Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Τοποθέτηση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ισολογισμό και απολογισμό του Δήμου



"Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου καταψηφίζει τον οικονομικό απολογισμό του προηγούμενου έτους γιατί αποτελεί την σύνοψη μιας δημοτικής οικονομικής πολιτικής ταξικής, αντιλαϊκής και φορομπηχτικής.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής είναι πως διακατέχεται από την αντίληψη ενός "δήμου - επιχείρηση" που λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως επιβάλλει η κυρίαρχη λογική του σύγχρονου καπιταλισμού και συγκεκρομενοποιείται από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Η πολιτική αυτή έχει δραματικές επιπτώσεις πρώτα και κύρια για τους δημότες, αλλά και για τους εργαζόμενους του δήμου.

Η μείωση των εσόδων του δήμου (έσοδα κύριας δραστηριότητας και λοιπά όργανικά έσοδα) από 43.039.918,97 ευρώ το 2012 σε 38.811.950,93 ευρώ το 2013 (- 9,82 %), προέρχεται καθαρά από την δρακόντεια μείωση της τακτικής επιχορήγησης του κρατικού προϋπολογισμού από 19.645.740,93 ευρώ το 2012 σε 15.539.149,87 ευρώ το 2013 (- 4.306.591,06 ευρώ, - 28,08 %).

Αντίθετα δεν μειώθηκαν αισθητά τα οργανικά έσοδα από το χαράτσωμα των δημοτών :

- Έσοδα από φόρους, εισφορές, τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις

2.357.856,56 ευρώ το 2013

2.705.978,07 ευρώ το 2012

- Έσοδα από τέλη και δικαιώματα

17.063.558,86 ευρώ το 2013

17.336.058,20 ευρώ το 2012

Δηλαδή όλο και περισσότερο κάθε χρόνο στα έσοδα του δήμου συμμετέχουν οι ίδιοι οι δημότες και όλο και λιγότερο ο κρατικός προϋπολογισμός. Δημότες κατά κύριο λόγο χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι ή άνεργοι που δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη επιβίωσης. Επίσης δημότες μικροεπαγγελματίες που δίνουν καθημερινά άνισο αγώνα ενάντια στην χρεωκοπία πνιγμένοι από τόκους, φόρους και εισφορές.

Ένα πρόσθετο στοιχείο πάνω σε αυτό είναι πως στο κονδύλι του ισολογισμού στο παθητικό, στα έσοδα επομένων χρήσεων, αναγράφονται προεισπραγμένα έσοδα από την ΔΕΠΑΔΠ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτικής Ανάπτυξης). Με άλλα λόγια, στον οικονομικό απολογισμό ομολογείται πως προβλέπεται το επόμενο διάστημα οι φτωχοί δημότες να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη για πολιτιστικά αγαθά και δραστηριότητες που έπρεπε να παρέχονται δωρεάν, ειδικά σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας για την λαϊκή πλειοψηφία. Μάλιστα, η πρόσθετη οικονομική αυτή αφαίμαξη γίνεται σε συνεργασία με ιδιώτες επιχειρηματίες, όπως π.χ. με τους δημοτικούς κινηματογράφους "Πέραν" και "Έφη".

Η οικονομική αυτή θηλειά σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική από το γεγονός πως ο δήμος είναι ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΣ. 

Στο τέλος του 2013 ο δήμος χρωστά σε τράπεζες 36.727.395,48 ευρώ, και σε προμηθευτές 3.026.528,82 ευρώ (παρενθετικά, είναι αυτονόητο πως απαιτείται αναλυτική ενημέρωση των δημοτών και του δημοτικού συμβουλίου για το τί ακριβώς προμήθειες είναι αυτές και σε ποιούς προμηθευτές).

Όσον αφορά τις δαπάνες, σημειώνεται μια πολύ μεγάλη μείωση στις αμοιβές και έξοδα προσωπικού :

16.144.159,07 ευρώ το 2012

14.976.254,87 ευρώ το 2013 (- 1.167.904,20 ευρώ, - 7,80 %)

Λιγότεροι και πιο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι σημαίνουν χειρότερες και πιο ακριβές υπηρεσίες για τους δημότες.

Σημαίνουν φτώχεια και ανεργία για τους απολυμένους δημοτικούς υπαλλήλους.

Σημαίνουν εργασιακή υπερεξόντωση για τους εναπομείναντες εργαζόμενους του δήμου με τραγικές πολλές φορές συνέπειες όταν π.χ. οι εργάτες της καθαριότητας "τρέχουν και δεν φτάνουν" χωρίς ανάσα για ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

Σημαίνουν αθρώα εισβολή ιδιωτών για παροχή υπηρεσιών (ιδιωτικά συνεργεία, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ), με συνθήκες μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και παραπέρα χαράτσωμα του κοσμάκη που θα αναγκαστεί να πληρώνει πανάκριβα για τις υπηρεσίες αυτές.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υποταγής στην καταστροφική πολιτική του μαύρου μετώπου - κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ, το αποτέλεσμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής πολιτικής του λεγόμενου "outsourcing" δηλαδή της αγοράς υπηρεσιών αποκλειστικά από ιδιώτες που επιβάλλεται κυρίως από την ΕΕ.

Έτσι, όσον αφορά τις δαπάνες, η τάση είναι να μειώνεται διαρκώς το προσωπικό και τα σχετικά έξοδα, και να κυριαρχούν οι δαπάνες για αναθέσεις και συμβάσεις με εργολάβους κάθε λογής.

Παρενθετικά, όσον αφορά τις προμήθειες, αναθέσεις και συμβάσεις με ιδιώτες επιχειρηματίες, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου επαναδηλώνει την πρόθεσή της να είναι αμείλικτη σε κάθε υποψία ή απλή ένδειξη ευνοιοκρατίας και διασπάθισης προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Τέλος, στον απολογισμό εκτός από τα παραπάνω αποτυπώνεται και η συνολική πολιτική προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής. Έργα βιτρίνας και όχι ουσίας, έξοδα για το "φαίνεσθαι" των δημοτικών αρχόντων και όχι για το "καλώς είναι" της πλειοψηφίας των δημοτών. Με την απαραίτητη δημιουργική λογιστική για την συγκάλυψη πολιτικών επιλογών.

Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου επιδιώκει να συμβάλλει πρωτοπόρα στην ανάπτυξη ενός μαζικού διεκδικητικού κινήματος της λαϊκής πλειοψηφίας σε δημοτικό αλλά και σε πανκοινωνικό επίπεδο που θα επιβάλλει, ανάμεσα στα υπόλοιπα, αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου σε όφελος του 99 % του πληθυσμού, των εργαζόμενων και της νεολαίας. Μέσα από αυτή την αναδιανομή με όρους αντικαπιταλιστικής ανατροπής να χρηματοδοτηθούν γενναία οι υπηρεσίες και τα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης για δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με μόνιμους δημοτικούς εργαζόμενους σε συνθήκες μισθολογικής και εργασιακής αξιοπρέπειας, με έξωση από την "κουτάλα" στον δημόσιο κορβανά των "ημέτερων" κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου