Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Δήμος Αιγάλεω: Πρόγραμμα Ασφαλούς Οδήγησης στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου.




Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας «ΚΑΝΤΟ ΣΩΣΤΑ» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» στα Γυμνάσια και Λύκεια του Αιγάλεω. Το πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί το α’ δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερους από 8.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί συνέχεια της δράσης για την οδική ασφάλεια που ξεκίνησε στις 13-10-2013 με τη φιλοξενία στο Άλσος Μπαρουτάδικο των προσομοιωτών ανατροπής, σύγκρουσης και οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών κατά τη 1η Πολιτιστική Ποδηλατάδα που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας.

Ο δήμος Αιγάλεω θέλοντας να συμβάλει στην εκπαίδευση των σημερινών μαθητών και αυριανών
οδηγών και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους στο δρόμο, πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στα σχολεία τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «ΚΑΝΤΟ ΣΩΣΤΑ» και να διοργανώσει και να επιβλέψει τις επισκέψεις των εκπαιδευτών στα σχολεία.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι μαθητές με την βοήθεια του εισηγητή και της παρουσίασης αρχικά ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τα στατιστικά, τα κύρια αίτια και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων. Στη συνέχεια με τη θεματική ενότητα της Ασφαλούς Οδήγησης και την προβολή videos δόθηκε βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση. Σε πολλά σχολεία, μετά το τέλος της θεωρητικής εκπαίδευσης, οι μαθητές συμμετείχαν σε Online ερωτηματολόγιο με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεών τους. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές προσεγγίζονται πολύπλευρα, ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και αξιοποιούν γνώσεις ενώ η χρήση του ερωτηματολογίου σε μεταγενέστερο χρόνο βοηθά τους μαθητές να επαναφέρουν στο μυαλό τους και εκτός τάξης τις πληροφορίες που έλαβαν. Η εκπαίδευση εστιάζει στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλονται κατά κύριο λόγο τα τροχαία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα:

- Επίδραση αλκοόλ στον εγκέφαλο

- Χρόνος Αντίδρασης

- Απόσταση Ακινητοποίησης

- Αμυντική Οδήγηση

- Οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών

- Εξωτερικοί & Ψυχολογικοί παράγοντες



Επιπλέον τα videos που προβάλλονται εστιάζουν στα θέματα:

- Χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους

- Απόσπαση προσοχής

- Ευγένεια στο δρόμο

- Συνέπειες τροχαίων ατυχημάτων



Η συμμετοχή στο πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα τροχαία συμβάντα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 16 – 29 στην Ελλάδα..

Ο Δήμαρχος κος Χρήστος Καρδαράς, ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τους μαθητές την εκπαίδευση στις 18-11-2013, τόνισε πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια σωστής οδικής συμπεριφοράς στηριγμάνης στις αρχές της Ασφαλούς Οδήγησης και της ευγένειας στο δρόμο. Κάλεσε τους μαθητές να εφαρμόσουν τα όσα σημαντικά έμαθαν σε αυτή την εκπαίδευση και στο δρόμο, από σήμερα ως πεζοί και επιβάτες οχημάτων και αύριο ως οδηγοί. Υπενθύμισε πως η πρωτοβουλία και συμμετοχή του δήμου Αιγάλεω στο πρόγραμμα «ΚΑΝΤΟ ΣΩΣΤΑ» είναι η δεύτερη από μια σειρά ενεργειών που έχει αναλάβει ο δήμος με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και την καλλιέργεια ορθής κυκλοφοριακής αγωγής, με τελικό στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και την αύξηση της ασφάλειας στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου