Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΔΗΜΟΣ Άρθρο από τον Αδάμ Στάμο


"Η δημοτική αρχή στο  Περιστέρι  είναι ίσως το πιο αρνητικό παράδειγμα στο Πανελλήνιο στην παλαιοκομματική αντίληψη της διαχείρισης και της διεκπεραίωσης, της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων με περιτύλιγμα και χρυσόσκονη"

 

H κρίση των κοινωνικών θεσμών έχει ως αποτέλεσμα την καταβαράρθωση των κοινωνικών αγαθών, την απομείωση του κοινωνικού κράτους, τη δαιμονοποίηση κάθε τι που ανήκει στο Δημόσιο, βορά στις ορέξεις των μνημονίων, χωρίς ουσιαστική λαϊκή και κοινωνική αντίσταση.
Μπρος σ’ αυτή την κατάσταση πρέπει να δημιουργήσουμε τη νέα μας ταυτότητα που θα είναι ο πολιτικός, πνευματικός και λαϊκός αναγεννητικός στόχος. Είναι πλέον αναγκαία η δημιουργία ενός Κοινωνικού Μετώπου με αντίστοιχο προσδιορισμό στο τόξο της κοινωνικής γεωγραφίας. Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα « Με ποιους και για ποιους».

Στη νέα αυτή αφήγηση πρωταγωνιστικό ρόλο καλούνται να παίζουν ρόλο οι ενεργοί πολίτες, τα διάφορα κινήματα (αλληλέγγυοι, οικολογικά, πολιτιστικά) και κυρίως οι οργανωμένοι θεσμοί της αμεσο-Δημοκρατίας οι Δήμοι.
Δυστυχώς αν και τα μνημονιακά μέτρα «στραγγαλίζουν» την τοπική αυτοδιοίκηση, η αντίδραση των «τοπικών αρχόντων» είναι απούσα. Εγκλωβισμένοι στην παλαιοκομματική αντίληψη της διαχείρισης και της διεκπεραίωσης, της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων με περιτύλιγμα και χρυσόσκονη έχουν γίνει το φωτοστέφανο   της αντιλαϊκής Κυβερνητικής  πολιτικής.
Η δημοτική αρχή στο  Περιστέρι  είναι ίσως το πιο αρνητικό παράδειγμα στο Πανελλήνιο. Σε πλήρη ταύτιση με τα Μέσα Μαζικής Εκμετάλλευσης προσπαθεί να επικοινωνήσει το αναγκαίο ως μεγάλο επίτευγμα και «εμπορεύεται» το ανθρώπινο πόνο, δρώντας έτσι όχι μόνο αποπροσανατολιστικά, αλλά και ως ασπίδα προστασίας  των ιεροφάντων της στρέβλωσης που προσπαθούν να επιβάλλουν ενοχικά και φοβικά σύνδρομα και συνθήκες πεσιμισμού.
Χρειάζεται κατά την άποψή μας μια νέα Διαφορο-Διαγνωστική αντίληψη που θα δημιουργήσει το νέο «Οδικό Χάρτη» που θα καταγράψει και θα αγωνιστείο όχι μόνο για τη λύση των ανακυπτόντων κάθε φορά προβλημάτων , αλλά και για τη δημιουργία ισχυρών θεσμών προστασίας του Κοινωνικού ιστού.
Η πόλη μας έχει πρωτοποριακή παράδοση  στους αγώνες για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Δημοκρατία. Στις κρίσιμες αυτές ώρες χρειάζεται όλοι όσοι αγωνίζονται να αποκαθηλώσουν την παρελκυστική πολιτική της Διοίκησης Παχατουρίδη  να απεγκλωβιστούμε από τις ιδεολογικές μας αγκυλώσεις και να δημιουργήσουμε μια νέα «πλατφόρμα»  ανατροπής αυτής της πολιτικής, έτσι ώστε να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας,

Αδάμ Στάμος: Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου