Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Έκθεση Σπύρου Πουλημένου: Από το συμβατικό στο ψηφιακό έργο τέχνης

Από το συμβατικό στο ψηφιακό έργο τέχνης" είναι ο τίτλος της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του γνωστού πρωτοποριακού και ανεγνωρισμένου ζωγράφου Σπύρου Πουλημένου, που διοργανώνεται από το Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Σύρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων 2013 Σύρος-Πολιτισμός.

Στην σημαντική αυτή έκθεση, μοναδική στην Ελλάδα και ίσως και στο εξωτερικό, διαφαίνεται μέσα από την έρευνα του Σπύρου Πουλημένου, η τεράστια πλέον επίδραση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην παραδοσιακή ζωγραφική και πως από τα λεγόμενα bits, που είναι στοιχειώδεις καταστάσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργείται με pixels, ένα ισότιμο έργο ζωγραφικής, με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ο καλλιτέχνης πλέον ζωγραφίζει στον υπολογιστή, πειραματίζεται και μεταφέρει την εικαστική δημιουργία του σε μια εκτυπώσιμη επιφάνεια, είτε αυτή είναι καμβάς, χαρτί η οποιοδήποτε άλλο υλικό.


Ο Σπύρος Πουλημένος είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης με βασικές σπουδές στην ηλεκτρονική τεχνολογία και μεταπτυχιακές στις καλές τέχνες και τον σχεδιασμό. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στις καλές τέχνες του πανεπιστημίου του MIDDLESEX του Λονδίνου. Εκπονεί διατριβή που βασίζεται σε γνώσεις που αφορούν την τέχνη και την τεχνολογία, μέσα στα πλαίσια της συνεχούς βιωματικής διδακτικής performance, που ξεκίνησε το 1977 , "διά βίου μάθηση".

Η τελευταία δουλειά του συνδυάζει τη συμβατική τέχνη της ζωγραφικής με την ψηφιακή τεχνολογία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό του. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι ερευνητής της τέχνης και εισήγαγε την έννοια της Νευροσχεδιαστικής στην τέχνη. Ερευνά την ζωγραφική διαμέσου της ψηφιακής τεχνολογίας και ταυτόχρονα διασκεδάζει, αφού δηλώνει πως για αυτόν, σημασία έχει το "παιγνίδι" στην τέχνη, και μ'αυτό εννοεί τον πειραματισμό. Έχει μελετήσει επιτόπου, στα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής την παραδοσιακή και μοντέρνα τέχνη και τις διάφορες τεχνικές των ζωγράφων.

Οι ψηφιακές μορφές και συνθέσεις που δημιουργεί στον καμβά του υπολογιστή, είναι πρωτοπόρες και εντυπωσιακές και εισάγουν νέα θεματολογία και τεχνική στις εικαστικές τέχνες παγκοσμίως. Είναι γεμάτες ποίηση και εσωτερικότητα μέσα σ' ένα δικό του σύμπαν, που εδώ μπορεί να αναφερθεί πραγματικά, το "Σύμπαν του Σπύρου Πουλημένου".

Ο Σπύρος Πουλημένος δημιουργεί ψηφιακά την δική του πραγματικότητα όπως και κάθε αυθεντικός καλλιτέχνης, αφού κατά την γνώμη του η πραγματικότητα της καθημερινότητας είναι στρεβλή και κατασκευασμένη. Διαθέτει "εσωτερική όραση" αφού καταφέρνει να ανασύρει στην επιφάνεια στοιχεία που καθορίζουν την ουσία της ζωγραφικής πράξης.

Στη συμβατική ζωγραφική όπως αποκαλεί ο ίδιος την προηγούμενη ζωγραφική, πριν την ψηφιακή εποχή, στην ενότητα σε "φόντο λευκό", οι λιτές και περιεκτικές πινελιές του πάνω στην απροετοίμαστη επιφάνεια του καμβά, δεξιοτεχνικά τον μετατρέπουν σε μοναδικό έργο τέχνης, κάτι που είχε αναγνωρίσει και ο μεγάλος Έλληνας συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας .

Είναι ο πρώτος που δημιούργησε και παρουσίασε στην Ελλάδα ψηφιακές συνθέσεις δημιουργημένες ζωγραφικά με την παλέτα και τα εργαλεία του υπολογιστή, χωρίς ειδικά προγράμματα, και που ένα μέρος τους, συμπεριέλαβε τον Μάιο του 2008 στο Μουσείο Βορρέ.

Η έκθεση εντάσσεται στο φεστιβάλ 2013, Σύρος –Πολιτισμός στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, που είναι ένα πανέμορφο κτίριο,όπου εκθέτουν ανεγνωρισμένοι Έλληνες εικαστικοί με σημαντικό καλλιτεχνικό έργο .

Η έκθεση προσεχώς θα μεταφερθεί στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Τα εγκαίνια είναι στις 29 Ιουνίου 2013. Διάρκεια μέχρι 25 Ιουλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου