Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Π. Ε. Δ. Α ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ


"Συνταγματική αναθεώρηση: πρόκληση για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμών του κράτους" ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π. Ε. Δ. Α) και την Ένωση Δημάρχων Αττικής, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Παντείου Πανεπιστημίου, με τη στήριξη του ΟΠΣΑ, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσίασαν τις απόψεις τους για τη Συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Συνταγματολόγος Ηλίας Νικολόπουλος και οι ακαδημαϊκοί Νικόλαος - Κομνηνός Χλέπας και Δονάτος Παπαγιάννης. 

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, κατά το χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά πως μείζον θέμα που αφορά το Δημόσιο βίο της χώρας μας δεν είναι τόσο η αναγκαιότητα της αναθεώρησης του Συντάγματος, όσο η τήρηση του υπάρχοντος. Μια σειρά συνταγματικών "εκτροπών" σε καίρια ζητήματα όπως αυτά της καταπάτησης των κοινωνικών, εργασιακών, ακόμη και πολιτικών δικαιωμάτων, που επαναλαμβάνονται στη χώρα μας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθιστούν την αναθεώρηση του Συντάγματος επιθυμητή μεν, αλλά δευτερεύουσας σημασίας. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με ανάλογες "εκτροπές" εις βάρος των ευρωπαϊκών θεσμών από ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης, σε βάρος πάντα των ασθενέστερων και ιδιαίτερα των χωρών του Νότου, επιτείνουν το πρόβλημα: "Πριν λοιπόν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα πρέπει να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους αντίδρασης και προστασίας στις επιχειρούμενες συστηματικές παραβιάσεις του Συντάγματος. Όσον αφορά στην Αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θεσμός και χειραγωγημένος είναι, αλλά και "κολοβός". Και αυτό παρά τη ρητή επιταγή του Συντάγματος ότι ο θεσμός είναι διακριτός σε σχέση με το κράτος και έχει διοικητική αυτοτέλεια. Η άμεση οικονομική του εξάρτηση από το Κράτος καθιστά την περιβόητη αυτονομία του, γράμμα κενό, αφού δεν υπάρχουν ενιαίοι και σταθεροί κανόνες για τη χρηματοδότησή του. Επίσης, οι συχνές, ωμές παρεμβάσεις στο όνομα της εποπτείας του κράτους-που προβλέπονται μεν από το Σύνταγμα, αλλά εκφράζονται κατά το δοκούν από τις κυβερνήσεις- λειτουργούν ως ξυπνητήρι στη ψευδαίσθηση ότι πράγματι η Αυτοδιοίκηση, αυτοδιοικείται. Με αυτά θέλω να πω ότι ο διάλογος και οι προτάσεις που θα κάνουν οι ειδικοί για μια πραγματική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία την ειλικρινή βούληση του πολιτικού μας συστήματος για πραγματική αποκέντρωση του κράτους.", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Π. Ε. Δ. Α.", ο οποίος ολοκλήρωσε την εισήγησή του με την παρακάτω επισήμανση: "Το βάρος που έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αναπλήρωση του κοινωνικού κράτους που έχει καταρρεύσει από τις μνημονιακές πολιτικές και τις επιβαλλόμενες πολιτικές από τους εταίρους, είναι μεγάλο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Επομένως, προβλέποντας ότι αν δεν αλλάξει ριζικά η πολιτική κατάσταση, αλλά και αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες θεσμικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση και ενίσχυση του θεσμού και της αυτοτέλειάς του, φοβάμαι ότι η Κεντρική εξουσία θα συμπαρασύρει στο γκρεμό που οδηγεί την κοινωνία, και τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης που είναι το τελευταίο ανάχωμα στον ολέθριο αυτό δρόμο"

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ευάγγελος Πρόντζας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε) κ. Γεώργιος Πατούλης, ο πρόεδρος Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου