Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η σκέψη μπορεί να τροφοδοτεί την ανάπτυξη των θανατηφόρων καρκίνων του εγκεφάλου - Μια νέα έρευνα

Η βασική διαδικασία σκέψης μπορεί να τροφοδοτεί την ανάπτυξη των θανατηφόρων καρκίνων του εγκεφάλου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Επιστήμονες από τη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τα υψηλού βαθμού γλοιώματα -ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του εγκεφάλου- αυξάνουν το μέγεθός τους «καταλαμβάνοντας» τη διαδικασία της δημιουργίας σκέψεων.

Αυτοί οι όγκοι συχνά εξαπλώνονται στον εγκεφαλικό φλοιό - το τμήμα του εγκεφάλου που μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και να σχηματίζουμε συνειδητές σκέψεις και να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα.
Εκεί, «καταλαμβάνουν» μια διαδικασία γνωστή ως εμμυέλωση, η οποία δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από τις ίνες των νεύρων, επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν τις σκέψεις πιο γρήγορα.
Εξετάζοντας μοντέλα σε ποντίκια, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εγκεφαλικοί όγκοι μεγάλωναν πιο γρήγορα όταν ήταν πιο κοντά σε αυτά τα ιδιαιτέρως ενεργά νευρικά κύτταρα.
«Είναι σπάνιο για την κύρια λειτουργία ενός οργάνου, να οδηγεί την ανάπτυξη των όγκων μέσα σε αυτό» εξήγησε η επίκουρος καθηγήτρια νευρολογίας στο αμερικανικό πανεπιστημίο, Michelle Monje.
«Αυτό δε σημαίνει ότι σκεφτόμαστε για την παραγωγή χολής και προωθούμε την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος, ή ότι με την αναπνοή προωθείται η ανάπτυξη του καρκίνου στους πνεύμονες. Αυτό που δείξαμε με αυτήν την έρευνα, είναι ότι η λειτουργία του εγκεφάλου είναι η κινητήρια δύναμη αυτών των καρκίνων του εγκεφάλου» πρόσθεσε η ίδια.
Σε θεωρητικό επίπεδο, οι γιατροί θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη αυτών των όγκων, χρησιμοποιώντας ηρεμιστικά που μειώνουν την πνευματική δραστηριότητα, ωστόσο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το ζήτημα αυτό εμπεριέχει σοβαρές ηθικές διαστάσεις.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει, ότι τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ειδικών φαρμάκων, τα οποία θα μπλοκάρουν συγκεκριμένα τις δραστηριότητες της πρωτεΐνης neuroligin-3 που σχετίζεται με τη διέγερση των όγκων

Πηγή:planet-science.-onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου