Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση μας να καταδικάσουμε τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μαζί της το φασισμό και το ναζισμό. Δήμαρχος Αιγάλεω κ.Χρήστος Καρδαράς

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ.Χρήστος Καρδαράς στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2013 καταδίκασε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μίλησε για τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου της Χρυσής Αυγής και τις λύσεις που προτείνει με γνώμονα πάντα  την προάσπιση  της Δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών και των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΔΑΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής έχει προκαλέσει αισθήματα οργής και αποτροπιασμού και εκδηλώσεις αντιφασιστικής διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Εγώ δεν θα συμμεριστώ όσους «πέφτουν από τα σύννεφα» και εμφανίζονται να ανακαλύπτουν τώρα τον κίνδυνο που υπάρχει για τη δημοκρατία από τη δράση των νεοναζιστών. Το πρόβλημα υπάρχει χρόνια. Οι βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών, κατά αγωνιστών του αντιφασιστικού κινήματος έχουν μεγάλη προϊστορία. Και σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει θύματα στο παρελθόν.
Μετά το ποσοστό που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές,τα μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να απλώσουν τη δράση τους σε κάθε γωνιά της χώρας και να επιβάλλουν με τη βία τις απόψεις τους στην καθημερινότητα των πολιτών.
Πρακτικές πρωτοφανείς όπως η διανομή τροφίμων και η αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» διεκδικούσαν τη νομιμοποίηση τους στην κοινή συνείδηση με επιχείρημα την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής και την ακόμη πιο αυξημένη επιρροή της στις δημοσκοπήσεις.
Όμως, πίσω από το προσωπείο του κοινοβουλευτικού κόμματος κρύβεται μια σκληρή παραστρατιωτικού τύπου οργάνωση, που δεν πιστεύει ούτε στον κοινοβουλευτισμό ούτε στη νομιμότητα.
Αποτελεί πεποίθηση μου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν ή σκέφτηκαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή δεν συμμερίζονται, δεν συμφωνούν με τις νεοναζιστικές απόψεις της οργάνωσης αυτής.
Μέσα στο δύσκολο, εφιαλτικό για πολλούς συμπατριώτες μας περιβάλλον της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είδαν την ψήφο αυτή ως μια έκφραση διαμαρτυρίας, ακραίας διαμαρτυρίας όπως ακραία είναι τα συναισθήματα αποκλεισμού και αδιεξόδου που βιώνουν.
Φυσικά, έκαναν λάθος. Ο νεοναζισμός δεν αποτελεί ποτέ μια έκφραση διαμαρτυρίας. Και δεν έπαψε ποτέ να είναι επικίνδυνος για τους λαούς. Και είναι ένα ιστορικό παράδοξο από μόνο του το γεγονός ότι στην Ελλάδα, που υπέφερε όσο καμιά άλλη χώρα από το ναζισμό κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπόρεσε να συγκροτηθεί και να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη ένα νεοναζιστικό μόρφωμα.
Ευτυχώς φαίνεται ότι η κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα αφυπνίστηκαν, έστω κι αργά. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, συχνά για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα δεν χρειάζονται νέοι νόμοι αλλά απλώς η σωστή εφαρμογή όσων ισχύουν. Εφόσον η εγκληματική δράση αυτών των ομάδων κρούσης αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, εφόσον πάψουν αν απολαμβάνουν αυτό το είδος ασυλίας που απόλαυσαν τα προηγούμενα χρόνια, η δράση τους θα περιοριστεί και η επιρροή τους θα ξεφουσκώσει.
Ταυτόχρονα, πρέπει όλοι μας και πρώτιστα η κεντρική εξουσία να εντείνουμε τις πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Γιατί πάνω στο έδαφος της διάλυσης του κοινωνικού ιστού και του πνεύματος συλλογικότητας ριζώνουν τα ιδεολογήματα του ρατσισμού, της λατρείας της βίας και το πνεύμα μισαλλοδοξίας.
Η πόλη μας το Αιγάλεω έχει ιστορία σαν πόλη προσφυγική, σαν πόλη που υποδέχθηκε την εσωτερική μετανάστευση, σαν πόλη ανθρώπων του μεροκάματου και της λεβεντιάς. Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση μας να καταδικάσουμε τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μαζί της το φασισμό και το ναζισμό. Και να αποκρούσουμε κάθε έκφραση τους στα όρια της πόλης μας, υπερασπιζόμενοι κάθε μέρα στην πράξη τη δημοκρατία, τις ανθρωπιστικές αξίες, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Ένα τέτοιο ψήφισμα σας καλώ να υιοθετήσουμε, αν είναι δυνατόν και ομόφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου