Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Άννα Μανωλόπουλου «Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ», Εκδοσεις Ροδακιό

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 19:00μ.μ, ΙΑΝΟΣ

    Η Άννα Μανωλοπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της Η ζωή δεν ήταν δική μου, εκδόσεις Το Ροδακιό. Θα μιλήσουν οι Βασίλης Λιαπής, Επίτιμος Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Ζήσης Παπαδημητρίου, Ομ. Καθηγητής τμ. Νομικής Α.Π.Θ.

    Δύσκολο εγχείρημα να σώσουμε τη μοναξιά μας σε απανωτές εικόνες μέσα στον ατέρμονα χρόνο! Η συγγραφέας τα καταφέρνει. Δημιουργεί μια πινακοθήκη απελπισμένων για τη ζωή που δεν έζησαν. Είναι οι «Μοιραίοι» που περπατούν ανάμεσά μας δίχως να εγείρουν τον οίκτο ή τη συμπόνια μας. Πρόσωπα, γεγονότα και πράξεις αποτελούν μια πυκνή αλληλουχία με βίους ανθρώπων που ορίζονται από το θέλημα ενός άτεγκτου Θεού ή ενός ανεξέλεγκτου πεπρωμένου. Έτσι η πλοκή, μέσα από τις πιο μύχιες λεπτομέρειες του ψυχισμού των ηρώων, φτάνει κάποτε σε ακρότητες… που ίσως αποδειχτούν προφητικές.
ΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ
Δύσκολο εγχείρημα να σώσουμε τη μοναξιά μας σε απανωτές εικόνες μέσα στον ατέρμονα χρόνο! Η συγγραφέας τα καταφέρνει. Δημιουργεί μια πινακοθήκη απελπισμένων για τη ζωή που δεν έζησαν.
Είναι οι «Μοιραίοι» που περπατούν ανάμεσά μας δίχως να εγείρουν τον οίκτο ή τη συμπόνια μας. Πρόσωπα, γεγονότα και πράξεις αποτελούν μια πυκνή αλληλουχία με βίους ανθρώπων που ορίζονται από το θέλημα ενός άτεγκτου Θεού ή ενός ανεξέλεγκτου πεπρωμένου. Έτσι η πλοκή, μέσα από τις πιο μύχιες λεπτομέρειες του ψυχισμού των ηρώων, φτάνει κάποτε σε ακρότητες… που ίσως αποδειχτούν προφητικές.
Ο Μάνος ερωτεύεται την Εύα και ονειρεύεται να ζήσει μαζί της. Η φύση όμως, ακυρώνοντας την αυστηρή της νομοτέλεια, του στερεί τα σημάδια του άνδρα. Εκείνος υποδύεται τον εραστή, περιφέρεται ως άνδρας, περιβάλλεται το μαρτύριο της αναπηρίας και κρύβει καλά το μυστικό του. Ασκείται και πετυχαίνει τον άθλο της σιωπής. Η Εύα ακολουθεί το Μάνο στο ερωτικό ταξίδι που της υπόσχεται και απογοητεύεται. Η γνώση της αλήθειας όμως ξεπερνά τα όρια της αντοχής και γίνεται εμπειρία. Η παρορμητική διαβεβαίωσή της ότι η σωματική αναπηρία του Μάνου δε θα έχει καμιά επίπτωση στα αισθήματά της την εξυψώνει ως σύμβολο ανθρωπιάς και συντροφικότητας.
Ο Νικόλας και η Χρύσα παντρεύονται. Νέοι και ωραίοι ανοίγουν την αυλαία για να δουν την Ευτυχία να πρωταγωνιστεί στη σκηνή χαμογελώντας τους. Η ζήλια, όμως, καιροφυλακτεί για να χτυπήσει την επιθυμία τους για το απρόσιτο. Έτσι ο Νικόλας, έρμαιο του πάθους του για τη Χρύσα και λαβωμένος απ’ τις κρυφές ματιές της με τον Άλκη, επιχειρεί να τη σκοτώσει ματαιώνοντας τη ζωή που τόσο επιθυμούσε να ζήσει μαζί της. Ο Δημήτριος, πάλι, με την στάμπα του αρχηγού στο πετσί του, και η Έλενα, που μιλούσε με τα ποτάμια και τους ίσκιους, υπερβαίνουν το συμπτωματικό και το τυχαίο ατενίζοντας το καθολικό και το αιώνιο.
Μνήμες και γεγονότα καθηλώνουν τη ζωή και αποκαθηλώνουν τη Μοίρα των ηρώων, που κινούν και κινούνται στο μύθο εκτρέποντας την αφήγηση στα όρια της μαγείας. Ο αναγνώστης καλείται απλά να τη γευτεί και, αν μπορεί, να φτάσει στην κάθαρση. Να μπει στο ερημοκλήσι της Ζωής, να δει τις πυκνές τοιχογραφίες με άπειρα θέματα και ιστορίες διαφορετικές, που ωστόσο μια ουράνια αρμονία τις συνέχει.
Για το πρωτοποριακό μυθιστόρημα της Άννας Μανωλοπούλου ο Βασίλης Λιαπής σημειώνει: «Όπως στο Άλλο Μισό, έτσι και στο νέο μυθιστόρημα της Άννας Μανωλοπούλου Η ζωή δεν ήταν δική μου το κύριο κριτήριο αξιολόγησης δεν είναι, δεν μπορεί να είναι μόνο η ευρηματικότητα της πλοκής, η δεξιοτεχνία της αφήγησης, η πρωτοτυπία της γραφής, η ζωντάνια των χαρακτήρων, παρά και το “μαγικό” φορτίο των λέξεων, ο λυρισμός της έκφρασης, το συνειρμικό δυναμικό των εικόνων, και γενικά η ποίηση που αναβλύζει μέσα από την πρόζα σαν κρυφή ουσία των πραγμάτων. “Για να γράφει κανείς σπουδαία πρόζα, πρέπει να ακουμπάει στην ποίηση”, έλεγε ο Νίτσε.»
Σχέδιο στο εξώφυλλο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ
Σχήμα 15Χ23,  σελ. 221,  τιμή: 16 €,  ISBN  978–960–8372–46–7
Εκδόσεις Το Ροδακιό, Αύγουστος 2011 – μυθιστόρημα –

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Άννα Μανωλοπούλου είναι φιλόλογος και στην επαγγελματική της δραστηριότητα μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το περιοδικό φιλόλογος, έχει γράψει κριτικές σε εφημερίδες κυρίως για έργα θεατρικά, ενδεικτικά αναφέρονται:
*«Μορφές από το έργο του Γ' Βιζυηνού»
 * «Στο έργο του Μόραλη με αφορμή έκθεσή του στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας»
 Εργογραφία
 *Ο τελευταίος σταθμός Γ. Σεφέρη
 *Ο Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών, ο βασιλιάς όλων των
 Ελλήνων και των ασιατών .
*Στοχασμοί σε έξι ενότητες, ποιήματα
*Ερωτικοί απόλογοι, ποιήματα , ποιητική συλλογή που υμνεί τον Έρωτα σαν πηγή ζωής και νεύμα του Θεού προς τον άνθρωπο.
*Κασσάνδρα η χρησμών παραλήρημα.
Ποιητική σύνθεση με θεατρική δομή κατ' επίφαση μόνο. Η Κασσάνδρα, η ωραία προφήτισσα, αιχμάλωτη πλέον στα χέρια του πανίσχυρου βασιλιά των Ελλήνων χρησμοδοτεί και προλέγει το θάνατο... Ο λόγος της, ο αιώνιος ρυθμός που διέπει τη φυσική τάξη του κόσμου και τη Μοίρα του ανθρώπου.
*Ημέρες επτά ή πειρασμού το απάνθισμα. Ποιητική σύνθεση στην οποία ο άνθρωπος μόνος και έρημος με συνεργό το στοχασμό και τις λέξεις σφυρηλατεί στο αμόνι της ποίησης της δική του εφταήμερη δημιουργία...
*Το άλλο μισό, μυθιστόρημα. Φιλοσοφικό μυθιστόρημα, όπως χαρακτηρίστηκε απ' την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Μια αφήγηση, μια κατάδυση στη ζωή των προσώπων, του μύθου για να κάνουμε βαθύτερες τομές στη δική μας ζωή και να μάθουμε να διαβάζουμε πεπρωμένα.
*«Η Λιτανεία των στίχων» ποιητική σύνθεση, όπου η Άννα Μανωλοπούλου υψώνει, μαζί με τους άλλους ομότεχνούς της, την ανυπότακτη ικεσίας της : "Σώσον Κύριε την τέχνη, όπου γης, για να σε Σώσει !"
Μια ικεσία, δηλαδή, υπερκόσμια για την σωτηρία της τέχνης, στο πλαίσιο μιας αγωνιστικής συστράτευσης Θεού και ποιητή.
"Η δωρεά της τέχνης μπορεί να γίνει άγραφο δίκαιο και να μας σώσει ή να την σώσουμε Με ενέχυρο την ψυχή το ποιητή και αποπληρωμή το ποίημα "
Γράφει ο Θωμάς Μπεχλιβάνης , Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας
INFO
ΙΑΝΟΣ,
Αριστοτελους 7, Θεσσαλονικη
Προσέλευση: 19:00
Τηλ: 2310 277004, 6989939594


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου