Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός Σελέκου, made by Maravelias

Στον "στενό κορσέ" της τρόικας η "Λαϊκή Συσπείρωση,
που υπόσχεται αλλαγές στο μέλλον


"Άρωμα πρόσφατου παρελθόντος" βγάζει ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου -παρά την θεαματική αλλαγή στην ηγεσία του- και οι προσδοκίες για καθοριστικές αλλαγές παραπέμπονται για το μέλλον. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα στη συζήτηση που έγινε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, πρώτου για την δημοτική αρχή του Μιχάλη Σελέκου.


Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και παριστάμενοι πολίτες διαπίστωσαν, άλλοι με μελαγχολία και άλλοι με χαιρεκακία, ότι η νέα διοίκηση προσγειώθηκε στην σκληρή πραγματικότητα των ασφυκτικών περιθωρίων που θέτουν οι μνημονιακοί νόμοι για την αυτοδιοίκηση, όπως και η πίεση του χρόνου (πιθανώς να μην ήταν επαρκής η προετοιμασία για την ανάληψη της τοπικής εξουσίας, μια και λίγοι στη Λαϊκή Συσπείρωση πίστευαν πραγματικά ότι θα γίνουν δημοτική αρχή). "Άλλη η θεωρία, άλλη η πράξη", σχολίασε μετριοπαθής αριστερός, ενώ παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, κουνώντας το κεφάλι του.


Κάποιοι χαρακτήρισαν τον νέο προϋπολογισμό σκέτα - νέτα "αντίγραφο αυτών της διοίκησης Μαραβέλια". Άλλοι όμως είδαν ότι αποτυπώνεται και θετική πολιτική βούληση, όπως η μείωση των δημοτικών τελών και των τροφείων παιδικών σταθμών, για κάποιες κατηγορίες συνδημοτών μας.


Το "ίδιο έργο" είδαμε και στην περίπτωση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής, που έφερε προς ψήφιση η Συριζαία Ρένα Δούρου, καθώς και εκεί υπήρξε έντονο "άρωμα Σγουρού". Ίσως όσα παρακολουθούμε τώρα στις αυτοδιοικητικές μονάδες που κέρδισε η Αριστερά, να είναι ο προάγγελος όσων θα συμβούν σε περίπτωση που έχουμε μελλοντικά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ότι, δηλαδή, οι δανειστές έχουν φροντίσει να φορέσουν στη χώρα τόσο "στενό κορσέ", ώστε ούτε και οι πιο ζωηροί αριστεροί να μην μπορούν να χορέψουν έναν χαρούμενο κουβανέζικο χορό. Ίδωμεν...


Στα αξιοσημείωτα ανήκει το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από τους δύο φιναλίστ των δημοτικών εκλογών (Σελέκο και Μποζίκα), που έδωσαν αδυσώπητη μάχη μεταξύ τους (αυτά είναι τα ωραία απρόοπτα της πολιτικής). Αντίθετα οι υπόλοιπες παρατάξεις, ακόμα και οι ένθερμοι υποστηρικτές του Μ. Σελέκου απέναντι στον Α. Μποζίκα, τον καταψήφισαν.

  • "Δεν είναι δικός μας ο Προϋπολογισμός"

Η εισήγηση του Προϋπολογισμού έγινε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Παναγιώτη Μοσχονά, που τόνισε το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι προϋπολογισμοί, λόγω του ελέγχου τους από την κεντρική εξουσία.

  • Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος ανέφερε πως ο φετινός προϋπολογισμός δεν είναι αυτός που θα ήθελε η παράταξή του. Ένας προϋπολογισμός δηλαδή, που θα καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου, αλλά και της πόλης, με έργα, υποδομές και παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά. Όμως φέτος διαχειρίστηκαν αναγκαστικά τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, με ορισμένες μόνο παρεμβάσεις, που μπόρεσαν να κάνουν την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστικές αλλαγές, η αγορά μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς και μεταλλικών κάδων και μικροεργαλείων. Επίσης έβαλαν την πολιτική τους σφραγίδα με την κατάργηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και τις μειώσεις των δημοτικών τελών.

Στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος ανέφερε: «Ο προϋπολογισμός έπρεπε να εγκριθεί για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος, με τις αδυναμίες που ήδη είπα. Θα έχουμε όμως τη δυνατότητα, μέσω των αναμορφώσεών του, να κατευθύνουμε τα κονδύλια σε έργα υποδομής και όχι βιτρίνας», μας τόνισε. Σε παρατήρησή μας πως οι δημότες ψήφισαν Σελέκο για να δουν κάτι διαφορετικό και όχι επανάληψη Μαραβέλια, μας απάντησε πως το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, εγκρίθηκαν το καλοκαίρι, πριν αναλάβει η νέα διοίκηση. Δηλαδή η διαδικασία προέγκρισης που πήγε στην αποκεντρωμένη Περιφέρεια για την τελική έγκριση, έγινε από τη διοίκηση Μαραβέλια τον Αύγουστο. «Εμείς έπρεπε να τον προχωρήσουμε, για να λειτουργήσει ο Δήμος. Τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός του Δήμου μας, θα είναι διαφορετικός», κατέληξε ο δήμαρχος.


Η θέση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης


  • Ο Ανδρέας Μποζίκας, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε τις δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων, όταν είσαι διοίκηση, και αντίστοιχα την ευκολία με την οποία κινείσαι όταν βρίσκεσαι στη μειοψηφία. Τόνισε ότι μεγάλο μέρος του οικονομικού προγράμματος είναι έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το οποίο καλείται η νέα διοίκηση να υλοποιήσει.


  • Ο Βαγγέλης Ντηνιακός ξεκαθάρισε εξ αρχής πως δεν θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό, παρότι θεωρεί ότι η νέα δημοτική αρχή έχει ακόμα δικαίωμα πίστωσης χρόνου. Τον χαρακτήρισε ως συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης και πως πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και των δημοτών. Έκανε μια γενικότερη αναφορά στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως είναι πολύ πίσω, αφού στην Ελλάδα δαπανά μόνο το 2% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό ξεπερνάει το 10%. Επίσης έκανε αναφορά σε προβλήματα όπως ο Σκαραμαγκάς, το Στρατόπεδο, το Ποικίλο Όρος και το Όρος Αιγάλεω. Αναφέρθηκε ακόμα στις δυσκολίες που υπάρχουν με τους δεσμευμένους χώρους και την αγορά τους από τη δημοτική αρχή επισημαίνοντας την ανάγκη αυτές οι "πράσινες ευκαιρίες", να μη χαθούν για την πόλη.


  • Ο Θεόδωρος Σπηλιόπουλος κινήθηκε σε κεντρικότερο πολιτικό πλαίσιο, τονίζοντας την ανάγκη μιας γενικότερης πολιτικής αλλαγής στο πολιτικό σύστημα, που θα δώσει έναν άλλο αέρα και στην αυτοδιοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει με την ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίστηκε ότι όλες οι ενέργειες θα πρέπει να στραφούν σε αυτή την κατεύθυνση και στη συνέχεια να υπάρξουν πρωτοβουλίες και σε τοπικό επίπεδο, αντίστοιχες με αυτή την κεντρική φιλοσοφία. Ο κ. Σπηλιόπουλος δεν επικεντρώθηκε σε επιμέρους ζητήματα, εξέφρασε όμως τη γνώμη πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν (με λίγες βελτιώσεις). Επίσης στάθηκε στην ανάγκη του να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο, με αφορμή ένα έλλειμμα που παρουσιάστηκε (της τάξης των 300.000 ευρώ), στον ισολογισμό της δημοτικής επιχείρησης.


  • Ο Ηρακλής Δρούλιας ξεκίνησε και αυτός την τοποθέτησή του, δηλώνοντας την καταψήφιση του Προϋπολογισμού. Τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες ανεύρεσης οικονομικών πόρων, προκειμένου να γίνουν αναπτυξιακά έργα στην πόλη. Ανέφερε πως θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (του Δήμου με ιδιώτες), ώστε να υπάρξουν αναπτυξιακές επενδύσεις στην πόλη μας, στοιχεία που κατά τον κ. Δρούλια δεν περιλαμβάνονται στο φετινό προϋπολογισμό. Ο επικεφαλής της παράταξης "Όραμα Δημιουργίας" και πρόεδρος του ΟΣΚ έκλεισε την εισήγηση του, με μια αριστερή ρελάνς: Δήλωσε πως είναι αριστερών πεποιθήσεων, ωστόσο, όταν κάποιος είναι υποχρεωμένος να ασκήσει διοίκηση, θα πρέπει να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία, προκειμένου να πετύχει έργο!


  • Η Ελένη Καμπόλη απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Με ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλη Παντελάρο, του γνωστοποίησε πως θα λείπει για κάποιες μέρες λόγω υγείας. Από τη συνεδρίαση απών ήταν και ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Πόλη Προοπτικής", Φώτης Θεοδωρακόπουλος.


  • Ο Κώστας Ασπρογέρακας ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας και εκείνος, ότι είναι μία από τα ίδια με τους προϋπολογισμούς της διοίκησης Μαραβέλια. Παρατήρησε όμως κάποιες μικροβελτιώσεις, που όμως -κατά τη γνώμη του- δεν αποτυπώνουν ουσιώδεις πολιτικές διαφορές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πράξης εφαρμογής του Άνω Δάσους. Επεσήμανε, λοιπόν, στη νέα διοίκηση ότι στον συγκεκριμένο κωδικό εσόδων δεν προβλέπεται έσοδο, πράγμα που σημαίνει πως η νέα δημοτική αρχή δεν έχει ασχοληθεί με ένα θέμα, το οποίο θα μπορούσε να φέρει εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Δήμου.


  • Τέλος ο Κώστας Φουρλής είπε ότι δεν υφίσταται το αυτοδιοίκητο στους Δήμους. Σημείωσε πως η αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι ελέγχονται πλέον από τα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την πρόβλεψη του συντάγματος πως οι τοπικές υποθέσεις λύνονται από τοπικά όργανα, κάτι που δεν συμβαίνει στην πράξη στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναγνώρισε όμως καλές προθέσεις από τη νέα διοίκηση του Δήμου και πως πιστεύει ότι τα βήματα θα κινούνται προς θετική κατεύθυνση. Δήλωσε όμως πως καταψηφίζει, τον Προϋπολογισμό, γιατί θεωρεί πως είναι ελεγχόμενος από την κεντρική εξουσία και προερχόμενος από την προηγουμένη διοίκηση και άρα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης μας.


Ακολούθησαν τοποθετήσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Στη νέα του παρέμβαση ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που γίνεται εκ μέρους της διοίκησης και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την οικονομική υπηρεσία του Δήμου για τη σημαντική βοήθεια της στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου
http://xaidarisimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου