Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωση Μ. Γιαννακάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης


Δήλωση Μ. Γιαννακάκη, Βουλευτού Β΄ Πειραιώς της ΔΗΜΑΡ και Γενικής εισηγήτριας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης
Η Διεθνής Ημέρα Μετανάστευσης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1990 αναγνωρίζοντας ένα παγκόσμιο φαινόμενο, σύμφυτο με την ιστορία του ανθρώπου.

Τον 21ο αιώνα, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για συνύπαρξη και αποδοχή του διαφορετικού και όχι για ανοχή. Βασικά εργαλεία σε αυτήν την προσπάθεια, πέρα από το νομικό οπλοστάσιο που θα καταπολεμά τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, είναι η παιδεία, η αλλαγή νοοτροπίας και η ενδυνάμωση των θεσμών.

Σε πολλά από τα ευρωπαϊκά κράτη, που βρίσκονται αντιμέτωπα με οικονομική, θεσμική και πολιτισμική κρίση, ο μετανάστης θεωρείται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός συστήματος που καταρρέει. Από την άλλη, η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει συνολική και μακρόπνοη λύση, βασισμένη πάντα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλοδαπών και ημεδαπών.

Θα πρέπει να επιδιωχθεί η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα δίνει έμφαση στις παρεμβάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους οικονομικούς μετανάστες να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και θα παρέχει όλους τους αναγκαίους πόρους για την εγκατάσταση, τη διατροφή και την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών, μέχρις ότου μπορέσουν να ενταχθούν δημιουργικά στην κοινωνία.

Πρέπει, τέλος, η Ελλάδα να προχωρήσει στη χορήγηση ιθαγένειας με βάση το "δίκαιο της διαμονής" που βασίζεται στη δημιουργία των κατάλληλων δεσμών των αιτούντων ιθαγένειας με την χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου