Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Συγκλονιστική η Απολογία του Σωκράτους, καθήλωσε στο Πνευματικό Κέντρο Χαϊδαρίου

"Έργο καθηλωτικό και καθαρτήριο". Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε συμπολίτισσά μας την "Απολογία του Σωκράτους τότε και τώρα", που παίχτηκε για δυο βραδιές στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου. Πράγματι, η θεατρική δουλειά που παρουσίασε ο Χαϊδαριώτης ηθοποιός Λεωνίδας Χρυσομάλης άφησε άριστες εντυπώσεις τόσο για το περιεχόμενο, που αποδείχτηκε δραματικά επίκαιρο, όσο και για την άρτια εικόνα του θιάσου σε όλα τα επίπεδα. 


Το αμφιθέατρο της Στέγης Πολιτισμού αποδείχτηκε πολύ μικρός χώρος για να φιλοξενήσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης. Η πλατεία του γέμισε ασφυκτικά και μεταφέρθηκαν καθίσματα από άλλες αίθουσες. Στο τέλος το κοινό χειροκρότησε όρθιο για αρκετά λεπτά τον εξαιρετικό πρωταγωνιστή και την υπόλοιπη ερασιτεχνική ομάδα, που με δυσκολία ξεχώριζε κανείς ότι δεν αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς.
Οι συντελεστές της υπέροχης παράστασης
Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με βοηθό την Γεωργία Σούκουλη. Η μουσική είναι της Λίνας Τσεκούρα, τα κουστούμια της Τόνιας Γιαννοπούλου και τα σκηνικά της Μαρίνας Φιλιπποπούλου. 

Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι Ευαγγελία Τζιδημοπούλου, Σταμάτης Μαργούνης, Σπύρος Μπερερής, Κώστας Νομικός, Νεκτάριος Αχτεμάι, Αλέξανδρος Σιγαλός, Ιουλία Στεργίου, Χαρά Χριστοδούλου, Ντόρα Μπάρκα, Στέφανος Βαρούτης, Διονύσης Ζαχαρόπουλος. Το ρόλο των αφηγητών είχαν ο Καρατζάς Βουτσάς και η Έλενα Μαρή. 

Η θεατρική διασκευή είναι του Λεωνίδα Χρυσοµάλλη, με στοιχεία από την απολογία κατά Ξενοφώντα, καθώς και από την "Αληθινή Απολογία του Σωκράτη" του Βάρναλη. Το κείμενο αποτελεί ανατομία της ηθικής, πολιτικής και οικονομικής παθογένειας σε διαχρονικό και συγχρονικό επίπεδο. 
Μιλούν οι θεατές
Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος: «Πάρα πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Αυτό που είδαμε είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής δουλειάς. Τα μηνύματα της παράστασης που όλοι πήραμε, είναι πολύ επίκαιρα... είναι γροθιά στο στομάχι για όλους και το παραμύθι νομίζω πως ήταν καταπληκτικό. Λένε ότι οι αρχαίοι φιλόσοφοι ερμήνευαν τον κόσμο. Οι νέοι έχουν την υποχρέωση να τον αλλάξουν. Εμείς πιστεύουμε πως μέσα από την πάλη μας, τη δράση μας, την καθημερινότητά μας πρέπει να παλεύουμε να τον αλλάξουμε».

Τρύφωνας Δάρας: "Προσήλθα ως φίλος του Λεωνίδα για εκπλήρωση κοινωνικής υποχρέωσης. Φεύγω ως ικανοποιημένος θεατής από μια καλή παράσταση."
Ανδρέας Κοντοδημόπουλος: «Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές. Το ζήτημα είναι ότι το αρχαίο πνεύμα ζει για να δείξει πως οι αξίες υπάρχουν και οπωσδήποτε, όταν αυτές οι αξίες βυθίζονται όπως γίνεται σήμερα, έχουμε το χρέος να διαβάζουμε, όχι μόνο για να είμαστε θεωρητικοί, αλλά για να αναλαμβάνουμε δράση και να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο».
Στράτος Καπετανίδης: «Η παράσταση ήταν όνειρο. Συγχαρητήρια στα παιδιά. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Είμαστε υπερήφανοι που ο Δήμος μας βγάζει τέτοια αξιόλογα παιδιά, προσπάθειες και αποτελέσματα».
Χρήστος Αραούζος: «Άριστες είναι οι εντυπώσεις μου. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα».
Μιχάλης Φλώρος: «Με εντυπωσίασε πολύ το κείμενο, που είναι απολύτως συγκλονιστικό. Ερμηνεύει ακριβώς αυτό που ζούμε σήμερα».
Ελένη Σαρρή-Κούμπου: «Πάρα πολύ μου άρεσε η παράσταση. Η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε στιγμή με τα ίδια πράγματα και τις ίδιες καταστάσεις. Ζούμε το τότε και το τώρα».
Σταυρούλα Λασπίτη και Γεωργία Λέπουρα: «Μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Εξαιρετική η ερμηνεία του Λεωνίδα Χρυσομάλλη και των υπόλοιπων παιδιών. Ήταν απίθανη όλη η παράσταση».

Δέσποινα Βαρυτιμιάδη: «Ήταν μία καταπληκτική παράσταση. Πάρα πολύ καλή ήταν η δουλειά που έγινε. Νόμιζε κάποιος πως θα ήταν ένα βαρύ έργο, αλλά μόνο βαρύ δεν ήταν. Ήταν πολύ σημερινό, παρότι γράφτηκε αιώνες πριν. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά».


Από το βιβλίο εντυπώσεων
«Σας ευχαριστούμε πολύ για τα ενδιαφέροντα ζωής που διδαχτήκαμε, μέσα από το έργο. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Όλο αυτό που ζήσαμε παρέα ήταν κάτι το ξεχωριστό, που εύχομαι στο μέλλον να γίνει ακόμα πιο έντονο και πιο αισιόδοξο».
Διονύσης Ζαχαρόπουλος
«Ήσασταν φοβεροί. Καταγγέλλω δημοσίως, ότι ήταν συγκινητικό. Να μην το ξεχάσω, η Έλενα είναι Θεά».
Λυδία Βουδούρη
«Θερμά συγχαρητήρια στον υπέροχο Λεωνίδα και την ομάδα του. Ήσασταν όλοι καταπληκτικοί»
Ισιδώρα Σπέτζου






Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαπαναγιώτου 
πηγή: Χαϊδαρι Σήμερα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου