Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ντινόπουλος: Είμαι με τη Δούρου όχι με τον Μητσοτάκη. Προέχει η εργασιακή ειρήνη

 
Δυσαρεστημένος με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη και της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος,
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με την ένταση που υπάρχει» υπογράμμισε ο κ. Ντινόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αλλά σημείωσε πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.

Εξήγησε ότι προέχει η «εργασιακή ειρήνη» στην αυτοδιοίκηση, η οποία έχει σοβαρότερα προβλήματα από «κάποιους κατεργαραίους υπαλλήλους του 2000». Και συμπλήρωσε ότι αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να ελεγχθούν και να εφαρμοστεί ο νόμος.
Τόνισε ακόμη πως «ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει τον νόμο και καλά κάνει», ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον γραμματέα της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης να εφαρμόσει τον νόμο.
«Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτά που είπε η κ. Δούρου τάσσομαι αναφανδόν υπέρ αυτών που είπε η κ. Δούρου. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Θα εφαρμοστεί η νομιμότητα... Και βεβαίως η κυβέρνηση είναι αυτή που εφαρμόζει τη νομιμότητα », τόνισε ο κ. Ντινόπουλος.
Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως «στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα γίνουν απολύσεις γιατί δεν προβλέπονται από συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας» και πρόσθεσε: «Θέλω μια εργασιακή ειρήνη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η νομιμότητα πρέπει να τηρηθεί. Πάνω από όλα είναι ο νόμος».
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ.Ντινόπουλος διευκρίνισε τις δηλώσεις του υπέρ της Ρένα Δούρου.
«(Είμαι με την κυρία Δούρου) σε ό,τι αφορά τη ρήση περί νομιμότητας, «να τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Που δεν είναι και δική της, αλλά του αείμνηστου Ηλία Ηλιού. Και δεν το είπα μόνο, αλλά το κάνω κιόλας, διότι πριν από λίγη ώρα έφυγαν τα έγγραφα προς όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και όχι μόνο προς αυτές που είναι αρμόδιες για τους πέντε δημάρχους. Διαβίβασα την αλληλογραφία που μου έστειλε χθες ο συνάδελφος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ούτως ώστε οι Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να πράξουν αυτά που επιβάλλει ο νόμος. Ό,τι ακριβώς λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: τους ταράζουμε στη νομιμότητα», σημείωσε ο υπουργός.
Για το αν παρανομεί ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ασφαλώς όχι. Ούτε εμείς ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Παρανόμως λειτουργούν αυτοί που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νόμο. Όταν η κυρία Δούρου τους προτρέπει να μη συμμορφωθούν με τον έλεγχο των συμβάσεων παρανομεί. Και είμαι με τη ρήση της «να τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Διότι υπάρχουν κάποιοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ανεξάρτητα κράτη και ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή πρέπει να εφαρμοστεί.
Αν, όμως, με ρωτάτε αν είναι το μείζον πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, ότι κάποιοι «κατεργάρηδες» - για να χρησιμοποιήσω την έκφραση που ακούστηκε πολλές φορές – δημοτικοί υπάλληλοι πριν από 10-15 χρόνια μετέτρεψαν με κατεργαριές τις συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ασφαλώς και δεν είναι το μείζον ζήτημα της Αυτοδιοίκησης σήμερα. Και επειδή πολλά ακούστηκαν αυτή την εβδομάδα, σας λέω ότι εμένα με ενδιαφέρει στο ΥΠΕΣ η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, η μεταφορά των μαθητών, ο αγώνας που κάνουν κάθε μέρα οι αιρετοί, με τα όποια λάθη και όπου και αν ανήκουν, για να διατηρούν το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης με περιορισμένους πόρους. Είμαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να κλείνω μέτωπα και όχι για να ανοίγω. Δεν είμαι για να ανοίγω μέτωπα…
Ο κάθε υπουργός έχει ένα δικό του τομέα, στον οποίο δραστηριοποιείται. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γι' αυτούς που παρανόμησαν κι αν θέλετε, δεν είναι υποχρέωση απέναντι στην τρόικα ούτε αυτοί θα μπουν σε μια δεξαμενή απολύσεων, όπως ακούγεται. Διότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο. Αλλά εγώ, ως υπουργός Εσωτερικών, επόμενο δεν είναι να μη θέλω να ανοίγουν μέτωπα στους οργανισμούς των ΟΤΑ και να θέλω εργασιακή ειρήνη; Να επαναλαμβάνω κάθε φορά ότι εκ των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας δεν περιλαμβάνονται απολύσεις στο χώρο των ΟΤΑ, πέραν της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, οι οποίες απολύσεις σ' αυτούς τους τομείς έγιναν;
Ασφαλώς και καλώς γίνονται όσα γίνονται. Πρέπει να ελεγχθούν οι συμβάσεις, εφόσον τέλος πάντων ελήφθη αυτή η απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο να γίνουν οι έλεγχοι. Επαναλαμβάνω όμως, ότι το μείζον που χρειάζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι μια εργασιακή ειρήνη στο χώρο των ΟΤΑ και μια γενικότερη ηρεμία στην κοινωνία, η οποία έχει πάρα πολύ κουραστεί και ταλαιπωρηθεί και από την υπερφορολόγηση και τα λάθη που κάναμε στον ΕΝΦΙΑ – τα οποία και αποκαταστάθηκαν, σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι όσο θα θέλαμε.
Τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον μέσο Έλληνα σήμερα είναι η υπερφορολόγηση και η ανεργία και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι αγωνιζόμαστε γι' αυτά και δεν είμαστε εμείς αυτοί που το μόνο που σκεφτόμαστε είναι οι απολύσεις. Με καταλαβαίνετε;
Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι βεβαίως όσοι έχουν μετατρέψει συμβάσεις με πλαστά πιστοποιητικά ή έχουν προσληφθεί με αυτά να τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη πλευρά να ξέρουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει καθημερινά έναν αγώνα να δείξει ένα κοινωνικό πρόσημο. Πιστέψτε με…
Πηγή: Αντ1- Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου