Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Προβλήματα αντισεισμικής θωράκισης και στατικής επάρκειας των σχολείων!!!

    
Στα πλαίσια της ακολουθούμενης αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής οξύνεται όλο και περισσότερο το μεγάλο πρόβλημα της ασφάλειας στους σχολικούς χώρους και ιδιαίτερα αυτό της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων. 
Το ΔΣ του συλλόγου μας έχει τονίσει, αρκετές φορές μέχρι σήμερα, την ανάγκη να υπάρξει συνολικό σχέδιο παρακολούθησης όλων των σχολικών υποδομών,
με κεντρική κρατική ευθύνη και σε συνδυασμό με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέτει η τοπική διοίκηση (Δήμος, Περιφέρεια). Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται σε όσα σχολεία οι τεχνικές αστοχίες, η παλαιότητα και η σεισμικότητα έχουν καταπονήσει και που τα καθιστούν σήμερα επισφαλή.

Δυστυχώς, παρότι τα κτίρια αυτά καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζουν είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό στην κυβέρνηση αλλά και στην Περιφερειακή και στη Δημοτική Αρχή, που έχουν αποδεχθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες, δεν υπάρχουν μέτρα και δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει «πριονίσει» - κλείσει ουσιαστικά - τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό μοχλό για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολείων. Ασφαλώς με ένταξη σε ένα γενικό σχεδιασμό με έμφαση στην πρόληψη, για τον οποίο έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά.
Από κοινού με την ΕΕ, η κυβέρνηση έχει μεταθέσει το πρόβλημα στην ευθύνη κάθε σχολικής μονάδας και στα δήθεν μέτρα «αντισεισμικής συνείδησης», που βεβαίως είναι αναγκαία, αλλά που αποτελούν σήμερα το φύλο συκής για την απουσία κάθε ουσιαστικού γενικότερου σχεδιασμού.
Θέτουμε το σύνολο των ιθυνόντων ως υπόλογους αν δεν προλάβουν δυσάρεστα γεγονότα, που μπορούν να συμβούν όχι σαν μια απλή πιθανότητα αλλά ως μια βεβαιότητα.
Το ΔΣ του συλλόγου έχει εντάξει σχεδόν μόνιμα στις διεκδικήσεις του το αίτημα της συστηματικής αντισεισμικής θωράκισης και της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων, που αφορά εκτός των άλλων την ίδια την ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Παρά τις διαρκείς κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καμιά ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αφήσει τα προσκόμματα και να παρέμβει άμεσα στο πρόβλημα μιας και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο να το κάνει. Καλούμε, επίσης, όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους μαθητές και τους γονείς να πιέσουν στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών – εκπαιδευτικών με απρόσκοπτη την εκπαιδευτική διαδικασία.

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου