Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Τα "πέταξαν" από το Πράσινο Ταμείο; Θρίλερ με τα οικόπεδα της οδού Πατρόκλου.


Ο εφιάλτης της "αποβολής" των οικοπέδων της οδού Πατρόκλου από τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείο, σκιάζει την περιοχή του Ελαιώνα. Οι κάτοικοι περίμεναν να υλοποιηθεί η αγορά των δεσμευμένων οικοπέδων από το Ταμείο, ώστε να γίνουν κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αλλά... η υπόθεση "στράβωσε"! Η ευθύνη φαίνεται να πέφτει στον Δήμο Χαϊδαρίου, που δεν προχώρησε στις ενέργειες που θα επέτρεπαν την αίσια έκβαση της υπόθεσης.
Το θέμα που αφορά την εκ νέου δέσμευση των Ο.Τ. 336 και 337 ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αν και ήταν καταχωρημένο στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αποσύρθηκε από τη συζήτηση. Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος ενημέρωσε το Σώμα για εμπλοκή, αφού υπάρχει αμφιβολία σχετικά με με τον αν είναι ενταγμένος ο χώρος ή όχι στο Πράσινο Ταμείο και τόνισε πως πιθανόν από το 2012 να έχει απενταχθεί! 
Το Πράσινο Ταμείο ανήκει στο ΥΠΕΚΑ και αντλεί χρήματα από την νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων (πρόκειται ουσιαστικά για ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες), με τα οποία υλοποιούνται διάφορα περιβαλλοντικά έργα, μεταξύ των οποίων και η αγορά οικοπέδων για λογαριασμό Δήμων.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, την αγορά των συγκεκριμένων οικοπέδων είχε εγκρίνει το Ταμείο το 2011, αντί 918.000 ευρώ.  Όμως έγγραφο με ημερομηνία 18/12/2012 δείχνει το Ταμείο να ανακαλεί την απόφασή του και από τα 15 "πράσινα έργα" που ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, εντάσσει τα τέσσερα και αποτάσσει τα υπόλοιπα. 
Ανέφερε ακόμα ο δήμαρχος ότι το έργο είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του Δήμου μας και πως όλοι αυτό γνώριζαν Ξαφνικά όμως ανακαλύφθηκε πως πιθανόν δεν είναι! Πρόσθεσε ακόμα πως η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου, γιατί έλειπε η αρμόδια υπάλληλος. Θεώρησε αναγκαίο να συγκροτηθεί μια επιτροπή, να "ξεψαχνίσουν" το θέμα και να δουν τι θα μπορούσαν να κάνουν γι' αυτά τα οικόπεδα. Υποσχέθηκε μάλιστα πως θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίαση. Σημείωσε πως από τον Δήμο γίνονταν κανονικά οι εργασίες για πράξεις αναλογισμού και όλες οι υπόλοιπες ενέργειες.
"Πράσιν' άλογα, όχι πράσινο ταμείο!"
Βασίλης Καρατζαφέρης,
δημοτικός σύμβουλος με το "Χαϊδάρι Ξανά" 
Το "Χαϊδάρι Σήμερα" επικοινώνησε με τον πολιτικό μηχανικό - δημοτικό σύμβουλο, Βασίλη Καρατζαφέρη. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει ασχοληθεί αρκετά χρόνια με τα συγκεκριμένα οικόπεδα ως κάτοικος της περιοχής του Ελαιώνα. 
Έριξε το βάρος στη δημοτική αρχή Μαραβέλια, που δεν πρότεινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κανέναν χώρο για απαλλοτρίωση, παρά την πρόσκληση που δέχτηκε. Οι κάτοικοι του Ελαιώνα ενημερώθηκαν και ζήτησαν επιμόνως από τον Δήμο να ενταχθούν αυτά τα οικόπεδα στο Πράσινο Ταμείο. Ο τότε δήμαρχος -σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη- τους απάντησε με μια περίεργη απαξιωτική στάση: "ποιο Πράσινο Ταμείο, πράσιν' άλογα θα πάρουμε"... 
Το Ταμείο ζήτησε οι προτάσεις να συνοδεύονται από συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία και προτεραιότητες για την απαλλοτρίωση των χώρων, δηλαδή να έχουν συνταχθεί πλήρεις φάκελοι με όλα τα στοιχεία και αιτιολογικές εκθέσεις. Οι βασικές προϋποθέσεις ήταν να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απαλλοτρίωση και να γίνει η πράξη αναλογισμού. Τα έκανε όλα αυτά η Τεχνική Υπηρεσία; 
Από τη στιγμή που το 2012 δεν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις, το Ταμείο άφησε εκτός χρηματοδότησης τα οικόπεδα της οδού Πατρόκλου! 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα οικόπεδα δεσμεύτηκαν το 1988, επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού. Σύμφωνα με τους κατοίκους,  από τα 1.500 τ.μ που ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι του ανήκουν, μόνο τα 500 τ.μ -βάσει συμβολαίων που κατέθεσε ο ίδιος- φέρεται να είναι δικά του. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι του Ελαιώνα από εκείνη την εποχή ζητούσαν να περιφραχτούν τα 1.000 τ.μ και να κηρυχτούν δημοτική περιουσία. 
Ίσως αυτό να είναι και το κρισιμότερο ζήτημα σχετικά με αυτά τα οικόπεδα: Διεκδίκησε ο Δήμος τα 1.000 τ.μ., αν πράγματι δεν ανήκουν σε κανέναν; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει γι' αυτό; Ή αν δεν έγιναν ενέργειες, για ποιο λόγο; Μήπως το ποσό των 918.000 ευρώ αφορούσε τα 1.500 τμ., δηλαδή το σύνολο του χώρου, και όχι τα 500 τμ. του φερόμενου σαν ιδιοκτήτη και εκεί "κόλλησε" το θέμα; Πώς είναι δυνατόν επί 20 ολόκληρα χρόνια ο Δήμος να τον θεωρεί ιδιοκτήτη ολόκληρου του οικοπέδου;
Θα επανέλθουμε.
Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου