Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Παρεμβάσεις των Ενεργών Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19-2-15



Υπέρ της απομάκρυνσης του νεκροταφείου τάχθηκε με ερώτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι, Φώτης Κουγιουμτζής.

<Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημοτικό κοιμητήριο, είναι πολλά και το μέλλον του πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά> ανέφερε ο κ. Κουγιουμτζής και τόνισε ότι < ο χώρος αυτός μαζί με το Άλσος και το χώρο του Γκαράζ πρέπει να αποτελέσουν ενιαίο σύνολο πράσινου και αθλητισμού>.

Ο επικεφαλής της παράταξης έθεσε επίσης ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη του Συνδέσμου των Δήμων για τον οποίο έχει δοθεί χρηματοδότηση και έχει αγοραστεί χώρος, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη δράση καθώς και όμοροι δήμοι όπως το Ίλιον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα
Αναφέρθηκε στο θέμα των απορριμμάτων, επανέλαβε ότι εκκρεμεί να συζητηθούν στο ΔΣ οι προτάσεις που έχει καταθέσει η παράταξη, στο πλαίσιο που έχει βάλει η περιφερειάρχης Αττικής, έτσι ώστε <να υπάρχει μια κοινή δράση και να μπορέσουμε να λύσουμε τα ζητήματα αποκομιδής με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους>.
Και τέλος ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των έργων του κολυμβητηρίου του Λόφου Αξιωματικών..


<Υπάρχει ή όχι το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στο Δήμο Περιστερίου> ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Παπαδόπουλος ο οποίος στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης έθεσε ακόμη στο σώμα ζητήματα όπως  τα αδέσποτα και τα προβλήματά τους, η χρήση του κινηματογράφου <Εφη> και το κλειστό γήπεδο Περιστερίου.
Με αφορμή την σωτηρία εννέα κουταβιών από τον αντιδήμαρχο κ. Θεοδωράκο, πράξη που συνεχάρη, ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε τους προβληματισμούς του για το σημαντικό αυτό θέμα: <ποιος είναι ο αρμόδιος, ποια μέριμνα υπάρχει αν υπάρχει, δεν θα ήταν καλό να υπάρχουν δημόσιες ταϊστρες και ένα δίκτυο κτηνιάτρων έτσι ώστε οι πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά κακομεταχείρισης ή εγκατάλειψης ζώων?>
Για τον κινηματογράφο Έφη τόνισε ότι θα έπρεπε να είναι ανοιχτός στον κοινό, να χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις πολιτών και πολιτιστικών συλλόγων με την βοήθεια του προσωπικού που υπάρχει και στις εκδηλώσεις του Δήμου και τέλος ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο.



Τα προβλήματα του Κέντρου Πρόληψης επανέφερε ο  δημοτικός σύμβουλος Νίκος  Ζούτσος προβλήματα που αφορούν στην στελέχωση και κατά συνέπεια στις παροχές υγείας του Κέντρου, καθώς για τουλάχιστον δέκα ημέρες ασφαλισμένοι δεν μπορούσαν να γράψουν ούτε φάρμακα ,ούτε εξετάσεις λόγω έλλειψης  του δικτύου.
Ο κ. Ζούτσος ζήτησε να παραχωρηθούν στις τέσσερις δημοτικές παρατάξεις γραφεία για την στέγασή τους, καθώς η διοίκηση έχει στην διάθεσή της δύο ολόκληρα κτίρια και να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή Παιδείας, έστω και καθυστερημένα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρομακτικά προβλήματα  που αντιμετωπίζουν  κάποια σχολεία.


Η ευχάριστη είδηση της συνεδρίασης ήρθε από την Σοφία Αλεξοπούλου, και αφορούσε στην <δικαίωση των κατοίκων και των επιτροπών, αλλά και όσων φορέων ευαισθητοποιήθηκαν> για το κτήμα Μουζάκη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη και αντισυνταγματική την  ανέγερση οικοδομής στο κτήμα,  λόγω ύψους και μη τακτοποίησης του οικοπέδου .Ακόμη και αν δεν ελήφθησαν υπόψη οι λόγοι που έθεταν οι κάτοικοι, <είμαστε αισιόδοξοι ότι έστω προσωρινά, αλλά ίσως και μόνιμα, θα φανεί στο μέλλον, δεν θα γίνει η οικοδόμηση αυτού του τέρατος> κατέληξε η κ. Αλεξοπούλου.

Όσον αφορά στην συμμετοχή του δήμου   Περιστερίου στην κοινωνική  σύμπραξη με την επωνυμία <ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, η παράταξη ψήφισε ναι με επιφυλάξεις, γιατί  όπως αιτιολόγησε η Σοφία Αλεξοπούλου <το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως τα περισσότερα, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλά  είναι απλά ένα εργαλείο αναδιανομής χρημάτων. Τέτοια προγράμματα μπορούμε να τα θεωρήσουμε μόνο σαν παραχωρήσεις των ισχυρών μετά από πιέσεις των πιο αδυνάτων. Είναι αλήθεια ότι σ΄ αυτά τα προγράμματα υπάρχουν κίνδυνοι αν δεν τα χειριστούν καλά, όπως ένα μικρό μέρος κοινωνικών παροχών να φτάσει στους ωφελουμένους και το μεγαλύτερο να σπαταλιέται σε μεσολαβητές και περίεργες ΜΚΟ. 
Όμως, η πρόκληση σήμερα για τα νέα υπουργεία  τις διοικήσεις και την περιφέρεια είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος που θα υλοποιήσουν χωρίς κοροϊδίες προς όφελος των δημοτών.
Με νέο προσανατολισμό της κυβέρνησης ως προς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ,ώστε να στηριχθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές και σε τοπικό επίπεδο οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες τόσο για συλλογή στοιχείων ,όσο  και για την ουσιαστική στήριξη απόρων οικογενειών, παιδιών, γερόντων ,ΑΜΕΑ.

Από την μεριά της η δημοτική αρχή απάντησε ότι είναι μάλλον δύσκολο να μεταφερθεί, το νεκροταφείο αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, γιατί δεν υπάρχουν χώροι εντός των ορίων του Δήμου. Για τον έλεγχο από το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων  είπαν ότι αυτό γίνεται ύστερα από δημοσιεύματα, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις  και με το τέλος της υπόθεσης θα υπάρξει ενημέρωση του σώματος. Για τα απορρίμματα  έγινε λόγος ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο και ότι τα βλέμματα όλων στρέφονται σε άλλους τρόπους διαχείρισης, όπως προέκυψε  και από το συνέδριο που διοργάνωσε η περιφέρεια Αττικής.
Το πρόβλημα με το σύστημα στο Κέντρο Πρόληψης υπάρχει λόγω μεγάλης χρήσης και είναι θέμα ημερών η λύση του. Όσο για τα κολυμβητήριο στο Λόφο και το κλειστό γυμναστήριο, το πρώτο είναι έτοιμο ενώ το δεύτερο θα μπορεί άμεσα να δοθεί για προπονητήριο, η ομάδα όμως θα παίξει ξανά στο χώρο αυτό από την νέα σαιζόν.

Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης 
1)Έγκριση τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος του δήμου οικονομικού έτους 2015 (ψηφίσαμε αποχή)
2Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του δήμου οικονομικού έτους 2015 (όχι)
3)Αποδοχή  ποσού από το ΥΠΕΣ για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες (ναι)
4)Έγκριση πίστωσης και κατανομή ποσού 273275,68ε για τις λειτουργικές ανάγκες τω σχολείων του δήμου (ναι)
5)Αποδέσμευση πίστωσης 380000 ευρώ για την επιχορήγηση του ΝΠΔΔ οργανισμός προσχολικής αγωγής αθλητισμού και πρόνοιας -ΟΠΑΑΠ(αποχή)
6)Λήψη απόφασης για την συμμετοχή του δήμου   Περιστερίου στην κοινωνική  σύμπραξη με την επωνυμία <ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ >(ναι με επιφυλάξεις )
7)Λήψη απόφασης για παράταση της ημερομηνίας λήξης της επιλεξιμότητας δαπανών του προγράμματος <ΑΦΑΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ >με κωδ.MIS 464786 της δράσης για την απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας Τοπ.Σ.Α του επιχειρησιακού προγράμματος <ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 2007-2013> έως 30-6-15 (0χι)
8)Έγκριση διενέργειας δαπάνης και πίστωσης για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 (ναι)
9)Έγκριση διενέργειας Δαπάνης για ανταλλακτικά επίπλων και σκευών και λοιπού εξοπλισμού (ναι)
10)Έγκριση διενέργειας δαπάνης για προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εγκατάσταση ενοποιημένου τηλεφωνικού δικτύου (ναι)
11)Έγκριση διενέργειας δαπάνης για προμήθεια ειδών σημαιοστολισμού (ναι)
12)Έγκριση διενέργειας δαπάνης για ταχυδρομικά τέλη (ναι)
13)Έγκριση διενέργειας δαπάνης για την προμήθεια κεριού για τις ανάγκες του δημοτικού κοιμητηρίου (ναι)
14)Έγκριση διενέργειας δαπάνης για προμήθειες της διεύθυνσης περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής (ναι)
15)Έγκριση καταστροφής άχρηστου ηλεκτρονικού εξοπλισμού(ναι)
16)Έγκριση επιστροφής ποσού ως αχρεωστήτως εισπραχθέν(ναι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου