Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ο Manu Katche Ο μάγος των drums ζωγραφίζει.. στην σκηνή του Gazarte


...για 2 βράδια, στις 8 & 9 Φεβρουαρίου 2013
 «Όταν παίζω τζαζ με λένε ροκ ντράμερ, όταν κάνω ροκ μουσική οι κριτικοί γράφουν για τον τζαζ Manu Katche. Είμαι απλά ο εαυτός μου, προσπαθώντας να είμαι τόσο καινοτόμος όσο και η μουσική που παίζω. Υποθέτω πως αυτή είναι μια... τζαζ οπτική».


Ο δεξιοτέχνης των drums Manu Katche επισκέπτεται το Gazarte για δύο μοναδικά jazz live, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου.
Ο γαλλοαλγερινός Manu Katche ξεχώρισε ως jazz drummer και band leader στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 – συμμετείχε στο άλμπουμ «So» του Peter Gabriel ενώ συνεργάστηκε και με τον Sting στα «Nothing like the Sun» και «The Soul Cages». Το roster των συνεργασιών του είναι αξιοθαύμαστο – Joni Mitchell, Gloria Estefan, Johnny Hallyday, Youssou N’Dour, Tori Amos, Tracy Champman, The Bee Gees, Gipsy Kings, Black Eyed Peas, David Lanz κ.ά. Το 1992 αποτέλεσε την αφετηρία για το ξεκίνημα της προσωπικής του καριέρας, οπότε και αποφάσισε να κυκλοφορήσει το πρώτο του project με τίτλο «It’s About Time». Ένα άλμπουμ με pure jazz ήχο. Αμιγώς τζαζ ήταν και η δεύτερη δουλειά του, το 2005, το άλμπουμ του «Neighbourhood», στο οποίο και συνεργάστηκε με εξαιρετικούς μουσικούς όπως ο Jan Garbarek στο σαξόφωνο, ο Tomasz Stanko στην τρομπέτα, ο Marcin Wasilewski στο πιάνο και ο Slawomir Kurkiewicz στο μπάσο. Το αποτέλεσμα ήταν εξαίσιο και ο Manu Katche απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.


Πολλοί τον αποκαλούν ως τον «αθόρυβο drummer» αφού από επιλογή δεν εμφανίζεται στον Τύπο, αλλά ούτε ακόμη και στα εξώφυλλα των δίσκων του. Το ταλέντο του όμως ξεπερνάει την ιδιοσυγκρασία του και τον έχει κάνει  διάσημο σε Αμερική, Ευρώπη και Αφρική. Ένα πραγματικά σπάνιο ταλέντο που αναμειγνύει τα διάφορα είδη μουσικής στα drumset του, με απίστευτη μουσικότητα, στυλ και πάθος.
Ο Manu Katche ανήκει πλέον στο δυναμικό της ECM και δικαίως θεωρείται  ένας από τους κορυφαίους drummer της εποχής μας. Δεν είναι μόνο η απαράμιλλη δεξιοτεχνία του αλλά η μοναδική ικανότητα του να δημιουργεί μελωδικούς ήχους, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο «ήχος» του Manu Katche είναι αναγνωρίσιμος ακόμα και στους μη μυημένους. Το στυλ της μουσικής του βασίζεται κυρίως στο ρυθμό και στην επιθυμία του να δημιουργεί μουσική που να μοιάζει με  πίνακα ζωγραφικής. Οι ήχοι είναι για εκείνον …χρώματα! Χρησιμοποιεί τις μπαγκέτες του ως ...πινέλα και το drumkit του ως ...παλέτα! Όπως και στην ζωγραφική, έτσι και στη μουσική του, οι μικρές πινελιές χρώματος, τα μικρά κύμβαλα, είναι αυτά  που κάνουν τη διαφορά. Ως γνωστόν, τα drums είναι το βασικό όργανο που κρατάει τον χρόνο σε μια μπάντα. Ο Manu Katche εξελίσσει αυτή την αρχή και να την πάει ένα βήμα παραπέρα.

Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου θα απολαύσουμε ζωντανά στη σκηνή του Gazarte αυτόν τον σπάνιο καλλιτέχνη, τον «μάγο των drums». Και θα μάθουμε πώς καταφέρνει να… παγώνει το χρόνο χωρίς να χαλάει το βασικό μουσικό μοτίβο και, κυρίως, πώς καταφέρνει να κάνει τα drums να ακούγονται ως το πιο μελωδικό όργανο που υπήρξε ποτέ!

Also check:
http://www.manu-katche.com/
http://www.myspace.com/manukatche
http://www.youtube.com/watch?v=L-UXOkpUSqU

Τα  υπόλοιπα μέλη της μπάντας / Manu Katche quartet
Luca Aquino on Trompette - Jim Watson on Hammond B3/Piano - Tore Brunborg Saxophone.

Info:
 8 & 9  Φεβρουαρίου 2013 | Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
 Ώρα έναρξης: 22.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: VIP 45€ / A ΖΩΝΗ 35€ / Β ΖΩΝΗ 30€ / Γ ΖΩΝΗ 25€/ΟΡΘΙΟΙ 15€



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου