Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου : Δε μπορεί να χτιστεί το Μουζάκη!


"Υποβάλλαμε ένσταση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) με την 39781/14 απόφαση, απέρριψε τη προσφυγή των κατοίκων του Δήμου Περιστερίου.
Η απόρριψη ήταν αναμενόμενη γιατί το Υπουργείο, μέχρι τώρα έχει προχωρήσει σε πλήθος φωτογραφικών ρυθμίσεων προκειμένου να προχωρήσει το Mall. Κρύφτηκαν πίσω από μια νέα έωλη τυπικότητα, οι καθ' ύλιν αρμόδιοι για τη τήρηση του χωροταξικού σχεδιασμού.

Τη προσφυγή σωστά την υποβάλλαμε, για να είναι καθαρό ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι και τι δεν είναι προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, τι είναι και τι δεν είναι προς το συμφέρον της κερδοσκοπίας των δήθεν επενδυτών τηςBlack Rock.

ΕΒΑΛΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «ARTYME» ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΣτΕ)

Τα σχέδια για την οικοδόμηση του πρώην Μουζάκη από την εταιρία της Artume, που θέλει να χτίσει το εμπορικό κέντροAcademy gardens, ύψους 28 μέτρων και έκτασης 450.000 τετραγωνικών μέτρων, φρέναραν. Το πράσινο φως που άναψε η κυβέρνηση Σαμαρά, με πολλές παράτυπες αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων, έσβησε το Συμβούλιο της Επικρατείας με δυο αποφάσεις του. Το εμπορικό μεγαθήριο της Artume δεν μπορεί να χτιστεί για δυο λόγους. Αφενός πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και το ύψος, αφετέρου η εταιρία δεν έχει «τακτοποιημένο» οικόπεδο, άρα δεν μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια.

Η απόφαση του ΣτΕ, μια πρώτη νίκη των κατοίκων

Το Συμβούλιο Επικρατείας, στις 18 Ιουνίου 2014, πήρε την 2261 απόφαση για την αίτηση των κατοίκων που προσέφυγαν κατά του Π.Δ. του Απριλίου 2013 και αφορούσε την τροποποίηση συντελεστή δόμησης - ύψους στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Θυμίζουμε την ιστορία της υπόθεσης. Κατά την επεξεργασία αυτού του Π.Δ., το ΣτΕ έδωσε εντολή να μειωθούν συντελεστής δόμησης και ύψος και στο Ο.Τ., ιδιοκτησίας Artume. Αντί να συμμορφωθεί το ΥΠΕΚΑ, εξέδωσε το Π.Δ. εξαιρώντας το Ο.Τ., αφού αυτό απαιτούσαν τα σχέδια της εταιρίας. Η προσφυγή από τους κατοίκους έγινε τον Ιούλιο 2013, ακριβώς κατά αυτής της εξαίρεσης. Τη σκυτάλη πρέπει τώρα να πάρει η Περιφέρεια, επανεξετάζοντας τις περιβαλλοντικές μελέτες που είναι μέσα στις αρμοδιότητές της.

Ο αγώνας μας είναι σκληρός και δύσκολος, αφού απέναντί μας έχουμε μια πολυεθνική, μια κυβέρνηση και έναν δήμο που στηρίζουν με κάθε τρόπο το σχέδιό της. Για τους κατοίκους, τις συλλογικότητες και τους φορείς που αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου, το κλείσιμο εκατοντάδων μαγαζιών και την ένταση της υποβάθμισης στις εγκαταλειμμένες γειτονιές μας, από ένα Mall-μεγαθήριο, η ουσία της απόφασης του ΣτΕ είναι μια πρώτη νίκη και μπορεί να αξιοποιηθεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου