Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Συγκινητικές δηλώσεις για τον χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου

 "Και να που η ιστορία έγινε σιωπή"
Σαν “πολεμιστή με μελαγχολικά μάτια”, έναν άνθρωπο που σφράγισε τις καρδιές με την ντομπροσύνη, τη λεβεντιά και την καθαρότητα της ψυχής του θα ταξιδεύει τους φίλους του στον πόνο και στη χαρά, στους μεγάλους δρόμους και στις μικρές γειτονιές, στην καθημερινή περιπέτεια των απλών ανθρώπων που ενώ είχε βγάλει στο Χάρο τη γλώσσα,  στο τέλος του την φύλαγε στη στροφή, χαρακτηρίζουν τον Δημήτρη Μητροπάνο με τις δηλώσεις τους συνάδελφοι του και καλλιτέχνες ενώ και οι πολιτικοί δεν κρύβουν τη συγκίνηση τους και τον σεβασμό τους προς τον μεγάλο τραγουδιστή. Παραθέτουμε μερικές από τις δηλώσεις τους




Ο κ. Σαββόπουλος χαρακτήρισε τον Δημήτρη Μητροπάνο “πολεμιστή με μελαγχολικά μάτια”. Επίσης συμπλήρωσε “Πολεμούσε για τον κόσμο που είχε στην καρδιά του. Ήταν αφοσιωμένος στο έργο του και δεν τον απασχολούσε το lifestyle. Χαρακτηριστικό του ήταν η αντρίκια στάση ζωής που είχε πάντα. Είχε δικό του τρόπο να βλέπει τα πράγματα, είχε δικό του ήχο. Ξεχωρίζει ανάμεσα στους μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές”.

Ιδιαίτερα συγκινημένη εμφανίστηκε και η ερμηνεύτρια και φίλη του Δ. Μητροπάνου, Χάρις Αλεξίου. Η ίδια με φωνή που έτρεμε δήλωσε “Δε μπορείς να μιλήσεις με δυο λόγια για αυτόν το σημαντικό φίλο, άνθρωπο, λεβέντη... Έχουμε χάσει έναν σύντροφο, έναν άνθρωπο που σφράγισε τις καρδιές με την ντομπροσύνη, τη λεβεντιά και την καθαρότητα της ψυχής του. Θα μας λείψει πάρα μα πάρα πολύ”.

Με ανακοίνωση στην προσωπική του ιστοσελίδα και ο Γιώργος Νταλάρας εκφράζει τη θλίψη του για τον χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου."Η απώλεια είναι μεγάλη, αναπάντεχη και βαριά. Η ομορφιά και το μεγαλείο του λαϊκού τραγουδιού είναι η συνεχής και αδιάλειπτη σχέση του με τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι με ένα αλάθητο ένστικτο επιλέγουν τους αγγέλους που θα το «φρουρήσουν» και θα διασφαλίσουν τη συνέχειά
του.Ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι, λοιπόν, ένας «επίλεκτος» λαϊκός τραγουδιστής που με τις επιλογές του και την πορεία του τίμησε επάξια αυτόν τον τίτλο.Με συγκινούσε πάντα, ιδιαίτερα στα πρώτα τραγούδια του Ζαμπέτα και στα μοιραία τραγούδια από τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Μούτση και του Ελευθερίου.Διεκδίκησε και κέρδισε με το σπαθί του μια ξεχωριστή θέση στο καλό λαϊκό τραγούδι, σε ένα θολό και ασταθές κοινωνικό τοπίο, με τα τραγούδια Θάνου Μικρούτσικου, του Μάριου Τόκα και παλαιότερα με τα τραγούδια του Μίκη και του Κουγιουμτζή.Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή και η φωνή του θα ταξιδεύει τους φίλους του στον πόνο και στη χαρά, στους μεγάλους δρόμους και στις μικρές γειτονιές, στην καθημερινή περιπέτεια των απλών ανθρώπων.Γιώργος Νταλάρας"


Θάνος Μικρούτσικος: "Δεν θυμάμαι στη ζωή μου, τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια, να έχω υποστεί τέτοιο σόκ. Ξέφυγε από του χάρου τα δόντια την τελευταία πενταετία. Πάλεψε πολύ και κέρδισε τη ζωή του, για να έρθει αυτό το πράμα και να τα διαλύσει όλα. Ενώ είχε βγάλει στο Χάρο τη γλώσσα στο τέλος του την φύλαγε στη στροφή. Πριν λίγα χρόνια δεν περιμέναμε πως θα βγάλει το επόμενο πρωί, αλλά το ξεπέρασε πλήρως και επέστρεψε στη δουλειά. Ήρθε όμως το σοκαριστικό νέο.... Υπάρχουν δύο κορίτσια 16 και 17 χρονών για τις οποίες ζούσε ο Δημήτρης και θα αισθάνονται πως βρίσκονται σε ένα απέραντο κενό. 
Ο ελληνικός καλλιτεχνικός κόσμος συγκλονισμένος αποχαιρετά τον Δημήτρη Μητροπάνο...
Πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες εκφράζουν συνεχώς από το πρωί τη λύπη τους για το αναπάντεχο τέλος του Δημήτρη Μητροπάνου. Μέσα από το Twitter και το Facebook βρίσκουν ένα τρόπο να "στείλουν" το μήνυμά τους παντού...

Ας δούμε τι έχουν γράψει μερικοί από αυτούς:

Αντιγόνη Ψυχράμη

"Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου, του σπουδαίου αυτού ανθρώπου, της σπουδαίας αυτής φωνής που μετακόμισε σήμερα στην γειτονιά των αγγέλων αφήνοντας πιο φτωχό το ελληνικό πεντάγραμμο. Καλό Ταξίδι..."

Γιώργος Τσαλίκης

"Μόλις εμαθα για το θάνατο του Δημητρη Μητροπανου.. Αισθάνομαι μουδιασμενος.. Γιατί σε μερικούς ανθρώπους .. Δεν κολαει ο θάνατος... Κρίμα.."

Άρης Πλασκασοβίτης

"Μεγάλωσα και ονειρευτικα μέσα από τη φωνη και τα τραγούδια σου! Καλό ταξίδι εκει που πας Δημήτρη Μητροπάνο!"

Βαλάντω Τρύφωνος

"Still I'm shock... Καλό ταξίδι Δημήτρη Μητροπανο..."

Νίκος Τερζής

"ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ..."

Βίκυ Γεροθόδωρου

"Οι μεγάλες φωνές, οι μεγάλες αγάπες, οι σπουδαίοι άνθρωποι δεν φεύγουν ποτέ...ο Δημήτρης Μητροπάνος "μένει" στις καρδιές που τον αγάπησαν..."

Νατάσα Θεοδωρίδου

"Καλησπέρα παιδιά...μια μεγάλη φωνή μένει πάντα ζωντανή...θα ζεις αιώνια...Δημήτρη Μητροπανο."

Ναταλία Γερμανού

"Πόσο να "κοστίζει μια παράβαση του νόμου" στον Παράδεισο άραγε? Γιατί κι εκεί θα ρίχνεις τις στροφές σου.. Καλό ταξίδι Δημήτρη Μητροπάνο."

Αμαρυλλίς

"Καλο ταξιδι λατρεμενε μου..."

Έλλη Κοκκίνου

"Κρίμα...Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του Δημήτρη Μητροπάνου.R.I.P"

Γιάννης Κότσιρας

"Και να που η ιστορία έγινε σιωπή...Καλό σου ταξίδι δάσκαλε,φίλε,σύντροφε..."

Χρίστος Δάντης

"Ήσουν στα σίγουρα ο πιο Αληθινός άνθρωπος σ αυτό το χώρο...Είμαι τυχερός που σε γνώρισα...Καλό Ταξίδι Δημήτρη "

Γιώργος Καραδήμος

"Ενας γνησιος μαγκας πεθανε σημερα...τεραστιος καλλιτεχνης και απιστευτος ανθρωπος,εφυγε τραγουδωντας...αντιο Δημητρη Μητροπανο..."

Μαριάντα Πιερίδη

"Ο Μητροπανος είναι "ιδέα" στο χώρο της μουσικής και οι ιδέες δεν πεθαίνουν... θα φροντίσουμε "το τρένο" της αναμνησης του να μην χαθεί ποτέ."

Γιώργος Μαζωνάκης

"Καλό ταξίδι στον τεράστιο Δημήτρη Μητροπάνο... Ευτυχώς οι φωνές δε πεθαίνουν ποτέ."


«Μία δωρική φωνή που εξέφρασε με αυθεντικότητα την ελληνικότητα και την ψυχή του λαού μας έσβησε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον αιφνίδιο θάνατο του δημοφιλούς τραγουδιστή, Δημήτρη Μητροπάνου, και πρόσθεσε: «Ο κόσμος με το αλάνθαστο αισθητήριό του, τον επιβράβευσε, τον αγάπησε και τον σεβάστηκε.
Και κείνος ανταπέδωσε την αγάπη, χαρίζοντάς μας διαχρονικά και αφτιασίδωτα τραγούδια, που πλουτίζουν την καθημερινότητά μας.

Καλό του ταξίδι». Σε δήλωση προέβη και η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Τ. Κατσέλη.
Η δήλωση έχει ως εξής: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν τραγούδησε μόνο τον λαό, τις αγωνίες του και τα προβλήματά του.
Βρέθηκε μέσα στον λαό, ως αναπόσπαστο κομμάτι του, ως ζωντανό κύτταρο δημιουργίας και διεκδίκησης.
Στην οικογένειά του και στους αμέτρητους φίλους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

«Με λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου. Ενός σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή που με την χαρακτηριστική, αυθεντική ερμηνεία του χάραξε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Για τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, «ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε ένας μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης που έζησε ακριβώς όπως τραγούδησε: αυθεντικά, δωρικά, με πρωτογενές πάθος και τεράστια γενναιοδωρία. Η φωνή του και οι ερμηνείες του έγιναν συνώνυμο του καλού ελληνικού τραγουδιού και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης του λαού μας».

«Μία δυνατή εθνική λαϊκή ψυχή σήμερα, σίγησε» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, και πρόσθεσε: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε πολλά στην πατρίδα και τον λαό μας. Τραγούδησε για τη Μακεδονία, όταν κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει γι αυτή. Τραγούδησε, για τον ήρωα της Κύπρου, Σολωμό Σολωμού, και για όλους τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων. Τραγούδησε για τις χαρές και τις πίκρες του κόσμου».

Από το ΚΚΕ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε γνήσιος και ξεχωριστός λαϊκός τραγουδιστής. Παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που διώχθηκαν σκληρά από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναγκάστηκε να βγει πολύ νωρίς στη βιοπάλη, αναζητώντας μεροκάματο. Έχοντας αυτά τα βιώματα, τραγούδησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τα βάσανα του λαού και κέρδισε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Με τη δωρική του φωνή και την ξεχωριστή του ερμηνεία πλούτυνε το λαϊκό τραγούδι».


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Με τα τραγούδια του μεγαλώσαμε. Με τα τραγούδια του μάθαμε να αγαπάμε. Με τα τραγούδια του αγαπήσαμε περισσότερο την Ελλάδα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ «με την "αποχώρηση" του Δημήτρη Μητροπάνου, επισπεύδεται το κλείσιμο της σημαντικότερης περιόδου του ελληνικού τραγουδιού. Ο Δημήτρης Μητροπάνος διακρίθηκε για την ευχέρειά του όχι μόνο να χρωματίζει πλούσια τα τραγούδια που του ανέθεταν οι συνθέτες να ερμηνεύσει, αλλά και να διεισδύει βαθιά στον συναισθηματικό κόσμο των ακροατών του. Θα μας λείψει». «Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε με γνησιότητα τους λαϊκούς καημούς και μένει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής ως ένας από τους μεγάλους» υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος έγραψε τη δική του διακριτή ιστορία στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι» επισημαίνει στη δήλωσή της για τον θάνατο του λαϊκού τραγουδιστή, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και συνεχίζει: «Ξεχώρισε με την ιδιοτυπία και τη βαθιά λαϊκή συγκίνηση της φωνής του, την απόδοση της μουσικής πλήθους διακεκριμένων μουσικοσυνθετών και με την απλότητα και το ήθος του ως ανθρώπου. Η Ελλάδα, που τραγούδησε μαζί του, τον αποχαιρετάει». «Ο ευθύς του χαρακτήρας, το ήθος του αλλά και η προσφορά του θα παραμείνουν παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες» τονίζει το Πανελλήνιο 'Αρμα Πολιτών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου