Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 13 Φεβρουαρίου


Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου γιορτάζεται για πρώτη φορά σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμώντας την επέτειο ίδρυσης του Ραδιοφώνου των Ηνωμένων Εθνών από τον ΟΗΕ, στις 13 Φεβρουαρίου του 1946. Η θέσπιση της παγκόσμιας ημέρας είχε προταθεί το Σεπτέμβρη του 2010 από την Ισπανική Ραδιοφωνική Ακαδημία και έγινε αποδεκτή από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ουνέσκο στις 29 Σεπτέμβρη του 2011, για να επικυρωθεί στη συνέχεια και από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.

Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ήδη από το 1923 άρχισε μια προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού. Οι πειραματισμοί κράτησαν αρκετά χρόνια. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη
Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1926 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπή-εκπομπές. Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην περιοχή των Αθηνών, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού. Αμέσως μετά την απελευθέρωση άρχισαν να ιδρύονται κι άλλοι σταθμοί σε διάφορες πόλεις της χώρας που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του Ε.Ι.Ρ., καθώς και πολλοί στρατιωτικοί σταθμοί, υπό τη δικαιοδοσία των ενόπλων δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ). Από τα τέλη της δεκαετίας του '70, αρχικά η μπάντα των μεσαίων και στη συνέχεια η ζώνη των FM κατακλύζεται από εκατοντάδες ερασιτέχνες (οι επονομαζόμενοι και "πειρατές"), που εκπέμπουν πολυποίκιλα προγράμματα, αμφισβητώντας ανοιχτά το ραδιοφωνικό μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας. Ραδιοσταθμό κατασκεύασαν, επίσης, οι φοιτητές του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας το 1973.

Στα πλαίσια τη γενικής εκσυγχρονιστικής προσπάθειας και προσαρμογής των δομών στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την τελευταία εικοσαετία μόλις, εκσυγχρονίστηκε και ο θεσμός της ραδιοφωνίας. Με το νόμο 1730/1987 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας με έδρα την Αθήνα. Με την Υπουργική απόφαση 14631/Ζ2/2691/29.5.87 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι ίδρυσης ραδιοσταθμών τοπικής ισχύος, από Δήμους και κοινότητες. Τέλος με το προεδρικό διάταγμα 25/1988 έχουμε την "απελευθέρωση" της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, καθώς τέθηκαν οι όροι ίδρυσης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σήμερα η κατανομή των ραδιοφωνικών συχνοτήτων γίνεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).



Πλήθος εκδηλώσεων και αφιερωμάτων λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, σε εκατοντάδες πόλεις και χιλιάδες συχνότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη:

Στο Λονδίνο, επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί και πάροχοι υποδομών θα συγκεντρωθούν στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) προκειμένου να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους το ραδιόφωνο θα φτάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και ευάλωτες κοινότητες. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται οι Guy Berger (Διευθυντής για την Ελευθερία της Έκφρασης και Ανάπτυξης Μέσων στην UNESCO), Dr. Chege Githiora (πρόεδρος του Κέντρου Αφρικανικών Σπουδών στο SOAS), Birgitte Jallov (Empowerhouse / PAnos Λονδίνου), Amy O'Donnell (FrontlineSMS: radio), Charles Chirinos (SOAS radio) και Linje Manyozo (London School of Economics). Το πάνελ θα συντονίσει η Lucy Duran (SOAS, BBC Radio 3, Human Planet).

Στο Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, ο εορτασμός περιλαμβάνει εκδήλωση που διοργανώνεται από το Italradio και την Σχολή Μηχανικής και Τηλεπικοινωνιών. Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στη ραδιοφωνία ως μια δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία, ελεύθερη για όλους και φτηνή. Η Πίζα έχει επιλεγεί λόγω του ότι ήταν η πρώτη ιταλική πόλη που φιλοξένησε διηπειρωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος στήθηκε από τον Marconi κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.

Στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, η εκδήλωση που διοργανώνει η Ακαδημία Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών της Καταλωνίας (COETTC) θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Η εκδήλωση διοργανώνεται από με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Καταλωνίας. Θα συμμετάσχουν ομιλητές από ραδιοφωνικούς σταθμούς και προσωπικότητες από τον κόσμο του ραδιοφώνου. Η κύρια εκδήλωση θα αποτελείται από μια συζήτηση πάνελ με τίτλο:. "Για ένα πιο παγκόσμιο και ανταγωνιστικό ραδιόφωνο"

Στην Ελβετία, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) διοργανώνει την Εβδομάδα Ψηφιακού Ραδιοφώνου. Πρόκειται για μια σειρά από τεχνολογικά δρώμενα που αρχίζουν στις 13 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή των κύριων οργανισμών θέσπισης ραδιοφωνικών προτύπων: DRM Consortium, WorldDMB, RadioDNS. Θα υπάρξει επίσης μια τοπική ψηφιακή ραδιοφωνική εκπομπή σε DAB+, ως μια επίδειξη της δυνατότητας εκδημοκρατισμού που προσφέρει η μετάδοση για μικρότερες δομές, χρησιμοποιώντας τα ραδιοφωνικά εργαλεία ανοικτού λογισμικού της mmbTools.

Στο Βερολίνο
, εκδήλωση προγραμματίζεται από τους κατασκευαστές του Airtime, ενός Ελεύθερου και ανοικτού εργαλείου για την αυτοματοποίηση ραδιοφωνικών σταθμών, το οποίο λανσάρει την έκδοση 2.0. Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται από μέλη της προγραμματιστικής του κοινότητας στην Πράγα, το Μινσκ της Λευκορωσίας, την πόλη της Γουατεμάλας, τη Βαρσοβία και το Τορόντο του Καναδά.

Στην Κύπρο
, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου το ΡΙΚ, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου πραγματοποιείται ειδική εκδήλωση από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά με σκοπό τη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού, που θα αποσταλούν σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Παράλληλα και τα τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα του ΡΙΚ διαμορφώνουν τη ροή της εκπομπής τους μεταδίδοντας ειδικές εκπομπές και αφιερώματα για θέματα που αναφέρονται στη Ραδιοφωνία:


Η ΕΡΑ – Κέρκυρας (και οι 19 Περιφερειακοί Ραδιοσταθμοί της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα) έχουν διαμορφώσει το πρόγραμμά τους ειδικά για την ημέρα, από τις 08.00 έως και τις 14.00.  

Πηγές: Wikipedia, δελτία τύπου ΡΙΚ, Sourcefabric

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου