Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Μεγάλη αρχειακή έκθεση ντοκουμέντων του ΚΚΕ στο Χαϊδάρι



  Το ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού της σημαντικής επετείου των 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, διοργανώνει μεγάλη έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων τέχνης, ταυτόχρονα στον Δήμο του Χαϊδαρίου και στον Δήμο της Καισαριανής.

  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν , την Πέμπτη 30 Απρίλη 19.00 στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, όπου θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

  Πρόκειται για έκθεση, που θα φιλοξενήσει 10 προθήκες με πρωτότυπο, σε μεγάλο βαθμό, αρχειακό υλικό, που μαρτυρά και φωτίζει την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Χειρόγραφες εφημερίδες από τόπους εξορίας, υλικά απ' τη δράση του Κόμματος και του ΕΕΑΜ στην εργατική τάξη, ανακοινώσεις - προκηρύξεις του ΚΚΕ, των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΠΕΕΑ, αντιφασιστικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή, εφημερίδες και βιβλία - μπροσούρες που εξέδιδαν, φύλλα «Ριζοσπάστη» και άλλων εντύπων του Κόμματος.
  Ακόμα θα εκτεθούν υλικά για το ρόλο της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη (πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» για τον Κόκκινο Στρατό, ανταποκρίσεις απ' τα πεδία των μαχών, γενικό σοβιετικό αρχηγείο) και υλικά αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Αυτό το υλικό θα συνθέτει έξι ενότητες, θα συνοδεύεται από ταμπλό με κείμενα.
  Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν στο Χαϊδάρι θα είναι απ' τη συλλογή του Κ. Μπαλάφα, επιπλέον, θα εκτεθούν έργα Τέχνης, εμπνευσμένα από την αντιστασιακή πάλη του λαού, των Οικονομίδη, Μεγαλίδη, Φέρτη, Σεμερτζίδη, Τάσσου, Ζ. Μακρή, Κατσικογιάννη κ.ά.
  Στον χώρο του αμφιθεάτρου του Δημαρχείου Χαϊδαρίου θα εκτίθενται και εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», σχετικές με το θέμα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα προβολής βίντεο που επεξεργάστηκε το τμήμα Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ και το οποίο βασίζεται στη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής.

  Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά απ' τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από 6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. Επιδίωξη είναι να υπάρχουν ξεναγοί που θα βοηθούν τους επισκέπτες και θα τους εφοδιάζουν με πρόσθετες πληροφορίες.

  Καλούμε τον λαό του Χαϊδαρίου να παρευρεθεί σε αυτήν την ιστορική αλλά και πολύ επίκαιρη έκθεση, να θυμηθεί και να γνωρίσει τον αγώνα των Χαϊδαριωτών, αλλά και την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜμίτικου κινήματος.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών 1945 – 2015 θα κορυφωθούν την Κυριακή 9 Μάη με την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 20:00, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων, με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου