Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ο David "Honeyboy" Edwards έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων


«…Παίζαμε για κέρματα και δεκάρες»
Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Blues, ο David "Honeyboy" Edwards απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια στο σπίτι του στο Chicago. Το τελευταίο διάστημα είχε περιορίσει τις ζωντανές εμφανίσεις και στις 17 Ιουλίου ο μάνατζερ του Michael Frank είχε ανακοινώσει πως αποσύρεται οριστικά από την ενεργό δράση λόγω προβλημάτων υγείας.
Ο "Honeyboy", όπως τον αποκαλούσαν, άρχισε την καριέρα του από 14 ετών περιοδεύοντας με θρύλους της Blues όπως Robert Johnson, Howlin' Wolf, Little Walter κ.α.
Περιγράφοντας ο ίδιος τη ζωή του ως  πλανόδιου μουσικού «bluesman» είχε πει :

«Τα Σάββατα, κάποιος σαν εμένα ή τον Robert Johnson θα πήγαινε σε ένα από αυτά τα μικρά χωριά - πόλεις, και παίζαμε για κέρματα και δεκάρες. Και μερικές φορές, ξέρετε,  μπορεί να παίζαμε και να έχει ένα τόσο μεγάλο πλήθος που μπλόκαρε  όλο το δρόμο. Στη συνέχεια η αστυνομία ερχόταν, μας έδιωχνε  και στη μετά πηγαίναμε  σε άλλη πόλη πού θα μπορούσαμε να παίξουμε. Αλλά τις περισσότερες φορές, μας άφηναν να παίξουμε. Στη συνέχεια, μερικές φορές κανένας ιδιοκτήτης μαγαζιού μας έδινε κάτι ψιλά, π.χ  μερικά δολάρια για να παίξουμε ένα Σάββατο απόγευμα. Κάναμε ωτοστόπ  , πηγαίναμε από φορτηγό σε  φορτηγό για να φτάσουμε στον προορισμό μας, ή αν δεν μπορούσαμε  να βρούμε τίποτα από αυτά, πηδάγαμε στα τρένα που έκαναν  εμπορευματικές μεταφορές, και πηγαίναμε στο Σαιντ Λούις ή Σικάγο.
Όταν ακούγαμε για δουλειά εποχιακή που πλήρωνε καλά και ξέραμε ότι θα είχε κόσμο που εργάζεται  π.χ. σε  εθνική οδό, σε μια εργασία σιδηροδρόμου, σε  ένα στρατόπεδο ανάχωμα κατά μήκος του ποταμού, ή κάποιο μέρος στη χώρα όπου πολλοί άνθρωποι δούλευαν σε ένα αγρόκτημα, τότε  πηγαίναμε να παίξουμε εκεί και οι εργάτες σίγουρα κάτι θα μας έδιναν. Μετά δεν υπήρχε πρόγραμμα για το τι θα κάνω. Παντού ήταν σπίτι μου.  Σε περίπτωση που πήγαινα καλά έμενα. Όταν η κατάσταση γινόταν βαρετή ή άσχημη η κατάσταση έφευγα και πήγαινα αλλού…»
Το 1996 το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame και το 2008 θα τιμηθεί το το βραβείο Grammy "Best Traditional Blues Album" για το άλμπουμ "Last of the Great Mississippi Delta Bluesmen: Live In Dallas".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου