Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ανατομία μιας εκλογής στο δήμο Φυλής

Μια εβδομάδα έχει περάσει από την εκλογική αναμέτρηση στο δήμο Φυλής και στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων προχωρούν οι δημοτικές παρατάξεις ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ -ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, προκειμένου να αποκομίσουν μια πρώτη εικόνα της εκλογικής συμπεριφοράς. Η ακτινογραφία του αποτελέσματος ανέδειξε δυο βασικά χαρακτηριστικά: από τη μια πλευρά την αμετροέπεια μιας νίκης, η οποία δεν κατακτήθηκε, αλλά προέκυψε ως δώρο της κρίσης και από την άλλη την κακοήθη αδιαφορία (σχεδόν) όλων αυτών, που με τις πολιτικές τους δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να γεμίζουν το σακούλι της επιρροής, πολιτικά, αναξιόπιστων ανθρώπων. Επιπλέον, ο τυφλός κομματισμός, οι προσωπικές φιλοδοξίες, τα πολιτικά αλισβερίσια με την Περιφέρεια
και η λαχτάρα της εξουσίας έφεραν τη μεγάλη ανατροπή και έστρεψαν τους εκλογείς στην αγκαλιά της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.
Σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρων αυτοδιοικητικών παραγόντων, στους οποίους απευθύνθηκε η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, για έναν πρώτο απολογισμό, σημαντικοί παράμετροι που, εν πολλοίς, καθόρισαν το αποτέλεσμα, ήταν ο τριπλασιασμός άκυρων και λευκών, η απόφαση για το «όλοι εναντίον ενός», χτυπήματα κάτω από τη μέση, ολιγωρίες της τελευταίας εβδομάδας καθώς και οι ψήφοι των τσιγγάνων που κατευθύνθηκαν σχεδόν μονομερώς.
Το κυρίαρχο ωστόσο είναι ότι η προεκλογική αντιπαράθεση δεν έγινε πάνω σε θέσεις όπως τα προβλήματα της περιοχής, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του δήμου, η ανεργία, η παραβατικότητα, η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, η προετοιμασία για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ κ.α. Αυτή, άλλωστε, η απουσία σοβαρής και ουσιαστικής συζήτησης ρίχνει νερό στο μύλο όσων υποστηρίζουν ότι η συμμαχία ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ – ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είχε προετοιμαστεί από την πρώτη Κυριακή, βασιζόμενη μόνο σε μια ψηφοθηρική προσέγγιση.
Την ίδια ώρα, διαμετρικά αντίθετα εξακολουθούν να είναι τα συναισθήματα στα στρατόπεδα των πολιτικών αντιπάλων, τα οποία καταμετρούν κέρδη και ζημιές. Ικανοποίηση επικρατεί στον συνδυασμό ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ- ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, σκεπτικισμός στη ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Έχοντας ξανακάνει εκλογές στο παρελθόν, ακολούθησαν την πεπατημένη, χρησιμοποιώντας την ίδια τακτική και, εν τέλει, το ίδιο εκλογικό σώμα. Οι επικεφαλής τους ανέβηκαν στο προεκλογικό μπαλκόνι και μίλησαν, όχι απλώς για συμμαχία, αλλά για συνδιοίκηση. Τους καταλογίζουν ότι, με βάση και τα στοιχεία της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, στην κοινή συμμαχία τους κατευθύνθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των τσιγγάνικων ψήφων, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη των παρατάξεών τους, «βομβάρδιζαν» το διαδίκτυο με αντίθετα μηνύματα.
ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Επέμεινε, μέχρι τέλους, στην άρνηση να αποδεχθεί ψήφους τσιγγάνων και αγνόησε το καμπανάκι του βρώμικου πολέμου που διαφαινόταν, όταν οι αντίπαλοι επιχείρησαν να συνδέσουν εκδήλωση της Μητρόπολης για πρόγραμμα ένταξης Ρομά, σε δήθεν συναλλαγή μαζί τους. Παρά τις επιθέσεις που δεχόταν, ο επικεφαλής της ζήτησε από τους συνεργάτες του να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες από πολιτιστικές εκδηλώσεις και όχι αρνητικά μηνύματα, θεωρώντας ότι ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά. Καταλογίζουν στην ηγετική ομάδα και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους ολιγωρία την κρίσιμη εβδομάδα, γεγονός που ανέτρεψε ένα βέβαιο αποτέλεσμα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του αποτελέσματος
Επιχειρώντας μια πρώτη αποτύπωση του αποτελέσματος, αρκετές ημέρες μετά, είναι πολλά και ενδιαφέροντα τα στοιχεία που προκύπτουν.
Όπως ότι, άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, γεγονός που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να είχε αλλάξει τους συσχετισμούς. Δυόμισι χιλιάδες ψήφοι θυσιάστηκαν, προφανώς, στο βωμό προσωπικών διαφωνιών, αφήνοντας στην άκρη επιλογές με καθαρούς πολιτικούς όρους.
Ταυτόχρονα, σημαντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα ήταν η χειραγώγηση της τσιγγάνικης ψήφου, με τον παράλληλο αποπροσανατολισμό των πολιτών ως προς τον πραγματικό προορισμό της. Χειραγώγηση, η οποία δεν έγινε μόνο την ημέρα των εκλογών αλλά μέρες πριν, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλαν ποικιλοτρόπως και παράγοντες της κρατικής εξουσίας, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους.
Με βάση, εξάλλου, τα στοιχεία όπως διαμορφώνονται από το αποτέλεσμα, σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων λειτούργησε και η καθαρή εντολή «όλοι εναντίον ενός», δηλαδή «όλοι εναντίον του Δημήτρη Μπουραίμη» που δόθηκε από τα επιτελεία των παρατάξεων. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για απόρροια της έντονης προσωπικής αντιπαράθεσης που δόθηκε στην εβδομάδα, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής, και αποτέλεσε το βαθύτερο και σκοτεινότερο πολιορκητικό κριό.
Προσωπικές πικρίες αντιπαρατέθηκαν με συλλογικά χαρακτηριστικά, πολιτικά επιχειρήματα έδωσαν τη θέση τους σε τοπικιστικούς παράγοντες, η αναμέτρηση αφορούσε ελάχιστα προσπάθεια, έργο και αποτέλεσμα και το ευγενές «ιδεώδες» του αγώνα για την ανάπτυξη της πόλης μετατράπηκε σε εξαργύρωση ατομικών, διαμαρτυρημένων γραμματίων όσων έμειναν έξω από το δεύτερο γύρο.
Τέλος, σημαντικό και καταλυτικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, η οποία έφερε και τη μεγάλη ανατροπή στο δήμο Φυλής. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, του επόμενου χρονικού διαστήματος θα εστιαστεί στις λεπτομέρειες, το περιεχόμενο, την εφαρμογή αλλά και το παρασκήνιο αυτής της συμφωνίας.
πηγή:dinamisimetoxis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου