Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Με τα λόγια (γίνεται) Από την αρχαία στην νέα ποίηση με τον Παντελή Μπουκάλα

 Με τη σφεντόνα φονική, της πείνας του όπλο,
Χήνες χτυπούσε ο Αρίστων, αθόρυβα παραμονεύοντας
Για να τις ξεγελάσει
Όσο εκείνες έβοσκαν λοξοκοιτώντας.
Πέθανε τώρα. Ορφάνεψαν τα βέλη του, βουβά κι αχρηστεμένα.
Και τα πουλιά πάνω απ’ τον τάφο τ
ου πετούν.

[Ανωνύμου, αρ. 546, "Παλατινή Ανθολογία" – μτφρ. Π. Μπουκάλα]



Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου των μηνιαίων ποιητικών συναντήσεων «Με τα λόγια (γίνεται)», φιλοξενεί τον Παντελή Μπουκάλα. Ο ποιητής και
μεταφραστής της αρχαιοελληνικής ποίησης, θα ξεναγήσει το κοινό σε λυρικά ποιήματα, συμποτικά, σκωπτικά και επιτύμβια επιγράμματα, τραγωδίες και αριστοφανικές κωμωδίες, διαβάζοντας στο πρωτότυπο. Τις μεταφράσεις του θα διαβάσει ο Παναγιώτης Ιωαννίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Ως μεταφραστής αρχαιοελληνικής ποίησης και αρχαίου δράματος, ο Παντελής Μπουκάλας έχει δημοσιεύσει έναν τόμο με μεταφρασμένα συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας και έναν δεύτερο με επιτύμβια επιγράμματα. Έχει μεταφράσει επίσης -για θεατρικές παραστάσεις- τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, τις Τρωάδες του Ευριπίδη και  τους Αχαρνής του Αριστοφάνη.
Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και σε μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και εορταστικά ή τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτά του Μαρτίου 2013 για την Έμιλυ Ντίκινσον, και του Μαρτίου 2014, για τον Γουίλλιαμ Κάρλος Γουίλλιαμς.





Ημερομηνία   
Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, 19:30

Διεύθυνση   
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι


Είσοδος   
Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες   

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052),
culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου