Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Μονή Λαμίας εκβιάζει μικροϊδιοκτήτες και διεκδικεί μέσω κτηματολογίου




Εκατοντάδες δημότες στο Περιστέρι και Πετρούπολη λαμβάνουν ειδοποιήσεις ότι οι περιουσίες τους (στοχεύουν μάλιστα και στις αδόμητες) διεκδικούνται από την Μονή Λαμίας, Ιερός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» με ένσταση προς το κτηματολόγιο μέσα στο καλοκαίρι.



  • ·         Διεκδικούν την πρώτη και μοναδική τους κατοικία

Η ιστορία ίσως είναι γνωστή στους περισσότερους γιατί έχουν υπάρξει εκτενή δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης (έντυπα, ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά) και το έντυπο μας έχει
ασχοληθεί εκτενέστατα. Οι αρχικές διεκδικήσεις αφορούν έκταση στη δυτική Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Ποικίλου Όρους, καθώς και μεγάλο τμήμα των εντός σχεδίου περιοχής του Δήμου Πετρούπολης, που έχουν κατατμηθεί σε μικρότερες ιδιοκτησίες και έχουν μεταβιβαστεί σε πολίτες. Από τους πολίτες αυτούς, οι περισσότεροι έχουν οικοδομήσει την πρώτη και μοναδική τους κατοικία στην ανωτέρω έκταση, η οποία αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου κτήματος, την επωνυμία «Πεύκα Βέρδη».

  • ·         Και τα αδόμητα οικόπεδα

Υπάρχουν όμως και αρκετοί ιδιοκτήτες που παρά το γεγονός οτι έχουν κάνει νόμιμη αγοραπωλησία, εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχουν δομήσει τα οικόπεδα. Ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός έχει κάνει ένσταση στο κτηματολόγιο για να επανεξετασθεί η ήδη κατοχυρωμένη γη με σκοπό να καρπωθεί οφέλη από τον κόπο και τις νόμιμες ενέργειες των ανυποψίαστων αγοραστών.

  •     Μικροϊδιοκτήτες σε ομηρία και υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν οτι, ενώ ο αρχικός τίτλος του «Ιερού Ναού» ανέρχεται σε 560 στρέμματα με διαδοχικές προσθήκες, διεκδικούνται σήμερα 10.000 στρέμματα δομημένων περιοχών και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης του Ποικίλου Όρους. Ταυτόχρονα, η Μητρόπολη Φθιώτιδας έχει οδηγήσει χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες σε ομηρία και απαιτεί υπερβολικά ποσά, προκειμένου να εκδοθούν απλές άδειες οικοδόμησης.
Προς ενίσχυση των διεκδικήσεων του ανωτέρω Ιερού Ναού, το Υπουργείο και Οικονομικών - με την υπ. αριθμ. 47/2004 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτισμάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, την οποία ο Υπουργός έκανε δεκτή - αναγνώρισε και παραχώρησε υπέρ του Ναού, σε πρώτη φάση 1.028,5 στρέμματα, μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής. Αξιοσημείωτο είναι, πως με την απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών 64/1990 (εισήγηση τότε Αντιεισαγγελέως Εφετών και νυν Εισαγγελέως Αρείου Πάγου κ. Σανιδά), τόσο ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός όσο και οι διεκδικητές του Ποικίλου Όρους θεωρούνται καταπατητές. Εν τω μεταξύ, με πολλές αποφάσεις Εφετείων έχουν αποβληθεί καταπατητές από τις διεκδικούμενες εκτάσεις.
·   
    Παντελής Κοναξής δικηγόρος Ιερού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»: «Ζητάμε να βρεθεί μια δίκαιη λύση και για την εκκλησία και τους αγοραστές»

Επικοινωνήσαμε με τον εντεταλμένο δικηγόρο της εν λόγω μονής κ. Παντελή Κονταξή.  Από την συζήτηση φάνηκε να ρίχνει τις ευθύνες σε ανυπαρξία της κρατικής παρέμβασης κατά το παρελθόν. Παραβλέπει την οικονομική και ψυχική ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες και ζητάει μια δίκαιη λύση.

Ανδρέας Τασόπουλος: κ. Κονταξή γιατί ο Ιερός Ναός κάνει ενστάσεις στο κτηματολόγιο μέσα στο καλοκαίρι;

Παντελής Κοναξής: Η Μονή Λαμίας εδώ και κάποια χρόνια διεκδικεί κάποιο μείζον κτήμα στην περιοχή του Περιστερίου και ευρύτερα. Και τώρα με το κτηματολόγιο έχει κάνει γενικότερες ενστάσεις για τα μη δομημένα οικόπεδα. Του ανήκουν! Το θέμα είναι τι θα γίνει με αυτούς που έχουν αγοράσει ή αυτούς που έχουν ενδεχομένως καταπατήσει. Όλοι αυτοί που έχουν αγοράσει έχουν πέσει θύματα των καταπατητών του!!!

Α. Τ.: Ναι αλλά το κράτος που έχει μεσολαβήσει και νομιμοποιήσει την αγοραπωλησία εκείνη την εποχή δεν κατοχυρώνει τους αγοραστές;
Π.Κ.: Το κράτος; Παναγία μου! Υπάρχει κράτος;
Α. Τ.: Έχουν επισημοποιηθεί οι αγοραπωλησίες με έγγραφα κρατικά όπως γνωρίζετε!
Π.Κ.: Σε αυτή τη φάση σκεπτόμαστε να ζητήσουμε αναβολή της εκδίκασης και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε! Εμείς ζητάμε να γίνει μια ρύθμιση, μια εξέταση, μια έρευνα από το κτηματολόγιο για να διαπιστευτεί σε ποιόν ανήκουν αυτό τα οικόπεδα που αγοράστηκαν. Ανήκει σε αυτόν που τα πούλησε, άρα και αυτοί που τα αγόρασαν είναι εντάξει, ή όχι.
Α. Τ.: Μα όλοι στο Περιστέρι γνωρίζουν ότι η Μονή Λαμίας  διεκδικεί οικόπεδα και πλατείες μέχρι το κέντρο του Περιστερίου. Τι εξέταση ζητάτε να κάνει το κτηματολόγιο;
Π.Κ.: Τα διεκδικεί μεν αλλά μένει μόνο η διεκδίκηση….
Α. Τ.: Είναι κρίμα και για την Μονή, διότι ο κόσμος έχει μια «ιερή αγανάκτηση» με αυτή την νέα ταλαιπωρία που τους υποβάλλει.
Π.Κ.: Ναι! Ίσως… αλλά δεν αναγνωρίζεται από τους καταπατητές! Να πει κάποιος Ναι! Είναι της εκκλησίας σας ευχαριστούμε ! Αντίθετα λένε ότι η εκκλησία δεν κατέχει τίποτα!
Α. Τ.: Τόσα χρόνια, περίπου στα 50 τελευταία χρόνια, που γίνονταν οι αγοραπωλησίες, γιατί η μονή δεν είχε παρέμβει να σταματήσει έστω και μία;
Π.Κ.: Η εκκλησία δεν μπορεί να ελέγξει ένα τόσο μεγάλο κτήμα. Υποθετικά μιλώντας θα μπορούσα να σας πουλήσω και την …Ακρόπολη!!!   
Α. Τ.: Το κράτος όμως το δέχεται. Επισημοποίησε την αγοραπωλησία. Ο πολίτης πληρώνει τους φόρους που αναλογούν για το οικόπεδο, το σπίτι κλπ.
Π.Κ.: Το κράτος τα δέχεται όλα. Μετά κάνει πως δεν ξέρει τίποτα… Σου λέει, κύριε κακώς αγόρασες!!!
Α. Τ.: Οι κάτοχοι των οικοπέδων να ανησυχούν δηλαδή;
Π.Κ.: Όλα είναι θέμα λήψης μιας αποφάσεως του δικαστή. Φαντάζομαι  λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα που έχει η εκκλησία, λόγω του ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αγοράσει εδώ και τόσα χρόνια θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. Να βρεθεί μια δίκαιη λύση και για την εκκλησία και τους αγοραστές.
Α. Τ.: Η συμμετοχή του κράτους στην αγοραπωλησία δεν σημαίνει ότι οι σημερινή ιδιοκτήτες έπραξαν σύμφωνα με τον νόμο;
Π.Κ.: Το κράτος δεν είχε την δυνατότητα να ελέγχει τι πωλείται  παρά μόνο τα τελευταία χρόνια με το κτηματολόγιο.
Α. Τ.: Επειδή έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα την περιοχής έχω να σας πω πως οι αεροφωτογραφίες υπήρχαν και μάλιστα ήταν και μια μεγάλη απειλή ακόμα και για λαθραία οικοδόμηση, άρα ο ρόλος του κράτους φαίνεται να ήταν ουσιαστικός και η μονή θα μπορούσε να είχε γνώση και να παρέμβει, αν ήθελε από πολύ παλιά και όχι μετά από μισό αιώνα.
Π.Κ.: Τα οικόπεδα δεν φαίνονται ότι είναι πουλημένα από αεροφωτογραφία…
Α. Τ.: Ναι αλλά τα χτισμένα φαίνονται! Και είναι λογικό ότι αν έχουν χτιστεί σπίτια σε οικόπεδα που  διεκδικεί η μονή και ένα είναι ανοικοδόμητο είναι λογικό να έχει πουληθεί και αυτό!
Π.Κ.: Οι εν Λαμία οικούντες  τα λαϊκά μέλη δεν φαίνεται να έχουν την διάθεση να ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις άσχετα  αν έχουν υποχρέωση από το νόμο. Είναι μακριά. Πρέπει να υπάρχει εδώ ένας άνθρωπος, να επιστατεί, να βλέπει, να παρεμβαίνει.
Α. Τ.: Μια τόσο τεράστια κτηματική περιουσία σε μια ραγδαία εξελισσόμενη περιοχή δεν δικαιολογείται να λέτε εκ των υστέρων ότι έμενε ανεξέλεγκτη
Π.Κ.: Ναι! Έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πιο νωρίς… Ελπίζουμε να βρεθεί από το κράτος μια λύση τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου