Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Προμηθέας Δεσμώτης ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ

29 Φεβρουαρίου
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός σας προσκαλεί στην παρουσίαση της όπερας του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου «Προμηθέας Δεσμώτης» βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 8:30μμ στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα

Συμμετέχουν: Ηλίας Τηλιακός, βαρύτονος (Προμηθέας) - Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, σοπράνο (Ιώ)   Ζωή Απειρανθίτου, μεσόφωνος (Βία - Αμφιτρίτη - Θεά Αθηνά) 
Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος (Ήφαιστος - Ωκεανός - Δίας)

Ανδρέας Χανιώτης (βιολί), Σταύρος Παργινός (τσέλο) Σπύρος Σουλαδάκης (πιάνο)
Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό
Ο μύθος του Προμηθέα πάντα επίκαιρος και διδακτικός φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο μπροστά στο δίλημμα της επανάστασης, πάνω στην κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία, ή στην παθητική καταστροφική στάση. Ο φιλάνθρωπος Προμηθέας ως ο πρώτος αντιστασιακός επαναστάτησε προς χάριν των ανθρώπων στην εξουσία του Δια που προσπαθούσε να εξοντώσει το γένος των ανθρώπων. Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σε εμάς, επηρεάζοντας (σε μια παραλλαγή του μέσω του ιουδαιοχριστιανισμού), το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας. Ο Καρούσος στην όπερα "Προμηθέας" χρησιμοποίησε την παραδοσιακή νεορομαντική αρμονία και αντίστιξη  για να εμπεδώσει το λυρικό ύφος του Αισχύλου. Ο Ελληνοκαναδός μουσικοσυνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, διαπρέπει στον Καναδά από τον οποίο έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην τέχνη. Το 1994 πρωτοπαρουσίασε την όπερα Προμηθεύς.  Στο ρόλο του Ωκεανού ο διάσημος Καναδός Μπάσος, πρώην συνεργάτης της Μαρίας Κάλλας, κ. Josephe Rouleau, και στο ρόλο της Βίας η πρωταγωνίστρια της Σκάλας του Μιλάνου μεσόφωνος Maria Popescu. Η όπερα έκανε εντύπωση και ξαναπαρουσιάζεται με κυβερνητική επιχορήγηση το 1996 στα Γαλλικά στο theatre Maisonneuve, της Place des Arts. Την παράσταση προλογίζει ο Κυβερνήτης του Κεμπέκ Jean Louis Roux, και ο κ. Καρουσος αναγνωρίζεται ως ένας νέος συνθέτης κλασικής μουσικής. Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στο Φως του Χριστιανισμού την καθαρτήριο φλόγα.  Τον Απρίλιο του 2008 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει πανηγυρικά τον Προμηθέα στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman και τον Νοέμβριο του 2008 η όπερα Προμηθεύς ανέβηκε στην Ουάσινγκτον. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας του Καρούσου ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού τον Νοέμβριο του 2010 και τον Ιούλιο του 2011 με επιτυχία στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά την ιδιαίτερη πατρίδα του.  Επίσης ο Παναγιώτης Καρούσος παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την όπερα Προμηθέας στα ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2011 στον Όλυμπο.
Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει ανεβάσει με επιτυχία όλες τις όπερες του στην Βόρειο Αμερική, ιδιαίτερα ο Μέγας Αλέξανδρος έχει παρουσιαστεί στο Μόντρεαλ, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα και Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Επίσης έχει βραβευτεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Καναδά για τα έργα του Συμφωνία της Ελευθερίας, Πιάνο Κονσέρτο και από την Δημαρχεία του Μόντρεαλ για την Μοντρεαλίτικη Σουίτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου