Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Πιο φιλική για τους κατοίκους και το περιβάλλον γίνεται η Λ. Θηβών.




Χρ. Καρδαράς: Επιτυχία ολόκληρης της πόλης και επένδυση στο μέλλον το μεγάλο αυτό έργο.

       

 Αλλάζει όψη η Λεωφόρος Θηβών. Τα πεζοδρόμια και οι νησίδες γίνονται πιο πράσινα, αναβαθμίζονται τα δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης και ομβρίων υδάτων, τοποθετούνται παγκάκια, νέοι κάδοι κ.α., διευκολύνεται η κίνηση των ΑμεΑ στα πεζοδρόμια, τοποθετούνται βιοκλιματικά υλικά για χαμηλότερες θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 5,1 εκατομμυρίων Ευρώ, που ο Δήμος Αιγάλεω πέτυχε τη χρηματοδότηση του από την Περιφέρεια Αττικής και το ΕΣΠΑ.
Ο Δήμαρχος Χρήστος Καρδαράς δήλωσε: «Η λειτουργική αναβάθμιση της Λ. Θηβών θα αναβαθμίσει αισθητά την καθημερινή ζωή των κατοίκων του Αιγάλεω ενώ η αξιοποίηση των βιοκλιματικών υλικών θα βελτιώσει το τοπικό μικροκλίμα. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου αποτελεί όχι μόνο επιτυχία ολόκληρης της πόλης αλλά και επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον».


Αναλυτικά:
 Ο Δήμος Αιγάλεω, στο πλαίσιο υλοποίησης της πραγματοποιούμενης σταδιακής περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναβάθμισης του δομημένου αστικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού – ενεργειακού σχεδιασμού, καθώς και τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών, προχωρά στην Ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Λεωφόρου Θηβών από  Π. Ράλλη μέχρι Λεωφ. Αθηνών με στοιχεία Βιοκλιματικού χαρακτήρα, ένα Έργο συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 5.100.000,00€, με Φορέα υλοποίησης, την Περιφέρεια Αττικής  και χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

            Με την υλοποίηση του Έργου πέραν της βελτίωσης της λειτουργικότητας και της προσβασιμότητας και της αισθητικής αναβάθμισης των κοινοχρήστων χώρων, επιδιώκεται η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση της θερμοκρασίας και των ατμοσφαιρικών ρύπων, ο περιορισμός του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας και η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

         Τα υλικά που θα εφαρμοσθούν αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και εξασφαλίζουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του έργου.

         Προβλέπονται :

•    Η τοποθέτηση στα πεζοδρόμια και τις νησίδες της Λεωφόρου Θηβών 19.300μ2 ψυχρών πλακών με φωτοκαταλυτικές ιδιότητες. Οι ψυχρές πλάκες χαρακτηρίζονται από υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία  και εκλύουν γρηγορότερα τα ποσά θερμότητας που έχουν απορροφήσει, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται χαμηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίας σε σύγκριση με άλλα συμβατικά υλικά επιστρώσεων.

•    Η επίστρωση 18.368,00μ2 ασφαλτικού οδοστρώματος με φωτοκαταλυτικά υλικά τσιμεντοειδούς βάσης με ψυχρές ιδιότητες. Τα φωτοκαταλυτικά υλικά περιέχουν καταλύτες που σε συνθήκες φωτισμού μέσω μιας χημικής διαδικασίας που λέγεται φωτοκατάλυση  αποδομούν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα μικροσωματίδια.

•    Η Αντικατάσταση και προσθήκη 194 νέων φωτιστικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με λυχνίες LED, με τα οποία επιτυγχάνεται επίπεδο φωτισμού κατάλληλο για την κατηγορία του δρόμου, μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου (σε υλικά και εργατοώρες) και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περίπου 35% .

•    Η ενίσχυση των φυτεύσεων με 1210 δέντρα, 740 θάμνους και 1000μ2 χλοοτάπητα τόσο κατά μήκος των πεζοδρομίων όσο και στις νησίδες κ.λ.π με τη δημιουργία παρτεριών και μεμονωμένων θέσεων φύτευσης που θα καλυφθούν με χυτοσιδηρές εσχάρες.

•    Η Ανακατασκευή και ενίσχυση των δικτύων άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης.

•    Η Δημιουργία χώρων οδεύσεων τυφλών και ραμπών ΑΜΚ, καθώς και

•    Η Τοποθέτηση στοιχείων αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, κολονάκια παρεμπόδισης παράνομης στάθμευσης, χυτοσιδηρές εσχάρες στα δέντρα κ.λ.π.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου