Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Κατερίνα Κούκα

Η Κατερίνα Κούκα γεννήθηκε σ' ένα αγροτικό χωριό της Βόρειας Ελλάδας την Ηράκλεια Σερρών. Σε ηλικία 11 χρόνων μεταναστεύει με την οικογένεια της στην Δ. Γερμανία. Ζει στο Ααχεν μέχρι τα 17 της χρόνια. Τελειώνει το Γερμανικό σχολείο και επιστρέφει στην Ελλάδα.
Η Κατερίνα Κούκα από μικρή αγαπούσε πολύ την μουσική και το θέατρο. Ωστόσο μέχρι τότε δεν είχε σκεφθεί ν' ασχοληθεί επαγγελματικά. Η σχέση της με το τραγούδι αρχίζει πολύ αργότερα όταν οικονομικοί λόγοι την ωθούν να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της για βιοποριστικούς λόγους.
Στην Μπουάτ "Εμπατή", έτυχε να την ακούσει ο Γιώργος Μαρίνος και της πρότεινε αμέσως συνεργασία. Παίρνει μεταγραφή λοιπόν στην "Μέδουσα", όπου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική ζωή της Κατερίνας Κούκα. Ακολουθούν συνεργασίες με σημαντικά ονόματα του ελληνικού μουσικού στερεώματος, Γιάννη Σπανό, Χρήστο Νικολόπουλο, Μαρινέλλα, Μανώλη Μητσιά κ.α.
Το πρώτο της δισκογραφικό ραντεβού με το κοινό το δίνει η Κατερίνα το 1992 με το δίσκο της "ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ", που την μουσική και τους στίχους υπογράφει ο Θόδωρος Πάλλας. Ένας δίσκος που τότε δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε από τα ραδιόφωνα ώστοσο έχει μέσα τραγούδια διαμάντια με το συγκλονιστικό Γιατί Φεγγάρι μου όμορφο που πλέον έχει περάσει στις κλασσικές ραδιοφωνικές μπαλάντες.
Το 1993 με την υπογραφή νέου συμβολαίου στην δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ καταθέτει την δεύτερη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Nα 'χα Δυο Καρδιές Να Σ' αγαπώ"
Δύο σημαντικοί συνθέτες ο Γιάννης Σπανός και ο Χρήστος Νικολόπουλος αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερο ταλέντο της εμπιστεύονται δημιουργίες τους. Η Τασούλα θωμαϊδου ντύνει με τους στίχους της τα τραγούδια. Ο δίσκος αυτός αποτελεί την αφορμή η Κατερίνα Κούκα μέσα σε λίγους μήνες να γνωρίσει τεράστια επιτυχία και να καθιερωθεί στα μουσικά δρώμενα. Το κλασσικό πλέον Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο και το καταπληκτικό Δεν υπάρχουν άγγελοι παιρνούν μέχρι σήμερα απο γενιά σε γενιά.
Η επιβράβευση έρχεται και με την εμπορική επιτυχία αφού αυτός ο δίσκος ξεπέρασε τις 60.000 πωλήσεις. Από τότε και έχοντας κοντά της συνεργάτες που την αγαπούν οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη.
"Στου Παράδεισου Τα Ωραία" ο τρίτος της προσωπικός δίσκος που κυκλοφορεί το 1994 και υπογράφεται από τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Τασούλα θωμαϊδου. Και αυτά τα τραγούδια αγαπιούνται και τραγουδιούνται από όλη την Ελλάδα.
Ακόμα ένας χρυσός δίσκος έρχεται να προστεθεί στην καριέρα της. Καλοκαίρι του 1994 και ο σκηνοθέτης Αλέξης Μπιστικός της προτείνει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του το "Το Χάραμα", υποδύοντας το ρόλο μιας λαϊκής τραγουδίστριας. Μια πρόταση και πρόκληση συγχρόνως που οδηγούν την Κατερίνα Κούκα να γευτεί την εμπειρία μιας κινηματογραφικής "περιπέτειας". Με μοναδικούς συμπαραστάτες τον σκηνοθέτη Αλέξη Μπιστικά και τον αναγνωρισμένο έλληνα ηθοποιό Σταύρο Ζαλμά αντεπεξέρχεται στις νέες της υποχρεώσεις. Η ταινία ολοκληρώνεται και συμμετέχει στο διαγωνισμό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1994 και γνωρίζει επιτυχία. Στην ταινία κυριαρχεί το τραγούδι που υπογράφεται από τους Λευτέρη Παπαδόπουλο και Χρήστο Νικολόπουλο, φυσική συνέχεια η καταγραφή σε βινύλιο.
1995 και ο Μάριος Τόκας γνωρίζοντας την Κατερίνα Κούκα μέσα από τα τραγούδια δύο μεγάλων συνθετών του Γιάννη Σπανού και του Χρήστου Νικολόπουλου αναλαμβάνει την ευθύνη για το επόμενο της βήμα, το επιχειρεί έχοντας δίπλα του το Φίλιππο Γράψα τον σημαντικό αυτό στιχουργό καθώς και δύο άλλους ακριβούς του συνεργάτες την 'Αννα Αργυρού και τον Κώστα Φασουλά. "Δεν Σκοτώνουν Την Αγάπη Με Την Πρώτη Αφορμή", ο τίτλος του τέταρτου προσωπικού της δίσκου που γεννήθηκε λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου και προσφέρθηκε στο ελληνικό κοινό. Κορυφαίο κομάτι του δίσκου το Αν δεν γεννηθείς αστέρι αλλά και υπέροχες μπαλάντες με έντονο το ηχόχρωμα του Μάριου Τόκα.
Το επόμενο δισκογραφικό ραντεβού της Κατερίνας Κούκα με το κοινό δόθηκε τον χειμώνα του '97. "Φυσάει Τρελός Βοριάς" είναι ο τίτλος του πέμπτου προσωπικού της άλμπουμ. Δίσκος που εξακολουθεί να δηλώνει πίστη στον καθαρό λαϊκό ήχο, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα στο αποτέλεσμα δεν αποκλείει την εμπορικότητα. Οι συντελεστές αυτής της δουλειάς, πολλοί και αξιόλογοι το αποδεικνύουν. Ο Χρήστος Νικολόπουλος ο μεγαλύτερος ίσως λαϊκός συνθέτης της εποχής, ο Βαγγέλης Κορακάκης φτιαγμένος από την ίδια στόφα με τους "μεγάλους" του ρεμπέτικου, ο Γιάννης Δήμητρας κι η Μαντώ με την έκπληξη της συμμετοχής της, υπογράφουν τραγούδια δυνατά πότε ευαίσθητα και πότε γλεντζέδικα.

Η ζωή σκηνοθέτησε έτσι τα πράγματα ώστε το "Χάραμα"να ξαναβρεθεί στον δρόμο της το χειμώνα του 1999 και εκείνη να πρωταγωνιστήσει στο πάλκο του.Το ιστορικό "Χάραμα"εκεί όπου τα ονόματα όπως Βασίλης Τσιτσάνης και Σωτηρία Μπέλλου έβαλαν τη σφραγίδα τους,διάλεξε η Κατερίνα Κούκα για να υποδεχθεί το 2000. Μια γεύση από την παρείστικη διάθεση που δημιουργήθηκε στο κέντρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής μεταφέρει το CD single "Τραγούδια από το Χάραμα, Ζωντανή Ηχογράφηση".
Τον Απρίλιο του 2000 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Τα Ονειρα Μαλώνουν".Ένας από τους πιο ταλαντούχους της γενιάς του, ο Βασίλης Δημητρίου συναντήθηκε δισκογραφικά με την ωριμότερη ερμηνευτικά από ποτέ Κατερίνα Κούκα. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι δεκατέσσερα καινούργια λαϊκά τραγούδια που ξεδιπλώνουν ηχοχρώματα μοναδικής ευαισθησίας και δυναμικής. Χασάπικα,ζεϊμπέκικα και λαϊκές μπαλάντες με τον συνθέτη να υπογράφει με δεξιοτεχνία και την ενορχήστρωση του δίσκου και μια εξαιρετική ορχήστρα, που αποτελείται από δεκαπέντε σολίστες μουσικούς να γράφει όλη μαζί στο στούντιο, τρόπος ηχογράφησης που χρησιμοποιείται ελάχιστα πια αλλά δίνει ζωντάνια και αλήθεια στα τραγούδια. Σημαντικοί στιχουργοί όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Βαγγέλης Γκούφας, ο Φώντας Φιλέρης αλλά και οι νεότεροι ταλαντούχοι Αντώνης Τσαγρής και Αναστασία Νικολάου,δίνουν νόημα στις λέξεις ενώ αρκετούς από τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει και ο ίδιος ο συνθέτης
Μία τυχαία συνάντηση , ένα καλοκαίρι στην Πάρο της Κατερίνας με τον Γιώργο Ζήκα θα μας δώσει μία υπέροχη καινούργια συνεργασία. Το απέναντι το ρεύμα εκδίδεται το 2001 . Τραγούδια αδέσποτα βασισμένα στο αιώνιο και κλασσικό θέμα άντρας – γυναίκα. Τραγούδια που επιλέχτηκαν για την Κατερίνα Κούκα . Τραγούδια που σύμφωνα με τον συνθέτη εκφράστηκαν στο έπακρον από την ερμηνεύτρια. Οι ρυθμοί του δίσκου αρκετοί και πάνα σε λαικό ηχόχρωμα. Κορυφαίο κομμάτι το λόγια –λόγια.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης το 2001 θα σκηνοθετήσει ένα λαικό μιούζικαλ το οποίο θα χαρακτηριστεί Ο γάμος της χρονιάς. Το ζευγάρι ; Η Κούκα με τον Μακεδόνα στο ΤΑΒΟΟ . Μια παράσταση αξιόλογη και αξεπέραστη μέχρι σήμερα.

Η Κατερίνα Κούκα αγαπώντας τα νέα παιδιά συμμετέχει στην πρώτη δισκογραφική απόπειρα του Θανάση Βασιλά και Κώστα Μπαλαχούτη . Αθήνα – Ελευσίνα ο τίτλος και η Κούκα μαζί με τον Νικολόπουλο (!!!) και τον Λάμπρο Καρελά τραγουδούν αξιοζήλευτα.
Επόμενο δισκογραφικό βήμα το Απόψε δεν θα κοιμηθεί κανείς. Η Κατερίνα φτιάχνει ένα δίσκο με παλαιά λαικά τραγούδια . Επανεκτελέσεις οι οποίες ερμηνεύθηκαν άψογα. Σας προκαλώ να ακούσετε το Τι αγάπη θεέ μου . Μια ερμηνεία Διαμάντι από την ίδια.
Ίσως η Κούκα να μην έχει πλέον την απήχηση που είχε στο παρελθόν. Το σίγουρο όμως είναι πως παραμένει πιστή στην καλή λαική μουσική και δεν αναλώνεται σε ευτελή μουσικά πράγματα . Ούτως ή άλλως ξέρει πολύ καλά να παίζει με τις ψυχές μας και να μας χαρίζει συγκινητικές στιγμές. Απόρροια αυτής της αλλαγής και ο τελευταίος της δίσκος. Φωνές τις νύχτες. Αξιόλογοι Μουσικοί όπως ο Παντελής Θαλασσινός Ο Γιάννης Πάριος , Ο βασίλης Γκάντζος Ο Βαγγέλης Κορακάκης ,Ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας , ο Γιάννης Νικολάου συνέθεσαν ένα δίσκο για την Κατερίνα, ένα δίσκο που ίδως να είναι και καλύτερος της καρίερας της αφού η ωριμότητα της ερμηνείας της στα άτακτα όμορφα τραγούδια αυτά έρχεται να αποδείξει πως η Κούκα έιναι η μεγαλύτερη λαική perfomer της γενιάς της. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την LEGEND και την ενορχήστρωση έχει κάνει ο μέγας μαέστρος και δικό της , Νίκος Κούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου