Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΚΚΕ "στέλνει" τελικά δεξιό πρόεδρο στον ΑΣΔΑ!


Ιστορική η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαϊδαρίου, καθώς η πλειοψηφία των εκλεγμένων αντιπροσώπων της πόλης, αποφάσισε ότι... δεν επιθυμεί στη θέση του προέδρου του ΑΣΔΑ να βρίσκεται Χαϊδαριώτης! Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκλογή στη νευραλγική αυτή θέση, είτε του κ. Παχατουρίδη (δήμαρχος Περιστερίου), είτε του κ. Παππού (δήμαρχος Φυλής).

Το σημαντικότερο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, δεν ήταν άλλο από την εκλογή αντιπροσώπων του δήμου μας στον ΑΣΔΑ. Το παρασκήνιο φυσικά τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολύ έντονο, καθώς ήταν πολύ σημαντικό για την πόλη του Χαϊδαρίου να παραμείνει στη θέση του προέδρου του φορέα ο Χαϊδαριώτης κ. Μποζίκας, ο οποίος πολλάκις κατά τη διάρκεια της 4ετούς θητείας του είχε ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του ΑΣΔΑ για να επιλυθούν σημαντικά θέματα της πόλης. Ειδικότερα, όταν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί του δήμου δήλωναν για διάφορυς λόγους αδυναμία, ο ΑΣΔΑ σχεδόν πάντα ήταν εκεί για να δώσει λύσεις όπου απαιτούνταν.

Ο δήμαρχος κ. Σελέκος τόνισε (όπως και ο πρώην δήμαρχος κ. Μαραβέλιας πριν 4 χρόνια) ότι παρότι δεν προβλέπεται παραχώρηση εκπροσώπησης στη μειοψηφία στο φορέα, η δημοτική του αρχή, πιστή στη συλλογική εκπροσώπηση, παραχωρεί τη μία από τις δύο θέσεις στην αντιπολίτευση. Από την παράταξή του λοιπόν προτάθηκε ο κ. Χουδελούδης, ενώ από την αντιπολίτευση εκτός του κ. Μποζίκα που έθεσε υποψηφιότητα, την ίδια επιθυμία εξέφρασε και ο κ. Σπηλιόπουλος.

Οι ψηφοφορίες

Η αντιπολίτευση (σύσσωμη από ότι φάνηκε) στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Σπηλιόπουλου και πλέον ο "κλήρος" έπεσε στους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ποιον θα επέλεγαν. Αρχικά λοιπόν, ο κ. Χουδελούδης εκλέχτηκε με 27 ψήφους επί 32 παρόντων. Στην ψηφοφορία για τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, σημειώθηκε ισοψηφία μεταξύ των κ.κ. Μποζίκα και Σπηλιόπουλου, οι οποίοι έλαβαν από 9 ψήφους ο καθένας, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια. Στην επαναληπτική ψηφοφορία παρατηρήθηκε και πάλι ισοψηφία, αυτή τη φορά με τους κ.κ. Μποζίκα και Σπηλιόπουλο να λαμβάνουν από 11 ψήφους ο καθένας.

Πριν την 3η ψηφοφορία κι ενώ ξεπεράστηκε ένα θέμα σχετικά με την ψήφο της κ. Τοκατλίδου και την παρουσία της στην αίθουσα, προσήλθε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Χαλκιάς, ο οποίος άφησε την προγραμματισμένη του πρόβα στην παράσταση που πρωταγωνιστεί, για να ψηφίσει τον κ. Μποζίκα, όπως μας διαβεβαίωσαν και οι τρεις εκπρόσωποι του συνδυασμού κ.κ. Μποζίκας, Χαλκιάς, Τοκατλίδου. Μια πολύ σημαντική σημειολογικά κίνηση από τον κ. Χαλκιά για την ενότητα της παράταξης του κ. Μποζίκα, αφού ο κ. Χαλκιάς έχει ειδικό όρο στο συμβόλαιό του για παρουσία στις πρόβες της παράστασης με την κ. Ντενίση. Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι ψήφοι των κ.κ. Μποζίκα και Σπηλιόπουλου ήταν ξανά 11 για τον καθέναν, ενώ βρέθηκαν και 11 λευκά ψηφοδέλτια. Έτσι σύμφωνα με το δημοτικό κώδικα και προς ικανοποίηση της πλειοψηφίας, οι δυο υποψήφιοι οδηγήθηκαν σε κλήρωση. Τυχερός της κλήρωσης αναδείχθηκε ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος και θα είναι μαζί με τον κ. Χουδελούδη οι εκπρόσωποι του δήμου Χαϊδαρίου στον ΑΣΔΑ.

Πίσω από τις λέξεις, κρύβεται...

Τι ακριβώς όμως συνέβη στις ψηφοφορίες; Για τους γνωρίζοντες τις ισορροπίες στην τοπική πολιτική σκηνή, η νέα δημοτική αρχή δεν κατάφερε να κάνει την προσωπική της υπέρβαση και να προτείνει (όπως είχε κάνει πριν από 4 χρόνια ο Δ. Μαραβέλιας) ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης για τη θέση του 2ου εκπροσώπου της πόλης στον ΑΣΔΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, το στέλεχος αυτό ήταν ο αντίπαλός της τη 2η Κυριακή των δημοτικών εκλογών κ. Μποζίκας. Ο κ. Μποζίκας, ένας καθ' όλα επιτυχημένος πρόεδρος του ΑΣΔΑ, με σημαντικές δράσεις στο ενεργητικό του για την πόλη του Χαϊδαρίου και τη Δυτική Αθήνα, περίμενε εύλογα ότι η δημοτική αρχή θα επιθυμούσε την παραμονή του στο νευραλγικό αυτό πόστο. Η θητεία του μάλιστα ήταν τόσο επιτυχημένη, που είχε εξασφαλίσει ήδη τη στήριξη της πλειοψηφίας των δημάρχων της δυτικής Αθήνας (Παχατουρίδης, Καπλάνης, Ζενέτος, Σαράντης, Παππούς) για συνέχιση της θητείας του.

Κερδισμένη ή χαμένη η νέα δημοτική αρχή;

Η νέα δημοτική αρχή δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί την κομματική της ταυτότητα και να στηρίξει έναν Χαϊδαριώτη για τη θέση του προέδρου στον ΑΣΔΑ, γιατί αυτό ήταν ουσιαστικά το διακύβευμα της χθεσινής ψηοφοφορίας. Ταυτόχρονα όμως, δεν θέλησε και να "χρεωθεί" ευθέως το αποτέλεσμα αυτό. Έτσι, στη χθεσινή "σκακιέρα" της ψηφοφορίας, επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ κινήσεων τακτικής, κατευθύνοντας τους συμβούλους της, είτε σε λευκή ψήφο, είτε σε εναλλάξ ψήφους στους κ.κ. Μποζίκα και Σπηλιόπουλο, ώστε να έρθει τελικά το ισόπαλο αποτέλεσμα και να αποφασίσει τελικά για τον δεύτερο εκπρόσωπο της πόλης η κλήρωση.

Δύσκολος στόχος, όμως επιτεύχθηκε απόλυτα, στην πρώτη σοβαρή "άσκηση" ελέγχου και κομματικής πειθαρχίας εκ μέρους της. Με αυτό τον τρόπο, ούτε οι "σύντροφοι" θα μπορούσαν να την κατηγορήσουν ότι στήριξε τον "κακό" και "μνημονιακό" Μποζίκα, ούτε η αντιπολίτευση ότι κράτησε και τις δυο θέσεις για τον εαυτό της. Το κακό για αυτήν όμως στη μάχη των εντυπώσεων, είναι ότι η μεθόδευση στην ψηφοφορία ήταν ξεκάθαρη και φανερή σε όλους. Η νέα δημοτική αρχή, μπορεί να κέρδισε την πρώτη μάχη στο επίπεδο της τοπικής πολιτικής στρατηγικής, όμως έχασε ξεκάθαρα την έξωθεν καλή μαρτυρία για τις προθέσεις της, για τις οποίες και ψηφίστηκε από σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων της πόλης.

Και τώρα τι γίνεται;

Ο κ. Μποζίκας πλέον δε θα ανανεώσει την πολύ πετυχημένη θητεία του στο προεδρείο του ΑΣΔΑ. Αυτό σημαίνει πλέον ότι η ηθική δέσμευση των υπολοίπων δημάρχων προς το πρόσωπό του, δεν υπάρχει. Ανοίγει πλέον ξεκάθαρα ο δρόμος για τη θέση του προέδρου σε εκπρόσωπο του κεντροδεξιού χώρου, είτε αυτός είναι ο κ. Παχατουρίδης, είτε ο κ. Παππούς, είτε ακόμη και ο κ. Γκίκας. Για να δούμε, θα έχουμε στο μέλλον τη στήριξη και τη βοήθεια του φορέα σε προβλήματα της καθημερινότητας στην πόλη, ή πλέον ο ΑΣΔΑ θα έχει άλλες προτεραιότητες, σε άλλους όμορους δήμους; Μήπως το Χαϊδάρι θα γίνει ουραγός των εξελίξεων; Ευχόμαστε όχι. Έχουμε λοιπόν το οξύμωρο, στην υπόθεση ΑΣΔΑ το ΚΚΕ να ανοίγει το δρόμο για κεντροδεξιό πρόεδρο στο φορέα αυτό! Σημάδια των καιρών θα πει κάποιος... Ή μήπως, πολύ απλά, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σχολιάστηκαν ιδιαίτερα από όλους τους παρόντες στο χθεσινό συμβούλιο, οι έξαλλοι πανηγυρισμοί μετά την κλήρωση (με σφιγμένες τις γροθιές) ενός από τους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα, ο οποίος γιόρτασε με το περιβάλλον του την εξέλιξη αυτή σε κεντρικό καφέ-μπαρ της πόλης μέχρι αργά το βράδυ, σε πανηγυρικό κλίμα! Τα πάθη που άφησαν οι εκλογές και τα αποτελέσματα της κάλπης, δε φαίνεται να καταλαγιάζουν για κάποιους. Ο σοφός λαός μας πάντως λέει ότι "ο καμπούρης οφείλει να κοιτάει πρώτα την καμπούρα του" και να μην επιθυμεί "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα"...
Πηγή: 247press.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου