Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Αυτό το παιδί» του Joel Pommerat

Μία θεατρική-εικαστική παράσταση έκπληξη στο Φουαγιέ του Θεάτρου Badminton

Από Τετάρτη έως και Κυριακή
Σάββατο και μεταμεσονύχτια

Η παραγωγή «Αυτό το παιδί» ολοκληρώνει τις παραστάσεις της την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.


Την πρωτότυπη θεατρική-εικαστική παράσταση με τίτλο «Αυτό το παιδί» του Joel Pommerat, θα φιλοξενήσει το Φουαγιέ στο Θέατρο Βadminton. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων το καλοκαίρι που πέρασε στο κτήριο 56 του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η παράσταση θα συνεχιστεί αυτό το χειμώνα κάνοντας πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου στο θέατρο Badminton. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Φρόσω Λύτρα και την εικαστική επιμέλεια η Ίριδα Κρητικού. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό-εικαστικό δρώμενο, όπου καταγράφει δέκα μικρές ιστορίες γονεϊκών σχέσεων, που περιγράφουν την ψυχολογία και τους ρόλους που καλείται να παίξει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν ανοίγει η αυλαία της ενήλικης ζωής του.

Η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης που ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως εικαστική έκθεση. Ο πειραματικός χαρακτήρας της παράστασης έγκειται στη συμμετοχή δεκαπέντε νέων εικαστικών καλλιτεχνών όπου ο καθένας δημιουργεί το σκηνικό τοπίο, το video- art, το μακιγιάζ και τα κοστούμια των δέκα δρώμενων που απαρτίζουν το έργο, δίνοντας στο όλο εγχείρημα τη μορφή εικαστικού και ταυτόχρονα θεατρικού δρώμενου. Η παράσταση είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που ενώνει διαφορετικές ομάδες καλλιτεχνών σε ένα κοινό καλλιτεχνικό στόχο και κοινωνικό προβληματισμό.

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο «Αυτό το παιδί» γεννήθηκε μέσα από συνεντεύξεις που έδωσαν το 2002 γυναίκες της Νορμανδίας που ζουν σε εργατικές κατοικίες, με θέμα το γονεϊκό ζήτημα. Για διάστημα πολλών ημερών, οι συνεντευξιαζόμενες, ο Joel Pommerat και η ομάδα των ηθοποιών, αντάλλαξαν απόψεις και αντιδράσεις πάνω στο γονεϊκό ζήτημα. Ως αποτέλεσμα, ο συγγραφέας και η ομάδα του δημιούργησαν ένα σπονδυλωτό έργο με τη μορφή δέκα δρώμενων, ένα θεατρικό ντοκυμαντέρ με κοινή θεματική. Το όλο εγχείρημα στήθηκε με πρωτοβουλία του Ταμείου Οικογενειακής Στήριξης του Calvados και του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου της Caen. Ο Zoel Pommerat, έγραψε το έργο χωρίς ποτέ να μεταφέρει αυτούσια μια σκηνή από τις αφηγήσεις, αλλά περισσότερο σαν να ονειρεύεται αυτό που συνέβη μέσα στην ψυχή των ηρώων. Το «Αυτό το παδί» είναι μια σειρά μικρών σκηνών με θέμα τις οικογενειακές συγκρούσεις, όταν οι συνήθεις εντάσεις μεταξύ παιδιών και γονέων φτάνουν στα άκρα. Κάθε σκηνή γίνεται ο καθρέφτης μας είτε ως γονιού που ενδεχομένως είμαστε είτε ως γιου ή κόρης που έτσι κι αλλιώς είμαστε. Υπαρξιακά ερωτήματα, αδιέξοδες σχέσεις αλλά και το χάσμα γενεών και επικοινωνίας, ξετυλίγονται μέσα από οικείες ιστορίες.

ΟI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη- σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα

Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Μανόλης Παντελιδάκης

Σκηνογραφία: 15 εικαστικοί καλλιτέχνες: Άννα Αμπαριώτου, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξία Ευσταθοπούλου Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτωνας Μπεκιάρης, Έλενα Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Βασίλης Σούλης, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Τσεριώνης, Κυριάκος Φραντζέσκος

Εικαστική επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη, Σοφία Νικολαΐδη

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί : Γιώργος Τέλλος

Επιμέλεια Κίνησης: Σοφία Μιχαήλ

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζέτη Φίτσιου

Βοηθός Φωτιστή: Στέλλα Κάλτσου

Διεύθυνση Παραγωγής: Βαγγέλης Δοκός

Παίζουν :Αντίνοος Αλμπάνης, Σωκράτης Αλαφούζος, Βίκυ Βολιώτη, Νεκτάριος Λουκιανός, Λήδα Ματσάγγου, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Εύρη Σοφρωνιάδου, Ζέτη Φίτσιου

Χορεύει η Σοφία Μιχαήλ

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου- Γιώργος Τέλλος
Γενική Είσοδος 20€
Φοιτητικό 15€

Εισιτήρια διαθέσιμα και στα φυσικά σημεία πώλησης
«...Μια θεατρική και εικαστική «ξενάγηση»
στην ατελείωτη και τραυματική «διελκυστίνδα» γονιών και παιδιών...
Μια περιδιάβαση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας στα ενδότερα του οικογενειακού κύκλου…»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«...Η ροή της παράστασης είναι γρήγορη και το ενδιαφέρον για τους θεατές πολλαπλό ...η Φρόσω Λύτρα
σκηνοθέτησε με απρόσμενα ευφάνταστο τρόπο το συγκλονιστικό έργο του Joel Pommera»
ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

«Η παράσταση διακρίνεται για την εικαστικότητά της, η κίνησή της από σκηνή σε σκηνή με μετακίνηση των
θεατών έχει εξασφαλισμένη μια απρόσκοπτη ροή...»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου