Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Λάρκος Λάρκου : "Eίχα θέσει εξ αρχής πολύ ψηλά τον πήχη"


Ο Λάρκος Λάρκου μας παρουσιάζει το πρώτο του CD – ΒΙΒΛΙΟ με τίτλο "Το πρώτο 'δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει". Η επίσημη παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου στις 13 Ιουνίου στις 20:00 . Για προσκλήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. Εμείς είχαμε την τιμή να μιλήσουμε με το Λάρκο Λάρκου και να μας δώσει μια σύντομηn συνέντευξη.

nlpradio:   Λάρκο σε καλωσορίζουμε στο NLP RADIO και πες μας λίγα λόγια για το πρώτο σου έργο.
Το συγκεκριμένο έργο είναι η πρώτη μου έκδοση, με διττό χαρακτήρα: Cd και βιβλίο. Ομολογώ ότι ενώ έχω γράψει πάνω από 600 τραγούδια και περίπου 20 ώρες μουσική για θέατρο, δεν έχω ποτέ τολμήσει να εκδώσω δουλειά μου. Στο συγκεκριμένο έργο, ως η πρώτη μου δημόσια «έκθεση» ως συνθέτης αλλά και ερμηνευτής, είχα θέσει εξ αρχής πολύ ψηλά τον πήχη. Άλλωστε το βάρος της ευθύνης της μελοποίησης της ποίησης του πιο σημαντικού κύπριου ποιητή, δεν μου άφηνε κανένα περιθώριο εκπτώσεων στο λειτούργημα αυτό που οικειοθελώς ανέλαβα. Θα έλεγα, έτσι,  ότι είναι ένα έργο που φαίνεται ότι έχει σημαδέψει, και προφανώς θα συνεχίσει να σημαδεύει, τη ζωή μου.

nlpradio:  Στο CD συμμετέχουν καταξιωμένοι, γνωστοί Έλληνες και Κύπριοι ερμηνευτές οι οποίοι είναι..;
 Συμμετέχουν συνολικά 20 ερμηνευτές καθώς επίσης και βυζαντινή χορωδία. Οι ερμηνευτές, Ελλαδίτες και Κύπριοι, μεταξύ των οποίων γνωστοί και καταξιωμένοι τραγουδιστές στο ελληνικό μουσικό στερέωμα, είναι (αλφαβητικά): Πέτρος Γαϊτάνος, Κούλης Θεοδώρου, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ιλκέρ Καπτάνογλου, Γιάννης Κότσιρας, Λάρκος Λάρκου, Χριστιάνα Λάρκου, Βασίλης Λέκκας, πατήρ Νικόλαος Λυμπουρίδης, Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κυριακού Πελαγία, Χρήστος Σίκκης, Μιχάλης Ττερλικκάς, Μιχάλης Χατζημιχαήλ και Κώστας Χατζής. Στην αφήγηση του έργου λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί Άλκηστις Παυλίδου, Κώστας Χαραλαμπίδης και Χριστίνα Χριστόφια.

nlpradio:   Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για τον Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917). Τι σε ώθησε να επιλέξεις τη συγκεκριμένη ποίηση;
Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, κύπριος εθνικός ποιητής με την πανελλήνια έννοια, είναι η μορφή που συνδέει το λαϊκό με το λόγιο πνεύμα. Με τα ποιήματά του αγγίζει και απασχολεί ανθρώπους προερχόμενους από τα παραδοσιακά λαϊκά στρώματα μέχρι τα ύψιστα αξιώματα ακαδημαϊκής μόρφωσης. Έγραφε με ασύλληπτη ευχέρεια στην κυπριακή διάλεκτο, ενώ παράλληλα εκφραζόταν σε μια ιδιάζουσα πανελλήνια (δημοτική και καθαρεύουσα) γλώσσα.
Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, κατά τραγικό τρόπο, πέθανε φτωχός και λησμονημένος σε φτωχοκομείο στη Λεμεσό, το 1917 και δεν γνωρίζει κανένας πού βρίσκεται ο τάφος του!
Η πρώτη μου επαφή με το έργο του ποιητή, ξεκίνησε από μια θεατρική παράσταση, το 2004, όπου ήρθα σε πρώτη επαφή με τον λόγο αλλά και τον βίο του Βασίλη Μιχαηλίδη. Με συνεπήρε το βάθος του στο κυπριακό ιδίωμα και με εντυπωσίασε η - ομολογώ- εντελώς άγνωστη σε μένα μέχρι τότε γραφή του στην πανελλήνια γλώσσα, δημοτική και καθαρεύουσα. Ανακάλυψα μια μαγεία, μια αλήθεια- μου μίλησε και με συνεπήρε ο λόγος και η μουσική ήρθε και τον έντυσε πέρα από εγκεφαλικές διεργασίες. Πάντα έτσι λειτουργώ συνθετικά, αλλά η περίπτωση του Μιχαηλίδη ήταν και είναι σταθμός στη δημιουργία μου. Με καλύπτει μουσικά. Μου ερέθισε πολλά ακουστικά βιώματα που μετέφερα μέσα μου, ανακάλυψα νέους ήχους, ακούσματα ρετρό  της εποχής του 1900, βυζαντινά, παραδοσιακά, σύγχρονα, αντίστοιχα της πολυσχιδούς προσωπικότητας του ποιητή και του πολύπλευρου θεματολογίου του.

Ακολούθησαν και άλλες εξορμήσεις μελοποίησης τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2009 που πραγματοποίησα, με μεγάλη επιτυχία, μια σειρά μουσικών παραστάσεων, από τις οποίες πήγασαν και οι ηχογραφήσεις του CD που έχουμε σήμερα στα χέρια μας.
Πως αντέδρασαν οι καλλιτέχνες στο κάλεσμά σου για συμμετοχή;
Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών ήταν κατά συγκινητικό τρόπο θετική. Καθαρό κριτήριο για τις αφιλοκερδείς τους ερμηνείες, ήταν το μουσικό μέρος και τίποτα άλλο. Το μόνο που ζητούσαν όλοι, ήταν να ενημερωθούν για το έργο και να ακούσουν το τραγούδι που τους πρότεινα. Η δυσκολία δεν ήταν τελικά να τους κερδίσει το έργο, αλλά η διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην ηχογράφηση.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας οι τραγουδιστές ήταν ενθουσιώδεις, συγκινημένοι, όλοι απόλυτα συνεργάσιμοι και τα έδιναν όλα στις ερμηνείες τους. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που οι Ελλαδίτες τραγουδιστές προσελάμβαναν την παλιά, πανελλήνια γλώσσα των ποιημάτων και την μετέφεραν με απόλυτη φυσικότητα στο σήμερα. Έχω την εντύπωση ότι τους μάγευε ο τρόπος που ήταν γραμμένη η ποίηση, το θεματολόγιο, οι λέξεις, η σύνταξη σε ποιήματα που για τόσα χρόνια θεωρούνταν και θεωρούνται ακόμα, ασήμαντα και υποδιαίστερα σε σχέση με το ιδιωματικό έργο του ποιητή.
Παράλληλα οι κύπριοι καταξιωμένοι τραγουδιστές απόδωσαν με τον καλύτερο τους εαυτό την ιδιωματική ποίηση του ποιητή, με αποτέλεσμα να έχουμε ερμηνείες όπως του Αλκίνοου Ιωαννίδη στην «Ανεράδα». Επίσης παρουσιάζονται ως μουσικά δρώμενα τα πιο σημαντικά ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη, «Η 9η Ιουλίου του 1821» και «Η Χιώτισσα» που έχουν και  έντονα παιδαγωγικό χαρακτήρα.


nlpradio:  Από που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το CD – ΒΙΒΛΙΟ στην Ελλάδα;
MEDIA MARKT (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα)  MACRO (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ (ΠΑΝ/ΜΙΟΥ 14 ΚΕΝΤΡΙΚΟ), Δισκοπωλείο ΞΥΛΟΥΡΗ, Αθήνα

Από όποιο μέρος της Ελλάδας παραγγελθεί το CD-βιβλίο, θα σταλεί αμέσως. Πληροφορίες για Ελλάδα: 6972690132
Επίσης μπορεί να γίνει αγορά του CD-βιβλίου μέσω διαδικτύου, από την ιστοσελίδα www.larkoslarkou.com και αποστέλλεται ταχυδρομικώς.


nlpradio:   Στην παρουσίαση στις 13 Ιουνίου ποιοί άλλοι θα συμμετέχουν;
Θα εκτελέσω μαζί με μουσικούς κάποια από τα τραγούδια, αυτά που λέω ο ίδιος στο CD και θα τραγουδήσουν κάποιοι από τους μεγάλους ερμηνευτές. Επιτρέψτε μου όμως να μην αναφέρω τους φιλοξενούμενούς μου και να το  αφήσω ως έκπληξη για τους παρευρισκόμενους στην εκλεκτή αυτή βραδιά.
Κύριος ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωάννου, φιλόλογος και μελετητής του ποιητή, ο οποίος έχει επιμεληθεί και το 88σέλιδο βιβλίο που συνοδεύει το CD.

nlpradio:  Θα ήθελα να μας πεις και λίγα λόγια για σένα.
Γεννήθηκα στις 6 Φεβρ.1973 και κατάγομαι από το κατεχόμενο χωριό Κοντέα Αμμοχώστου.
Σπούδασα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσα τα συγκροτήματα "Τραγούδια του κόσμου" και "Κυπρογένεια", με σημαντικές παρουσιάσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είμαι καθηγητής μουσικής, στη Μέση Εκπαίδευση. Παρουσιάστηκα ως συνθέτης και ως σολίστ στο λαούτο με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Συνεργάστηκα με όλα σχεδόν τα επαγγελματικά θέατρα της Κύπρου (Θ.Ο.Κ, Σατιρικό Θέατρο, Θέατρο ΣΚΑΛΑ, ΕΘΑΛ, Ανοιχτό Θέατρο κ.ά) και συνέθεσα τη μουσική σε περισσότερες από 30 θεατρικές παραστάσεις.
Ασχολήθηκα επίσης με σύγχρονο χορό, ως συνθέτης αλλά και ως χορευτής.

nlpradio:  Θα μας παρουσιάσεις και άλλα έργα στο μέλλον;
Σίγουρα! Τώρα που έμαθα τον τρόπο, εν μέσω κρίσης! Αρχίζω σύντομα τις ηχογραφήσεις της μπάντας μου «Κυπρογένεια» με κυπριακό έθνικ- φιούζον χαρακτήρα και με συμμετοχές από σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές.
Παράλληλα ετοιμάζω ένα τριπλό Cd  με τις μελοποιήσεις μου στην ποίηση του επίσης σημαντικότατου κύπριου ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη.

nlpradio: Πως δέχτηκε το κοινό της Κύπρου το έργο αυτό; Είχες θετική ανταπόκριση;
Θα σας πω ότι πάω για την δεύτερη έκδοση, πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του. Στην Κύπρο αυτό αποτελεί κατάκτηση και είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά που έγινε μέχρι τώρα. Το κοινό αγάπησε το έργο και μάλιστα ολόκληρο κι όχι αποσπασματικά. Το ζητάνε στα ραδιόφωνα παπάδες, ροκάδες, έντεχνοι, παραδοσιακοί, κλασικοί, δάσκαλοι, μαθητές, λαϊκοί, πανεπιστημιακοί και κάθε βιοτικού επιπέδου και μόρφωσης άνθρωποι. Θέλει τον χρόνο του βέβαια, αλλά το feedback που προσλαμβάνω με κάνει να νιώθω ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι το έργο οδεύει προς τον στόχο του, που είναι η γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό της δημιουργίας ενός άγνωστου και παραμελημένου ποιητή, μέσω του τραγουδιού.
Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου έχει προμηθεύσει με το έργο όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.
nlpradio:Σε ευχαριστούμε πολύ και θα είμαστε και εμείς στην παρουσίαση να απολαύσουμε το έργο σου. Σου εύχομαι καλή επιτυχία και στην παρουσίαση και στην εξέλιξη του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου