Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Νίκος Σαράντης: «Ευθύνη των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς»


 Νωρίς το απόγευμα 28 Αυγούστου 2014, έγινε η ορκωμοσία του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκου Σαράντη και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αθηναγόρα και όλου του τοπικού κλήρου.

Το παρών έδωσε και απεύθυνε χαιρετισμό ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού τομέα Αθηνών, Σπύρος Τζόκας.
Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Με τη σημερινή ορκωμοσία ξεκινά και επίσημα η νέα Δημοτική περίοδος, η πρώτη στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης που θα έχει πενταετή διάρκεια. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μας αποδεχόμαστε, ο καθένας από τη θέση του, μεγάλες ευθύνες προς τους συμπολίτες μας.
Γιατί είναι ιδιαίτερα αυξημένες τόσο οι αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης όσο και οι προσδοκίες και ανάγκες των κατοίκων.
Έχουν περάσει 28 χρόνια από την ημέρα που ορκίστηκα πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος. Την εποχή εκείνη δίναμε όλοι αγώνα για τα πολύ βασικά.
Την καθαριότητα της πόλης, τη δημιουργία των υποδομών, την υπεράσπιση όσων χώρων είχε αφήσει ελεύθερους η βιαστική και άναρχη ανοικοδόμηση.
Κατά τις δεκαετίες που πέρασαν οι πόλεις μας, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό, άλλαξαν χάρη στην προσπάθεια όλων των Δημοτικών Αρχών και όλων των Δημοτικών Συμβουλίων που έχουν περάσει.
Και μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι η Αυτοδιοίκηση πέτυχε πολλά για την περιοχή μας.
Κάθε εποχή όμως έχει τις ιδιαίτερες συνθήκες της, μας βάζει μπροστά σε νέα καθήκοντα.
Θα έλεγα ότι η προηγούμενη Δημοτική περίοδος ήταν μια εποχή άμυνας, υπεράσπισης των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης από τις συνέπειες των περικοπών, στήριξης των πολιτών που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κρίσης και τις πολιτικές της λιτότητας.
Δεν μπορούμε όμως και δεν δεχόμαστε να συνεχίσουμε μόνον έτσι.
Η πενταετία που αρχίζει πρέπει να είναι για την πατρίδα μας η εποχή της επιστροφής στην ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικός.
Έχουμε μπροστά μας μια πενταετία κατά την οποία θα εισρεύσουν στη χώρα σημαντικά κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Στόχος μας είναι η κατοχύρωση και δημιουργική αξιοποίηση ενός σημαντικού μεριδίου από αυτά για τον Δήμο μας, που έχει μεγάλες ανάγκες και για την τόνωση της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης και για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής όλων μας. Στο θέμα αυτό αναμένουμε τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας Δυτικού Τομέα, όπου ο συνάδελφος Σπύρος Τζόκας έχει άμεση εικόνα των πιεστικών αναγκών και των κοινωνικών διακρίσεων που έχει υποστεί η περιοχή μας.
Ένα χαρακτηριστικό των ημερών που διανύουμε είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και στον πολιτικό κόσμο. Κρίση που εδράζεται σε πραγματικά προβλήματα, στην οσμή σκανδάλων που αναδείχθηκε κάποιες στιγμές, στην λειτουργία ενός πελατειακού μοντέλου στον κρατικό μηχανισμό που χώριζε τους πολίτες σε ευνοούμενους και μη.
Σαν αποτέλεσμα, και μέσα στο πλαίσιο της κρίσης αλλά και των αδικιών που υπέστησαν πολλοί συμπατριώτες μας, διαμορφώθηκε μια εικόνα ότι οι ασχολούμενοι με τα κοινά φρόντισαν περισσότερο τον εαυτό τους και λιγότερο τους πολίτες που ορκίστηκαν να υπηρετούν.
Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης αντικειμενικά αφορά και την Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι το μερίδιο των Δήμων στα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι συγκριτικά πολύ μικρό.
Έχουμε λοιπόν μια πρόσθετη ευθύνη, εμείς που ορκιζόμαστε σήμερα.
Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και το κύρος των θεσμών.
Τόσο εγώ ως Δήμαρχος και τα άλλα μέλη της Διοίκησης όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο ως ανώτατο θεσμικό όργανο να στείλουμε από την πρώτη στιγμή το μήνυμα της Διοίκησης με διαφάνεια, ίση αντιμετώπιση των πολιτών, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, διεκδίκηση.
Θεωρώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε τόσο η Διοίκηση όσο και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την προηγούμενη περίοδο. Οι αποφάσεις μας ήταν υπεύθυνες και σε κρίσιμα ζητήματα ομόφωνες, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Συμβολικά όμως, ας θεωρήσουμε τη σημερινή μέρα σαν το ξεκίνημα μιας ακόμη μεγαλύτερης προσπάθειας.
Απευθυνόμενος στους συνεργάτες μας εργαζόμενους του Δήμου που παρευρίσκονται, επαναλαμβάνω τη στήριξη μας σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στις εργασιακές τους σχέσεις. Συχνά βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να παρεμβαίνει η κεντρική εξουσία και με τις αποφάσεις της να διαταράσσει το ήρεμο κλίμα, να προκαλεί ανασφάλεια, να απειλούνται εργασιακά δικαιώματα ή η ίδια η απασχόληση των εργαζόμενων στους Δήμους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μας στάθηκε πάντα στο πλευρό των εργαζόμενων και αυτό πιστεύω ότι θα κάνει και στη συνέχεια. Ακριβώς επειδή τα ζητήματα που προκύπτουν είναι κρίσιμα, χρειάζεται ενότητα και συνέπεια.
Οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας  έχουν και την πολιτική και την νομική και την διοικητική διάσταση και με το σωστό χειρισμό μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δίκαια όλων.
Οι στόχοι και τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα με τη συναίνεση και την κοινή προσπάθεια. Δεν διεκδικούμε ως Διοίκηση του Δήμου το αλάθητο. Αντίστοιχα ζητάμε τη γνώμη και την συμβολή όλων.
Ο διάλογος που γίνεται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα θέλουμε να είναι γόνιμος και ουσιαστικός, χωρίς παρωπίδες  και προκαταλήψεις. Είμαστε όλοι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και αυτή η ιδιότητα μας πρέπει να αφήσει στην άκρη τις παραταξιακές και κομματικές απόψεις του καθενός. Τουλάχιστον εγώ έτσι πορεύτηκα τα τελευταία χρόνια και έτσι πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσω.
Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους μια δημιουργική και παραγωγική θητεία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου