Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Υπολογίστε τις πιθανότητές σας να ζήσετε 10 χρόνια επιπλέον!!!

  •   Νέος Υπολογιστής Υγείας από Ελβετούς επιστήμονες -
  • Οι 4 συνήθειες που μας στερούν ως και 10 χρόνια ζωής

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία μόλις κυκλοφόρησαν μια πρωτοποριακή «αριθμομηχανή υγείας", η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθούν οι πιθανότητες ενός ατόμου να ζήσει μια επι πλέον δεκαετία ανάλογα με τις καθημερινές του συνήθειες.

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις αναγνώσεις ενός αριθμού δεικτών για το άτομο υπό εξέταση - τα πράγματα όπως κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, το επίπεδο της άσκησης και της διατροφής. Προς το παρόν, το εργαλείο που έχει συσταθεί είναι για να χρησιμοποιείται από 75 ετών, αλλά με τον καιρό θα είναι σίγουρα να αφαιρεθεί ο περιορισμός αυτός και θα μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε όλοι.
Η αριθμομηχανή υγείας  δίνει στους 75χρονους άνδρες με τις χειρότερες συνήθειες του τρόπου ζωής μόνο 35 τοις εκατό πιθανότητες να επιβιώσουν άλλη μια δεκαετία, ενώ οι πιθανότητεςαυξάνονται έως 67 τοις εκατό για τους ανθρώπους που κάνουν υγιή ζωή. Για τις γυναίκες, 75 ετών που πίνουν, καπνίζουν, τρώνε λίγα φρούτα και δεν ασκούν έχουν 45 τοις εκατό πιθανότητες να ζήσουν μέχρι 85, σε σύγκριση με 74 τοις εκατό των γυναικών που κάνουν υγιή ζωή.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούσαν σε 17.000 άτομα περίπου και εξέτασαν τέσσερις βασικές συνήθειες.

Έλαβαν ως δείγμα άτομα ηλικίας 75 περίπου ετών και αξιολόγησαν τι πιθανότητες έχουν να φτάσουν μέχρι τα 85 αν πίνουν, αν γυμνάζονται, αν καπνίζουν και αν τρώνε φρούτα και λαχανικά.

Για παράδειγμα, ένας 75χρονος άνδρας που πίνει πολύ, δε γυμνάζεται, καπνίζει και δεν τρώει φρούτα έχει μόλις 45% πιθανότητες να ζήσει 10 ακόμη χρόνια. Αντιθέτως, ένας άνδρας ίδιας ηλικίας που έχει υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες έχει 67% πιθανότητες να ζήσει μέχρι τα 85.

Οι τέσσερις συνήθειες που εξετάστηκαν χαρακτηρίζονται από τους ερευνητές βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής.

Μια από τους συντάκτες της μελέτης, η Eva Martin-Diener, σχολίασε σχετικά με τα ευρήματά της:

     Το "κομπουτεράκι Υγείας" μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στις πρακτικές στις συμβουλές υγείας για τους ασθενείς τους.
     Μπορεί να βοηθήσει σχετικά με στρατηγικές πρόληψης για τα μη μεταδοτικά νοσήματα.

Το κάπνισμα βρέθηκε να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό, τι οι άλλοι τρεις παράγοντες μαζί, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 57 τοις εκατό. Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και την κατάχρηση αλκοόλ, αντίθετα, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά μόνο 15 τοις εκατό.
Πηγή: viralspell


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου