Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Nickolas G: Το Album ‘’Cross-Eyed" περνάει από πολλές blues διαδρομές, ανακατεύοντας πολλά μοτίβα, και κρατώντας ένα ροκ υπόβαθρο



1. H αγάπη σου για την μουσική πότε ξεκίνησε;
  • Με τη μουσική ασχολούμαι από παιδί, κάπου στα 10 ξεκίνησα με την κιθάρα, αν και μικρότερος είχα εκδηλώσει “ανησυχίες” που δεν εισακούστηκαν. Μαθήματα κατ’ οίκον… Και κάπου στα 12 ήρθε η πρώτη ρήξη με τον δάσκαλο. Γιατί ήθελα “τραγουδάκια”, ενώ εκείνος επέμενε στην κλασική παιδεία. Έτσι, ένα απόγευμα, ο δάσκαλος ήρθε για μάθημα, του έκανα καφέ, και του είπα: “Δάσκαλε, αποφάσισα. Εγώ τραγουδάκια, κι εσύ κλασική παιδεία”. Διέκοψα… Στα 13 άρχισα να “σκαλίζω τα πρώτα μου χαζοτραγουδάκια. Δεν ήμουν του διαβάσματος γενικότερα, αλλά συνέχισα να μαθαίνω κιθάρα βλέποντας φίλους να παίζουν και ρωτώντας διάφορα.


2. Τα μουσικά σου ακούσματα ποια είναι και από πού προέρχονται οι επιρροές σου;
  • Θυμάμαι να ακούω τις κασέτες του πατέρα μου με επιτυχίες του ‘70… Ανάμεσα στα ακούσματα τα παιδικά, πέρα από Μούσχουρη και George Moustakis, υπήρχε άφθονο νέο κύμα, αλλά και μια κασετοσυλλογή με άφθονο rock&roll, Prestley, Chuck Berry, Buddy Holly, γενικά όλα τα “καλά παιδιά” της δεκαετίας του ‘50. Πολύ ελληνόφωνο ροκ με την εφηβία, κάπου στα 14 “τρακάρω” με το Blues ( Robert Johnson, B.B. King), αλλά με τραβούσε και το hard rock, και γενικά όλη η περίοδος του ‘70. Μετά ήρθε το μέταλ, σε όλες του τις εκφράσεις… Γενικά από τότε έμαθα να ακούω τα πάντα, όλα τα είδη - εκτός από αυτό που λέμε σκυλάδικο, άσχετα αν με κέρδισε το blues. Συνεπώς είναι τόσες οι επιρροές, που αν εντοπίσει κανείς κάποια επιρροή στη μουσική μου, ίσως και να μην πέφτει έξω και να υποβόσκει σε κάποια σύνθεσή μου. Άλλωστε δεν μπορεί πια να υπάρξει παρθενογένεση κατά την ταπεινή μου γνώμη…
3. Πως βλέπεις τα πράγματα στην ελληνική μουσική σκηνή σήμερα;

  • Υπάρχουν πολλά καλά συγκροτήματα, αλλά και καταπληκτικοί μεμονωμένοι καλλιτέχνες. Άνθρωποι με σπουδές και αγάπη γι αυτό που κάνουν. Και ευτυχώς υπάρχει και πολλή σαβούρα, για να ξεχωρίζουν τα διαμάντια από το κάρβουνο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν νέοι άνθρωποι με όρεξη να προωθήσουν όλη αυτή την καλή μουσική που υπάρχει, μέσω φεστιβάλ, και λοιπών δράσεων, καθώς και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που διοργανώνουν από μόνοι τους εμφανίσεις. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για όλους, από άποψη διαβίωσης πρωτίστως.
4. Αν σε ρωτούσα, τι μουσική ακούς, τι θα απαντούσες;


  • Δύσκολο ερώτημα. Ανάλογα τα κέφια. Συνήθως ακούω blues, κυρίως πολύ παλιές ηχογραφήσεις, από το ‘40 και προς τα πίσω. Υπάρχουν όμως και μέρες που “ψοφάω” για λίγο thrash metal της γερμανικής σχολής, κι άλλες που απλά αρκούμαι στο ραδιόφωνο. Κυρίως μ’ αρέσει η σκληρή έκφραση της ροκ, λόγω και “θητείας” μου σε διάφορα τοπικά συγκροτήματα Άμεσα θέματα. Αποφεύγω το σκυλάδικο - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κατακρίνω- αλλά όχι και το καλό λαϊκό τραγούδι ή και πιο παραδοσιακά θέματα.
5. Πες μου λίγα λόγια για το τελευταίο σου Album ‘’Cross-Eyed", πόσα τραγούδια περιέχει;

  • Ας τα πάρω από την αρχή… Πριν 2 χρόνια δεν σκεφτόμουν να ασχοληθώ με το blues. Είχα βέβαια γράψει κάποιους στίχους, “φλερτάριζα” και με την americana (πχ Ryan Adams, για να πάρετε μια ιδέα). Φθινόπωρο του 2014, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσω την πίεση της ανεργίας και του ότι συνεπάγεται αυτή, άρχισα να δημιουργώ κάποια αυτοσχέδια όργανα, εμπνευσμένος από την Αφρικανική παράδοση… Μονόχορδα, δίχορδα, κάποια κρουστά ποδιών με απλά πράγματα που βρίσκονται συνήθως σε κάποιο σπίτι. Και με την είσοδο του 2015, απλά κάτι συνέβη, και μαζεύτηκαν 15 τραγούδια που περνάνε από πολλές blues διαδρομές, ανακατεύοντας πολλά μοτίβα, και κρατώντας ένα ροκ υπόβαθρο. Κοντά στο Μάρτιο επικοινώνησα με τον πολύ καλό Βολιώτη φίλο, ηχολήπτη και μουσικό, Γιάννη Σταθόπουλο. Ξεκινήσαμε ηχογραφήσεις στο σπίτι μου, και καταλήξαμε σε έναν εντελώς ακουστικό δίσκο, στον οποίο ηχογραφήσαμε και τα αυτοσχέδια όργανα που έφτιαξα. Να πω, σε αυτό το σημείο ότι όλη η ηχοληψία, μίξη και μάστερινγκ έγιναν από το Γιάννη, ο οποίος με βοήθησε απίστευτα σε πολλούς τομείς, και μάλιστα για το τραγούδι Tell Us All You Know, έκανε και φωνητικά, παρέα με τη Βασιλική Τσίτρα και τη σύντροφό μου Μάχη Βλάχου-Φράγκου. Η Μάχη επιμελήθηκε επίσης το εξώφυλλο του δίσκου.
6.Η συμμετοχή σου στο Texas Summer Festival πως πρoέκυψε;

  • Με ενημέρωσε ο πολύ καλός μου φίλος Elias Negrin από τους Julian’s Lullaby, ο οποίος και συμμετέχει και μάλιστα ετοιμάζεται να ανέβει στο stage του Bat City καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές. Έστειλα λοιπόν δήλωση συμμετοχής, με ενέταξαν στο πρόγραμμα και την Τρίτη 7 Ιουλίου, έπαιξα. Ωραία φάση!


7. Μελλοντικά σχέδια εμφανίσεις ετοιμάζετε κάτι για το καλοκαίρι;
  • Λόγω του ότι μου αρέσει η μουσική στο δρόμο, το να με βρει κανείς στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Προγραμματισμένη πάντως είναι η εμφάνισή μου στο 4ο Los Almiros festival, στο ακουστικό stage, 1η Αυγούστου. Φέτος θα διεξαχθεί στο Δάσος Κουρί, είσοδος δωρεάν και ελεύθερο κάμπινγκ.
8.Για το φινάλε της κουβέντας μας τι μήνυμα θα θελες να μας δώσεις;
  • Αγάπη, τι άλλο!!!
{youtube}v=Wf7_7yDbiK8{/youtube}


Επίσημοι σύνδεσμοι:

The "Cross-Eyed album @ http://www.cdbaby.com/cd/nikolasg

Videos:

https://www.youtube.com/watch?v=Y-ePJ0xXmig

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου