πρακτικών λύσεων

  • Το προτεινόμενο από τη Διοίκηση του Δήμου Σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στερείται πολιτικής τόλμης και φιλοσοφίας για ένα βήμα παραπέρα σύμφωνα με όσα ανωτέρω συνοπτικά αναφέρθηκαν.
-Αποτελεί μια έκθεση ιδεών και ευχών και όχι πρακτικών λύσεων

-Χρησιμοποιούνται στοιχεία ελλιπή και μερικές φορές λανθασμένα, όπως π.χ ο πραγματικός πληθυσμός της Πόλης αλλά και ο προβλεπόμενος για το μέλλον σε μία Πόλη που έχει προοπτική ανάπτυξης.

-Οι εγκαταστάσεις που προτείνονται δεν λαμβάνουν υπόψη πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον. Οποιοδήποτε σύστημα, εάν δεν λάβει υπόψη αυτή την παράμετρο κινδυνεύει να καταρρεύσει και να δημιουργήσει απρόβλεπτα αδιέξοδα. Πρέπει η εφαρμογή να είναι βιώσιμη αφού αναφέρεται όχι μόνο στο κοντινό αλλά και στο απώτερο μέλλον.

- Στο προτεινόμενο σχέδιο υπάρχουν αντιθέσεις. Ενώ οραματίζεται μια αόριστη και χωρίς χρονοδιάγραμμα προοπτική απομάκρυνσης του νεκροταφείου και του γκαράζ, ταυτόχρονα προωθείται η αδειοδότηση του Σ.Μ.Α και του παράνομου και επικίνδυνου για την υγεία εργαζομένων και των κατοίκων λειοτεμαχιστή. Τι άλλο από ομολογία της παρανομίας είναι αυτή η παραδοχή με την αναζήτηση τρόπου νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων για τις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε βάρος του Δήμου και των δημοτών στο παρελθόν; Και μάλιστα σχεδιάζεται προκλητικά και η επέκτασή του. Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Δ 596/1981 και των διατάξεων του Γ.Π.Σ του 2008 όπου ο χώρος του γκαράζ χαρακτηρίζεται πράσινος.

- Αντί να αναπτύξει ο Δήμος τις δυνατότητές του συνεργαζόμενος με γειτονικούς Δήμους για την κατάρτιση ενός σχεδίου διαδημοτικής συνεργασίας, όπου αυτό απαιτείται, ο Δήμος αυτοπροσδιορίζεται ως αυτάρκης και δεν λαμβάνει υπόψη την πολύτιμη εμπειρία άλλων γειτονικών Δήμων, αλλά και Δήμων που έχουν σημειώσει πρόοδο στον Τομέα αυτό.

_ Όλες οι μελέτες θα γίνονται από ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι του Δήμου, όλων των ειδικοτήτων θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν επιμορφωθεί στον τομέα των απορριμμάτων και να αξιοποιηθούν οι επιστημονικές γνώσεις του προσωπικού για να πατήσει σε στερεή βάση το εγχείρημα. Αλλά και Πανεπιστημιακοί φορείς διαθέτουν την Τεχνογνωσία. Θα έπρεπε να ζητηθεί η αρωγή τους. Αντί γι αυτό έχουμε ένα σχέδιο που έχει αποσπάσει κομμάτια από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου και στοιχεία-κατά προσέγγιση- των Υπηρεσιών του Δήμου. Πιστεύουμε ότι η βούληση και η προσπάθεια των εργαζομένων είναι θετική. Οι εργαζόμενοι πολλές φορές υπερβαίνουν τον εαυτό τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες. Όμως η αδυναμία διαμόρφωσης μιας κατευθυντήριας πρότασης που θα έθετε τους βασικούς άξονες από πλευράς Διοίκησης στέρησε τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους να δώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Δεν αποτελεί σχέδιο διαχείρισης γιατί δεν παίρνει υπόψη στοιχεία της σύνθεσης των απορριμμάτων. Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ), Υγρά, που πρέπει να καταλήγουν στην Ψυτάλλεια κ.λ.π. Γίνεται μια αναλογική κατάταξη κάποιων στοιχείων από γενικότερα στατιστικά δεδομένα της Περιφέρειας. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματική εικόνα της σύνθεσης των απορριμμάτων αφού κάθε Δήμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.


  • Οι «λύσεις» που δίνονται είναι αόριστες αφού δεν συγκεκριμενοποιούν χώρους π.χ. για τα πράσινα σημεία. Ενώ ξοδεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τις μελέτες μετεγκατάστασης του γκαράζ φαίνεται πως αυτές δεν παίζουν κάποιο ρόλο στο σχεδιασμό της Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου